Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
Belki o kadar da değerli değilsindir
Son 20 yıldır popüleştirilmiş bir psikolojik yaklaşım var: "Sen değerlisin", "özelsin", "biriciksin", "kıymetlisin" "müthişsin". Her yerde kişinin kendisinin ne kadar kıymetli olduğu, herkesin özel olduğu, bunu görmesi ve farkındalık kazanması ile alakalı yazılar, psikolojik yaklaşımlar, post-it
HİND BEDBİNLİĞİ...
Kafka dedi ki: "Hindlileri dinî belgeleri hem çekiyor hem itiyor beni. Zehir gibi, hem baştan çıkarıcı, hem korkunç bir şeyler var bunlarda. Bütün ve yogilerle büyücülerin tabiat üstündeki hâkimiyetleri, o yakıcı hürriyet sevgisinden değil de, hayata duyulan gizli ve buz gibi bir nefretten ileri geliyor. Hindlilerde dinî hayatın kaynağı dipsiz bir bedbinliktir!.."
Sayfa 45 - Bilgi Yayınevi
Reklam
Türkçe konuş koçum kim anlayacak bu kitabı :)
Ölümsüzlükten, batı­lıların kullandığı manada bir ölümsüzlükten bahsedildiği sanılabilir. Fakat durum bu değildir. Metafizik ve doğulu manasıyla ölümsüzlüğün ancak bütün (bireysel olan ve olmayan) kayıtların ötesinde fiili tamlığına kavuşacağı doğrudur, öyle ki mümkün her türlü ardışıklık tarzından mutlak olarak bağımsızlığı onu bizzat Ebedilikle özdeş kılar; yani ona verilen ismi zamansal bir "süreklilik". ya da herhangi bir sürenin sonu belirsizliğine de vermek bütünüyle yanlış olacaktır.
Sayfa 113Kitabı okudu
Bir insan ölüme yaklaştığında, söz ve ardından da diğer on harici meleke batını hasse içinde söner, çünkü harici uzuvların faaliyeti batını hasseden önce durur
Sayfa 111Kitabı okudu
Uyuyan varlık, hiçbir arzu duymadığı ve hiçbir rüyanın öznesi olmadığında, derin uyku halindedir.
Bireysel "yaşayan nefs" rüya halinde "kendi ışığına sahiptir" ve sadece kendi arzusu vasıtasıyla, tamamen kendisinden kaynaklanan bir alem üretmektedir
Reklam
108 syf.
7/10 puan verdi
Bhagavadgita (Kutlu Ezgi)
* Spoiler içerir. Hintlilerin en önemli destanlarından olan Mahabharata’nın bölümlerinden birisi hiç şüphesiz Bhagavadgita (Kutlu Ezgi) olarak bilinen bölümüdür. Hintlilerin inanç sisteminin temelini oluşturan Yüce Ruh, Sonsuz Ruh, Brahma vb. gibi kavramlarını, insanlara erdemli kişinin özelliklerini ve bunların da ötesinde insanın tüm varlığını
Bhagavadgita
BhagavadgitaKolektif · İmge · 2014300 okunma
(2. mitos); herşey Sati'nin cesedi parça parça koparıldığında dağılır ve yeryüzünde onun kutsal kalıntıları belirir. (...) Ölümü gösterir gibi görünen birincil öğelerin dağılışı gerçekte yaşamdaki dönüşümün ilk adımıdır; 'söner' gibi görünen. Gerçekte Shakespeare'in 'gümrah, tuhaf tehdil-i deniz'ine uğrar. Çünkü deniz Hindu evreninin rahmidir ve rahme dönüş ölmektir. Kozmik sular düzenin farklılaşmamış en son biçimidir -- ölümdür. Ama okyanus çalkanıp kaos doğduğunda (72. mitos) yaşam güçleri iyi ile kötü, nektar ve zehir - kendi tebdil-i denizlerini yaşar - serbest kalırlar.
Nirvanayı tanımlayamayız, çünkü sözcüklerimiz ve kavramlarımız değişken duyular dünyasıyla sınırlıdır. Yaşantı tek güvenilir "kanıt"tır. Onun takipçileri biliyorlardı ki nirvana gerçekti, çünkü kendilerinin iyi yaşam pratikleri onların bunu algılamalarını sağlamıştı.
Sayfa 68 - Pegasus YayınlarıKitabı okudu
Nirvanaya ulaşmak
Karma, insanları sonsuz bir döngüyle acı yaşamlar dizgesine yeniden doğmaya mahkûm eder. İnsanlar ancak bencil davranışlarını düzelttikleri takdirde kendi yazgılarını değiştirebilirler. Buda yeniden-doğum sürecini lambayı tutuşturan bir aleve benzetir; öyle bir alev ki kendisinden bir ikinci lamba tutuşturulur ve bu, alev sönünceye kadar böyle devam eder. Eğer bir kişi ölüm esnasında bile yanlış davranış içinde yanıyorsa, o bir başka lamba yakacaktır. Ama eğer ateş sönmüşse, ıstırap döngüsü sona erecek ve nirvanaya ulaşacaktır.
Sayfa 67 - Pegasus YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hindistan'ı dolaştı: Bu ıstırap dünyasında sadece bir şey istikrarlı ve sağlamdır: Dharma, bizleri tek başına acıdan kurtaracak olan doğru yaşamın gerçeği.
Sayfa 66 - Pegasus YayınlarıKitabı okudu
"Hep böyle durup bekleyecek misin sabah olana kadar, öğle olana kadar, akşam olana kadar?" "Hep böyle durup bekleyeceğim." "Yorulacaksın, Siddhartha." "Yorulacağım." "Uyuyakalacaksın, Siddhartha." "Uyumayacağım." "Öleceksin, Siddhartha." "Öleceğim."
Sayfa 13 - Can YayınlarıKitabı okudu
Yalnız yürü. Çağrına kulak vermiyorsa eğer, yalnız yürü; Korkar da dehşet içinde duvara dönerse yüzlerini, Ah sen, kara bahtlı, Aç zihnini ve yalnız konuş. Yoldan cayar da bırakırlarsa yabanda seni, Ah sen, kara bahtlı, Yolun üstündeki dikenleri çiğne ve Kana bulanmış o yolda yalnız yürü. Rabindranath Tagore
Sayfa 174 - Kolektif KitapKitabı okudu
Ruhu bir at arabasının efendisi olarak düşünün. Beden arabanın kendisidir, akıl sürücüsüdür ve zihin de dizginleridir. Duyular atlardır ve tutkular da üzerinde yolculuk ettikleri yollardır.
Sayfa 164 - Hinduizm, antik Katha UpanişadKitabı okudu
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.