“Ne olduysa hayırlısı için oldu Ne oluyorsa hayırlısı için oluyor. Ne olacaksa hayırlısı için olacak. Ne kaybettin ki ağlıyorsun? Ne getirdin ki kaybettin? Ne yarattın ki yok oldu? Ne aldıysan buradaydı Ne verdiysen buradaydı Sana bugün ait olan Dün başkasına aitti. Yarın da bir başkasına ait olacak. O zaman ne için boşuna üzülüyorsun?” Mahabharata Destanı/ Bhagavadgit
136 syf.
·
Puan vermedi
Yedi perdelik dramdan oluşan bu oyun, Hint Edebiyatı'nın en önemli başyapıtlardan birisidir. Kalidasa, bir Hint destanı olan "Mahabharata" ile benzerlikler içeren bu eseriyle tasvir gücü yüklü bir oyun yazarlığı ortaya çıkarmıştır. Kitap, yoğun betimlemelerle anlatılan olaylar akışında yavaş ilerlese de aşkın ince ifadesine kapılan onca cümlenin hayal gücünü zorlayan bütünlüğünde kayboluyorsunuz. Konunun merakı içinden sıyrılıp doğanın, estetiğin ve şiirselliğin verdiği anlatım hazzıyla büyülü bir sona ulaşıyorsunuz. Şakuntala, birçok şair ve yazar tarafından örnek alınmaya lâyık görülmüş eşsiz bir eserdir.
Şakuntala
ŞakuntalaKalidasa · İmge Kitabevi · 200547 okunma
Reklam
Dinlerin evrensel öğütleri
HİNDUİZM (M.Ö. On üçüncü yüzyıl dolaylan) Kendine yapılmasını istemediklerini başkalarına yapma... Dharma budur. Dikkat edin. —Mahabharata JUDAİZM (M.Ö. On üçüncü yüzyıl dolayları) Sana kötü olanı komşuna yapma; Tevrat’ın özü budur; gerisi yorumdur; öğren. — Babil Talmudu ZERDÜŞTLÜK (M.Ö. On ikinci yüzyıl dolayları) İnsan yalnızca kendisi için iyi olmayanı başkasına yapmadığında iyidir. —Dadistan-ı Dinik BUDİZM (M.Ö. Altıncı yüzyıl dolayları) Sana can yakıcı gelecek şekilde diğerlerinin canını yakma. —Tibetli Dhammapada KONFÜÇYÛSÇÜLÜK (M.Û. Altıncı yüzyıl dolayları) Sana yapılmasını istemediğin şeyleri başkalarına yapma. — Konjüçyüs İSLAM (M.S. Yedinci yüzyıl dolaylan) Kendiniz için dilediğinizi başkaları için dilemediğiniz sürece hiçbiriniz mümin değilsinizdir. —Hadis BAHAÎ (M.S. On dokuzuncu yüzyıl dolaylan) Sana yüklenmesini istemediğini başkasına yükleme ve sana söylenmesini istemediğini başkasına söyleme. Buyruğum budur, öğren. —Bahaullah.
176 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
İnsanoğlunun ilk yazınsal başyapıtı; Gılgamış Destanı
Günümüzden beş bin yıl önce insanlığın bu ilk yazılı ürününde; Sümer şehir devleti Uruk'un acımasız kralı Gılgamış'ın, Enkidu ile olan dostluğu, onun ölümünden sonra ölümsüzlüğü araması ve bu süreçte başından geçen olaylar anlatılıyor. Kil tabletlere çivi yazısı formunda işlenmiş olan Gılgamış Destanı; Yunan destanı İlyada'dan, Hint destanı Mâhâbhârata'dan bin beş yüz yıl öncesine tarihleniyor. Çok tanrılı toplum yapısına sahip, mitolojik unsurları bolca barındıran bu destanı okuduğunuzda, aradan binlerce yıl geçsede insanın yaratılıştan gelen özelliklerinin değişmediğini söylemek mümkün. Toplam oniki kil tabletin önlü arkalı her iki yüzüne bir nevi şiir formatında yazılmış bu destan, Sait Maden'in batı kaynaklarından derlediği, güzel çevirisiyle okuması çok keyifli bir şekilde Türkçe'ye kazandırılmış. İyi okumalar.
Gılgamış Destanı
Gılgamış DestanıAnonim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20235,1bin okunma
Hindistan’da uçan daire şeklindeki gemilerden yeryüzüne oklar atan tanrılardan bahseden, yaklaşık üç bin yıl önce yazılmış bir destan vardır. Tanrıların gürültü çıkaran oklarının düştüğü yerde hiçbir canlı sağ kalmaz. Yakınlarında bulunan insan veya hayvanlardan eğer canlı kalan olursa, bunların ise derileri dökülür, yavaşça ve acı çekerek ölürler. Sanki bu oklar nükleer füzelermiş gibi anlatılır. Bu destanın adı “Mahabharata” yani “Büyük Savaş”tır.
Sayfa 73 - WizartKitabı okudu
"Tanrı bir kişiyi yenilgiye uğratmak istediğinde önce onun aklını alır ki her şeyi yanlış görsün. (Mahabharata)"
Sayfa 25 - Alfa YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Reklam
385 öğeden 311 ile 320 arasındakiler gösteriliyor.