Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Giyotin Mahkemesi Erzurum'da
Erzurum'da olayların başlangıcı isyan, başkaldırı şeklinde olmamış tır. Halk bir "rica" için vilayete, Vali ile görüşmeye gitmiştir. Nitekim Gidelim Hükümet konağının önüne, vali beye rica edelim. Kar da yeni yağmış... Bizim kulaklarımız üşüyor. Bahara kadar müsaade etsin, baharın örtelim başımıza şapkayı. Şimdi arasak da bulamayız
Sayfa 160 - Genç BirikimKitabı okudu
Aynı zamanda Halife olan padişah, “Mustafa Kemal’in arkasından giden müslüman değildir,” diye hocalara fetva çıkartmıştır. Harp divanı Mustafa Kemal’i ve arkadaşlarını idama mahkum etmiştir, İstanbul hükümeti, Anadolu komutanlarına, “Mustafa Kemal’e itaat etmeyiniz!” diye emir vermiştir.
Sayfa 77
Reklam
Milli mücadele ruhu vardır Türk Ulusu'nun geçmişinde Vatan işgal edilmiş her köşesinden Asker sivil vermiş omuz omuza el ele Türk kadını erkeği ile gönül gönüle Sırtında mermi kucağında bebeği Çıplak ayakla karda kışta mermi taşımış Savaşmış vatan için cephelerde Ey Türk Ulusu hürriyet için Atalarımız can verdi Bu toprakları kanları ile yoğurdu Gelecek nesillere emanet etti Ulusunun esaret altında yaşamasını reddetti Vatan topraklarını sıksan şu elinle Dedenin Şehit kanı sıçrar üzerine Unutmadık unutamayız Gazilerimizin döktükleri kanı Şehitlerimizin verdiği canı
II. İnönü Muharebesi üzerine Kemal Paşa'dan İsmet Bey'e telgraf
Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus tarihini de yendiniz. İstila altındaki talihsiz topraklarımızla birlikte bütün vatan, bugün en ücra köşelerine kadar zaferinizi kutluyor. Düşmanın istila hırsı, azminizin ve vatanseverliğinizin yalçın kayalarına başını çarparak paramparça oldu.
Sayfa 154Kitabı okudu
Tarihimizin ikinci dönüm yerinde, Milli Mücadele'nin ilk temeli gene Erzurum'da atılır. Her şeye rağmen hür, müstakil yaşamak iradesi ilkin bu kartal yuvasında kanatlanır. Atatürk, Erzurum'dan işe başlar. Tıpkı ilk fatihler gibi oradan Anadolu'nun içine doğru yürür; oradan başlayarak yurdumuzu, milletimizin tarihî hakları adına yeni baştan fethederiz.
Sayfa 68 - Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, 1997, TÜRKİYEKitabı okudu
CHP : Muhalifine en gaddar rejim
Eşref Edib Bey anlatıyor ; “Bu samimî, bu büyük ümid ve emellerle geçen Millî Mücâdele devrinden sonra İslamdan uzaklaşma hareketi büsbütün başka bir mâhiyet aldı. Yine kara günler başladı. Bütün mekteplerden din dersleri kaldırıldı. Bütün din müesseseleri kapatıldı. Bütün din talebeleri perişan edildi. “Ezan-ı Muhammedî yasak edildi. Camilerde, minarelerde Allâhuekber diyenler zindanlara atıldı. Camilerde Kur’an okuyan ve okutanlar cürmümeşhud (suçüstü) mahkemelerine sevk edildi. “Millet kürsüsünden (Din zehirdir) diye ilân edildi. (Milletin kafasından din fikrini söküp atmak için bize otuz sene daha lâzımdır) denildi. “Din ulemâsına, türlü türlü hakaretler reva görüldü. Din ehli süründürüldü, dilenecek hale getirildi. Din müesseselerinin kapılarına kilitler vuruldu. Birçok camiler camilikten çıkarıldı, satıldı, süflî işlerde kullanıldı. “Müslümanlar Hacc’a gitmekten menedildi. Gazetelerde dinî neşriyat yasak edildi. “Mekteplerde muallimlere din tahkir ettirildi… “Nihayet namazlardan Kur’an kaldırılarak, Türkçe ibâdet hazırlıkları yapıldı. Din adamlarının kökünün kazınması, ibâdet usul ve zamanlarının istedikleri şekle konulması, Diyânet Riyaseti’nin ilgâsı tasarlandı.
Reklam
Tarihten kaçamazsınız..
Hind müslümanlarının Türkiye'de yürütülen Milli Mücadele yardımları ve bu yardımların kullanılış şekli tartışmalara yol açmıştır Hind müslümanları, bu yardımları açıkca Osmanlı Hilafet'inin ve hatta Saltanatı'nın kurtarılması için yapmışlardır. mustafa kâmal de Milli Mücadele boyunca bundan başka bir şey söylememiştir. Hind müslümanları büyük bir samimiyet ve ümitle müslüman olmayan kesimleri de etkileyerek mitingler düzenlemişler, boykotlar yürütmüşler. Böylece Ankara yönetimine politik destekte bulundukları gibi, çok ciddi miktarda para yardımı da yapmışlardır. Ahmet A. İzzet Paşa'ya göre, "Büyük bölümü senet ve resmi muamelelere bağlanmadan güvene dayalı olarak, kanılarınca bu din ve millet fedaisine (!) teslim edilen çok miktardaki akçenin bir bölümü ülke için harcanmış olsa bile, asıl önemli bölümü m. kâmal Paşa'nın elinde kalmış ve arzu ve ihtiraslarını uygulamak ve bu yüzden ortaya çıkması kaçınılmaz olan muhaliflerini kırmak için muhtaç olduğu bendeler çevresini oluşturmak için kullanılmıştır."
Sayfa 287 - Yazar YayınlarıKitabı okudu
Nüfusu altmış binden sekiz bine inen Erzurum Milli Mücadele 'ye önayak olmuş, Ermenistan zaferini idrak etmiş, yavaş yavaş sağ kalan hemşehrilerini toplamaya başlamıştı.
Sayfa 26 - Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, 1997, TÜRKİYEKitabı okudu
"karanlık günler yaşanıyordu. bütün millet, saray da dahil, bir tek nefes halinde savaşmayı bekliyor, bütün ümitler, bütün dualar Mustafa Kemal'in varlığında toplanıyordu. Türklüğün kaderi hiçbir zaman böylesine bir kahramanın ellerine verilmiş değildi. Mustafa Kemal'in iki yıl önce haykırdığı zaman gelmişti : "Ya istiklal, ya ölüm!". Bütün sorumluluklar da onun üzerine bırakılmıştı."
Sayfa 115Kitabı okudu
İLBER HOCA’NIN TAVSİYE ETTİĞİ 25 KİTAP 1. Osmanlı İmparatorluğu. - Halil İnalcık (Kronik Kitap) 2. Batı-Doğu Divanı - Johann Wolfgang von Goethe (Hece Yayınları) 3. Hafız Divanı (İş Bankası Kültür Yayınları) 4. İnce Memed I-IV -Yaşaı Kemal (YKY) 5. Fuzuli Divanı (Ayrıntı Yayınları) 6. Timurlenk - Beatrice Forbes Manz (Kronik Kitap) 7.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.