Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefe/fizik/Matematik

Profil
Sıfırın Farklı Dillerde Adlandırılışı Antik Çağda Çinliler sıfır rakamını “ling” kelimesiyle çağırıyorlardı. “Ling” yağmur yağdıktan sonra herhangi bir nesnenin üzerinde kalan küçük su parçasına verilen isimdi. Bugünkü birçok Latin dilinin kökenini oluşturan Sankrit dilinde, sıfırın “gagana (uzay)”, “sunya (boşluk)” ve “bindu (nokta)” sözcükleriyle adlandırıldığı görülmektedir.
Oysa ki Harezmi Arap değil, Türk’tür Asıl adı Muhammed bin Musa el-Harezmi olan ve dünyanın gördüğü en büyük matematik, astronomi ve coğrafya bilgini olan bir Harzem Türküdür.
Reklam
Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı. Cebir ilmini, metodik ve sistematik olarak, ilk defa kendisi ortaya koydu.
Isaac Newton şöyle yazmıştı:
"...Büyük gerçeklik okyanusu önümde keşfedilmemiş şekilde uzanırken, kendimi, yalnızca deniz kıyısında oynayan ve arada sırada normalden daha pürüzsüz bir çakıl ya da daha güzel bir deniz kabuğu bularak kendini oyalayan bir çocuk gibi görüyorum."
Sayfa 3 - Odtü yayıncılıkKitabı okuyor
Sanki NASA'da çalışıyormuşum gibi iş çıkışı durduk yere aklıma takılan sorular. perplexity.ai/search/Suya-rad...
Reklam
Sıfırdan sonsuza kadar olan sayıların animasyon şeklinde anlatımını yapmışlar. Bir ara okuduğum
Seksek
Seksek
kitabında böyle uçsuz bucaksız sayılar vardı. Yazar bir sayfasında üşenmemiş dinlere karşı çıkmak için dönemlerde ölen insanlar sayısını hesaplayıp karşı çıkmaya çalışmıştı. Ben o kadar uzun sayıyı okuyamadığım için beynim yandı. Sayı animasyonu burada: instagram.com/reel/C5GvILntDf...
Fizikçiler şair ruhludur
Yaşadığın o anları boşa harcadığın her an , Hiç doğmayacak olanlara saygısızlık olur
Neil deGrasse Tyson
Neil deGrasse Tyson
144 syf.
10/10 puan verdi
Parçacık Fiziği
Parçacık Fiziği
Parçacık Fiziği
Sema Sezen'in kalemiyle ortaya konan bu eser, parçacık fiziği konusunda yazılmış en anlaşılır kitaplardan biri olma özelliğini taşıyor. Kitap, atomdan başlayarak atom altı parçacıklara, çekirdek yapısına, çekirdeği oluşturan parçacıklara, bu parçacıkları oluşturan kuarklara ve hatta sanal parçacıklara kadar geniş bir yelpazede bilgi sunuyor. Yalın bir dille yazılmış olması, konular arasındaki bağlantıları daha iyi anlamanıza yardımcı olacak. Okurken zihninizi meşgul edecek birçok soru ortaya çıkacak; mesela parçacıklar arasındaki mesafelerin anlamı gibi. Kitap, sadece parçacık fiziğiyle ilgilenenler için değil, aynı zamanda fiziğe duyduğu merakı artırmak isteyen herkes için de öneririm.
Parçacık Fiziği
Parçacık FiziğiSezen Sekmen · Odtü Yayınları · 200765 okunma
Reklam
Kütleçekim
Kütleçekim yasası şudur: iki kütle, birbiri üzerine, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı ve kütlelerinin çarpımıyla doğru orantılı olan bir kuvvet uygular. Bu önemli yasayı aşağıdaki matematik formülüyle ifade edebiliriz: F=Gx[(M1xM2)÷r^2]
Sayfa 17 - Alfa/ 5. Basım
Bir dizi eksiksiz yasaya ve elverişli ilksel koşula ya da sınır koşuluna dayanarak Laplace, evrenin herhangi bir zamandaki durumunu eksiksiz olarak hesaplayabileceğimize inanıyordu. (...) Eğer Laplace haklı olsaydı, evrenin şu andaki verili durumunda, bu yasalar bize hem gelecekte hem de geç mişte evrenin durumunu gösterecekti.
Sayfa 101 - ALFA Basım Yayın, Kuantum Kütleçekimi başlığı altında
128 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Eynşteyn
https://1000kitap.com/kitap/kitap--271710 İlk öncə bu vurğulayım; fiziklə əlaqəniz yoxdursa, oxumağınızı tövsiyyə etmirəm... Kitab çox gözəl idi. Eynşteynin fikirləri, düşüncəsi, insanlara verdiyi dəyər və Allaha inamı barədə yazılmışdı. "Uğura gedən yollar çətinlikdən gedir" ~A.Eynşteyn
Benim Gözümden Dünya
Benim Gözümden DünyaAlbert Einstein · Alfa Yayıncılık · 20201,568 okunma
Kaybolan Küçük Sayılar
Rastgele örneklem ne kadar küçükse onunla gönlünüze göre oynamanız da o kadar kolaydır.
Sayfa 41 - Urzeni YayıneviKitabı okudu
Din adamları gibi tanrı adına konuşmuyorum,onu anlamaya çalışıyorum.
140 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.