Bugün Mehmet Ruhi SU'nun ölüm yıl dönümü
Operadan büyük tat aldım Ama Türkü söylemekten de geri kalmadım. Diyor Ruhi Su
Sayfa 104 - YKY YayınlarıKitabı okudu
Mehmet Fuat İle Polemik
Sen elbette benim dünyamda Sevdiğim insanlardan birisin. Ama bugünkü faşizan polisi mazur göstermek sana yaraşmaz. Bu ağır yazıyı onun için yazdım. Dikkatle okudum, güvenle okuduğum için, Seni üzmüşsem ki hiç istemediğim bir şey Beni özürle karşıla. Polisin, bugünkü polisin ne ve kim olduğu her an ortada. Halk çocuklarının bazıları da o...... çocuklardır. Bunların arasında işkenceci, değnekçi, rüşvetçiler de var. Anaları hariç. Gözlerinden öperim. O dedikoduya gelince, o bir dedikodu Değil, bir kodu-dedi'ydi.
Reklam
Çocuksu bir tutkuyla kafama taktığım Türkoloji yanlış seçimdi. Öğretim görevlileri de, öğrettikleri de, öğrencileri de, çok dışımda, uzağımdaydı benim. Kötü yanılmıştım. Katlanmaktan başka yol da yoktu. Fuat Köprülünün Türk Edebiyatı Tarihi’yle iki yıl sonra Fakülteye atanan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Tanzimat derslerinin, bu yüzden özel anlamı oldu benim için; onlardan bir şeyler edindim. Tutucu, giderek gerici bir yapı içindeydi Türkoloji. Savaş öncesinde, savaş yıllarında Nazi ideolojisinin, bir bölümü Almanya’da yetişmiş, Tatar, Türk, Azeri öğretim üyeleriyle ateşli kan ulusalcılığı, Alman yanlılığı, Pantürkizm, Sovyet düşmanlığı biçiminde duyumsanır bir baskısı, ağırlığı vardı Türkoloji’de. Fuat Köprülü gibi kültür ulusalcısının, Ragıp Hulusi Özden, Ali Nihat Tarlan gibi Osmanlıcıların antikomünist tutumları, birincilerle dayanışmalı bir ortam yaratıyordu. Basında ara sıra, Sabiha Sertel’in yazılarıyla gündeme giren Mehmet Akif-Tevfik Fikret kavgalarında, bizim türkolojide Akifçiler ağır basardı.
Edip Cansever
"Şiiri duyumsanan,düşünülen ama başkalarına aktarılması kolay olmayan şeyleri anlatma çabasında arıyordu."(Mehmet Fuat)
Sayfa 33 - YkyKitabı okudu
Adı İlhan Berk Olan Şiir
Nurullah Ataç çeliştirmen Tahir Alangu soruşturman Cevdet Kudret deriştirmen Suut Kemal çekiştirmen Mehmet Kaplan uyuşturman Sabahattin Eyüboğlu yetiştirmen Orhan Burian barıştırman
Sayfa 70 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
« Sanat, edebiyat ve kültür dünyasının insanlarının ' Bursa Kalesi' nde yatan komünist şaire ziyaretleri sıklaşıyordu... Bu ziyaretçilerden birisi de, o sırada ressam Nurullah Berk'le evli ve bir kız çocuğu annesi olan, Nazım Hikmetin dayısının kızı Münevver Hanım'dı. Nâzım Hikmet dayısının kızı Münevver Hanım'a aşık oldu. Mehmet Fuat, yayına hazırladığı 'Nâzım ile Piraye'adlı mektuplaşmalar kitabında bu gelişmeyi şöyle bir notla açılıyordu: " (...) Rasih Güran' ı Bursa'ya çağırıp, Piraye'den ayrılmak istediğini bildirdi. Ortak dostları arasında Rasih'in Piraye'yi çok seven insan olduğunu biliyordu, yazdığı mektubu onunla gönderdi. Bu hiç ummadığı, aklının ucundan bile geçirmediği mektubu alınca Piraye çok şaşaladı, çok sarsıldı, işin garibi, bir yıkıntı haline gelmiş Rasih'i teselli etmek zorunda kaldı. İnanamıyordu. Vâlâ'ya telefon etti. Böyle bir şeyden haberi yoktu onum. Sonra yatağa girip yattı Piraye, üzüntüsünü kimseyle paylaşmak istemedi. Çevresindekilerle pek az konuştu. Kaç gün yatıı, bilmiyorum. Bu arada Nâzım' a bir mektup yazdı. Kalktığında artık kendini toparlamıştı, donuk, durgundu, ama üzüntüsünü göstermiyordu. "»
Sayfa 44 - Cumhuriyet GazetesiKitabı okudu
Reklam
312 öğeden 241 ile 250 arasındakiler gösteriliyor.