Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
İhmalkârlığımız, nemelazımcılığımız, tembelliğimiz yüzünden yarınlar âdeta bitmemiş işler mezarlığına dönmüş durumda, bugün ise elimizdedir ve ona tasarruf hakkına sahibiz. Şimdiyi, yani bugünü ihmal edenler zaten yarınları da kaybetmiştir. Zira bugünün yapılmamış işleri kendisine atıla atıla yarınlar, yarım bırakılmış, belki de hiç başlanmamış dağlar kadar işlerle gözümüzü yıldıracak ve o da başka bir günün mezarlığına yolculanacaktır.
Yarın Şeytanı
Bir insan iyi bir iş yapmaya niyet ederse hemen “Yarın” adlı şeytan gelir ve o kişiye dermiş ki: “Çok güzel bir karar verdin, iyilik yapmak ne güzel. Ama acelesi yok, yarın yaparsın.” eğer kişi bu aldatmaya kanmaz ve iyilik yapmakta ısrarcı olursa bu sefer de “Geciktir” adlı şeytan gelir ve dermiş ki: Sakın bugünkü işini yarına bırakma, bugün yap; ama acelesi yok, daha gün bitmedi, biraz sonra yaparsın. Şeytan o kişiyi yapacağı iyilikten caydırmak için her kılığa girermiş. Kim bilir kaç defa bu şeytanlarla muhatap olduk da haberimiz bile yok! Sahi yapacağı iyiliği karar verdikten hemen sonra şöyle bir ileri bir geri “Acabaaa!”larla tartılıp silkelenmeyen kaç kişi vardır ki! İnsanın şeytan kadar azimli ve çalışkan olmadıkça onunla baş etmesi mümkün değil demek ki... Tam da burada, şeytanın bu hilesini bize “zımnen” haber veren Peygamber Efendimizin şu hadisini hatırlamak/hatırlatmak gerekiyor: “Heleke’l-müsevvifûn: Daha sonra/Yarın yaparım diyenler helak olup gittiler.” hep deriz ya “Daha gencim.”, “Amâaan önümde uzun bir ömür var!”, “Hele bir yaşlanalım, bakarız icabına!”. Sanki yaşlanacağımız, yaşayacağımız garanti gibi hep ilerilere erteleriz ya! İşte bu tavrın insanı helak edeceğini söylemiş sevgili Peygamberimiz. Sürekli “Hele bir yarın olsun!”cuların korkunç akıbetini Hz. Mevlâna çok açık bir dille anlatmış: Hele yarın, hele öbür gün diye vaat eder, Allah’a dönmeyi sallar durursun ya… İşte bu bekleyiş, mahşerdeki beklemedir, vay sana!5 Tekrarlayalım o hâlde: Kırk tane yarın bir bugün etmez! Çünkü elimizde bugün var, yarın değil.
Reklam
Meşhur bir özdeyiş vardır: Dünün güneşiyle bugünün çamaşırı kurutulmaz! Peki yarının güneşiyle bugün aydınlatılabilir mi? Evet, aydınlatılabilir. Çünkü dünün güneşi batmıştır, bugüne çağmaz, ama yarının güneşi daha doğmamıştır ve elbette “Gün doğmadan neler doğar.”a dair ümit insanı umutlandırabilir. Bunun en güzel örneğini Mehmet Âkif’in, İstiklâl Marşımızda da yer alan şu mısralarında görürüz: Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk’ın/Kim bilir, belki yarın belki yarından da yakın! Bu ifadeler, bugünü yarına ısmarlayıp yatanlar için değil, bugün olmadı diye ümitsizliğe kapılmayıp var gücüyle savaşanları hakikatlemek için söylenmiştir.
Evet ertelenmiş, erinilmiş, yapılmamış, yarım bırakılmış işler hep kendisine atıla atıla yarın artık ağzına kadar dolmuştur. Hani “Bugün çok işim var.” deyip yarına erteliyorsun ya emin ol yarının bugününden çok daha dolu olacak. Bu yüzden derlermiş ki “İşlerin yoluna girmesi için yarını bekleyen kişi, karşıya geçmek için ırmağın akışının durmasını bekleyen kişiye benzer.”
İnsanların “yarın yaparım” diye kendilerini bile bile düşürdüğü bir tuzak vardır. “Bugün çok yoruldum, yarın yaparım!”, “Hele bir yarın gelsin!” Oysa ne demiştir atalar: “Bugünün işini yarına bırakma, o günün kendi işi vardır o da kalır yarınına!” Bu yüzden aklı başınca niceleri demiştir ki “Yarın diye bir şey yoktur!” çünkü daha gelmemiştir, olmayana göre hüküm verip iş ısmarlamak da akıl kârı olmasa gerek. “Yarın diye bir şey yoktur.” cümlesi size anlamsız gelmişse veya “Demagoji bunlar!” diyorsanız bir de şunu dinleyin: Dünyanın en önemli iş adamlarından biri olan, Alibaba’nın sahibi Jak Ma bir konuşmasında şöyle diyor: Bugün zordur, yarın daha da zordur ama yarından sonraki gün güzeldir, fakat insanların çoğu yarının akşamında ölürler. Ne demek bu? İnsanlar bugünün zor olduğunu yaşayarak görürler, sıkılırlar, bunalırlar, içlerinden “Belki yarın daha iyi olacak.” diye geçirirler, yarına gelirler fakat bir de bakarlar ki yarın daha da zor, daha da meşakkatli; o an umutsuzluğa kapılırlar, sanki bu zorluklar hiç bitmeyecekmiş gibi gelir onlara ve o ümitsizlik, karamsarlık, kötümserlik içinde, sabırsızlıkları yüzünden kaybolup giderler. Hâlbuki biraz daha dişlerini sıksalardı, o çok çok meşakkatli yarının ardından mutluluk getirecek yarından sonraki günü göreceklerdi.
Basit bir hesap yapalım: Yarın, bugünden sonraki gündür. Yani yarın belli bir gündür. Böyle bakınca bir sorun görünmüyor. Ama biz, bugün için “yarın” dediğiniz güne ulaştığımızda onun adı artık “yarın” değil, “bugün” olacağına göre, bizim gördüğünüz gün hangisi oluyor, bugün mü yarın mı? Tabii ki bugün. Zira “bugün”ün yarınına ulaştığımızda o gün, bugün; bu sefer “yarın” da bir ertesi gün olacağına göre biz “yarın”ı asla göremeyeceğiz demektir.
Reklam
Buna Yarın Bakarız… Doğarken batmazsa diken batmaz bir daha ebediyen…
Sayfa 160Kitabı okudu
Yarın, ne kadar yakın ve ne kadar sonsuzca uzaktı.
Dün, Bugün ve Yarın...
Yarının dünyasının dünün dünyası olmayacağı kesin. (Kesin ama) kesinsizlikler çağına girmiş durumdayız...
“…yarın her şey değişecek, yarın. Birdenbire anlar ki yarın da böyle olacaktır, öbür gün de, tüm öteki günler de.”
Sayfa 35 - AlayKitabı okudu
Reklam
"yarın" hastalığı
"Bu 'yarın' hastalığı sayesinde, oradaki üç-beyinli varlıklar, özellikle de çağdaş olanları, 'daha sonra' daha fazla ve daha iyi yapacaklarına kanaat getirerek o an yapılmasi gereken her şeyi 'daha sonraya' ertelerler. "Bu habis 'yarın' hastalığı yüzünden, tesadüfen veya dışardan gelen bilinçli bir etki sonucu Akılları ile tamamen bir hiç olduklarını farkedip bunu bütün ayrı, ruhani parçaları ile hissetmeye başlayan ve yine üç-beyinli varlıklara yaraşır hale gelebilmek için hangi varlık-gayretinin nasıl gösterilmesini tesadüfen öğrenen o talihsiz varlıkların çoğu, 'yarından yarına' erteleyip durarak, hemen hepsi, kendileri için hüzünlü bir günde, büyük küçük her kozmik oluşumun tamamlanan varoluşlarının sonuna doğru, yaşlılığın 'takatsizlik' ve 'hastalık' denen habercilerinin ortaya çktığı ve tezahür etmeye başladığı noktaya varırlar.
Sayfa 371Kitabı okudu
Zaman.
Mutluluğun enkazına giden süreçte, etken düşüncenin empoze edildiği döngüydü küçük çatlaklar...
"Bugün alacağınız küçük bir dönemeç sizi çok farklı bir yarına taşır."
77 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.