Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kanunî Sultan Süleyman

Profil
"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet, cihânda bir nefes sıhhat gibi..."
Sayfa 182 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor
Mohaç Zaferi 1526
Osmanlı padişahı sabaha kadar uyumamış, hazırlıklanı kontrol etmiş, toplantılar yapmıştı. Ancak sabaha karşı otağa döndü. Abdest tazeledi. Seccadeye çöktü. Zikretti, şükretti ve duada bulundu: "Yarınki büyük günde bizi muzaffer eyle Allah'ım! Muhammed (s.a.v.) ümmetini yendirme. Zaferi görmeden canımı alma. Bütün kuvvet ve kudret Senin, bütün hüküm Sendedir. N'eylersen güzel eylersin."
Sayfa 169 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor
Reklam
“Babasız kaldıktan sonra, padişahlık ne ki!”
Sayfa 159 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor
Aşk padişahıyım ve gönül divan defteridir bana. Dert ve sıkıntı sözlerini yazdım, bu unvan yeter bana. İnlerim tanbur gibi, bağrım delindi ney gibi Muhabbet meclisindeki hicran köşesi mesken oldu bana. Buseye bir can değil bin can veririm seve seve Yarım ağız olsa bile buse vermek istese yarim bana. Gerçi gamzen öldürür, aşığa aman vermez. Ama dudakların, Hazreti İsa’nın nefesi gibi can verir bana. Yanayım kelebekler gibi güzel yüzünün nurunun ışığına Çünkü Muhibbi dedi dilber, yan bana.
Kanuni Sultan Süleyman
Kanuni Sultan Süleyman
Yuvarlak çehreli, ela gözlü, arası açık kaşlı, doğan burunlu ve seyrek dişli olarak tasvir edilen Sultan Süleyman uzun boylu, mevzun ve yakışıklı, söz ve hareketleri ölçülü ve nazik idi. Âlim, şair ve hâkim- lerle bulunmaktan hoşlanır, hoş sohbet, hulasa, maddi ve manevi bütün iyi hasletleri şahsında toplamış bir padişah olduğunda bütün tarihçiler müttefiktir. 26 yaşında tahta geçip 46 sene saltanat sürmesi, devrinin umumiyetle zafer ve zenginliklerle dolu bulunması, imparatorluk camiasının nizam ve adalet esasları dâhilinde idaresi, onun halk üzerinde çok büyük saygı ve sevgi uyandırmasının başlıca amilleridir. Uzun saltanat devresi boyunca Osmanlı orduları Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında birçok muharebeler yapmış, kazanılan zaferlerle imparatorluk arazisi her üç kıta üzerinde büyük genişlemeler kaydet- miş, bizzat birçok seferlerin yüksek kumandasını üzerine almıştır. Devletin genişleme ve yükselmesine şahsen büyük hissesi vardır. Bu büyük kumandanlık vasfı yanında amme hukukuna ve mevzuata riayette azami hassasiyet gösterdiği ve bunu tesiste de müstesna derecedeki adalet saygısının rol oynadığı, yerli ve yabancı kaynaklar ve müşahitler tarafından takdir ve hayranlıkla belirtilmiştir. Ordu ve idare mensupları üzerindeki münakaşa götürmez nüfuzu, telkin ettiği saygı ve sevgi hisleri, vazife sahiplerinin durumlarını daima göz önünde bulundurarak bunların terakki ve terfileri ile ilgilenmesi sayesinde gittikçe kuvvetlenmişti.
Sayfa 134 - Kronik Kitap
Kanuni Sultan Süleyman ömrü boyunca Trabzon bezinden çamaşır giydi. Öldüğünde sırtından çıkarılan gömlek Trabzon bezindendi. ... Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan Bey ülkesine gönderilen Trabzon bezleri için özel kanun çıkarmıştı.
Reklam
Birlikte olduğum, sahip olduğum, sevgilim, parıldayan ayım, Can dostum, en yakınım, layığım, güzellerin şahı sultanım. Hayatım, yaşama sebebim, ömrüm, kevser şarabım, Cennet'im Baharım, sevincim, gündüzüm, güzel yüzlü sevgilim, gülen gülüm. Sevinç kaynağım, eğlencem, meclisim, kandilim, güneşim, mum ışığım Turuncum, narım, portakalım, benim harem ışığım. Çiçeğim, şekerim, gencim, dünya içinde el değmemişim Azizim, Yusuf'um, varım, gönlümün Mısır'ındaki sultanım. İstanbul'um, Karaman'ım, Rum mülkü diyarım Bedehşân'ım ve Kıpçağım ve Bağdad'ım, Horasan'ım. Dalgalı saçlım, yay kaşlım, gözü baştan çıkaranım hastayım Ölürsem vebali senin boynuna, medet et hey gayrimüslimim. Çünkü kapında meddahım, her daim seni överim Yüreği gam dolu, gözü yaş dolu Muhibbiyim, hoş halim!
Acaba kahraman şehzadesini öldürmekte haklı değil miydi? Hürrem Sultan’a esir olması tabiî sayılamaz mıydı? Devşirme İbrahim’i önce yükseltip sonra idam ettirmesinde yüksek bir devlet politikası yok muydu?
Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Kanunî Sultan Süleyman han Hz. nin süt kardeşi;
Yahya Efendi, Kanunî'nin hayatına karışacak kadar cesur ve kendini saydırmış bir adamdı. Yahya Efendi, Beşiktaş ile Ortaköy arasında, çok saffetli bir şiirde bahçesinde yatar.
Sayfa 149
Reklam
Görecelilik
Görüyorsun ki tarihin ışıldakları altındaki bir adam için bile, ölümünden beri aşağı yukarı üç buçuk asır geçtiği halde değişmez hüküm verilemiyor. Çünkü herkes her hâdiseyi yalnız kendi görüş noktasından seyrediyor.
Sayfa 96 - Selim PusatKitabı okudu