Bugün bilginin yerini malumat, bilgeliğin yerini malumatfuruşluk almış durumda.
Sayfa 81·Kitabı okuyor
malumatfuruşluk
Bunu sağlamayan bir öğrenme eskilerin kıylükal dedikleri "O onu dedi, bu bunu dedi." faaliyetinden öteye gitmez. Bu ne bir ilim ne de bir öğrenmedir. Yine eskilerin güzel tabiri ile "malumatfuruşluk"tur. Malumat ise ilim değildir; dağınık ve bütünlük arz etmeyen, kişiyi değiştirmeyen bilgi kırıntılarıdır.
Sayfa 23·Kitabı okudu
Edebiyat
Reklam
Babamın kitaplarını kurcalamaktan dolayı akranlarımın bilmediği pek çok şey öğrenmiştim. Bir defasında hocamız Sahure Kalyoncu'ya malumatfuruşluk olsun diye, Rıza Tevfik'in: "Filozof Rızayım dinsiz anlama, Dini ben öğrettim kendi babama Her ipte oynadım, canbazım ama, Sırat Köprüsünü geçemem hocam." diye biten “Sorma Hocam" adındaki şiirini okumuştum. Kadın şaşırıp heyecanlanmış ve müdürü çağırmıştı. O da beni bir hayli istintak etmişti. Çok sonra anladım ki, Rıza Tevfik (Bölükbaşı) Sevr Sulh projesini imzalamış olmaktan dolayı “yüzellilikler"? listesine konulup vatandan sürülmüş bir kimse imiş. Kemalist rejim bir ilk mektep çocuğunun okuduğu bir şiire karşı bile bu derecede hassastı.
Malumat ilim değildir; dağınık ve bütünlük arz etmeyen, kişiyi değiştirmeyen bilgi kırıntılarıdır. Oysa bilmek, bilgi kırıntıları arasında bağlantılar kurabilmek, bu bağlantıları zenginleştirebilmek, güçlendirmek ve lazım olduğunda gösterebilmektir.
Mâlumatfuruş
Malumatfuruş, kimsenin işine yaramayacak bilgileri toplayıp, ukalalık yapan kimse. Günümüzde gereksiz işler müdürü mü denir, bilemedim.
Hayata Dair
UYANIKLIK:
Bir bilgi artışı değil (malumatfuruşluk değil); bir dikkat artışıdır.
Sayfa 103 - DESTEK·Kitabı okudu
Kitap Alıntısı
Reklam
Reklam