...nefis ve heva, cin ve ins şeytanlarına karşı mücahede edip günahlardan ve ahlâk-ı rezileden kalb ve ruhunu helâket-i ebediyeden kurtar...
Cihadın en faziletlisi, kişinin kendi nefs ve hevasına karşı mücâhede etmesidir.
Reklam
Mücahid Allah'a itaat etmek için kendi nefsiyle mücahede edendir.
Yalnız Olsan da Mücahede Et Tek başına olsan da kadını sömüren bütün yaşam şekilleriyle savaş. Karma eğitimle, karma iş hayatıyla, misafirlikteki karma oturmayla, karma tatille, karma ziyafetlerle, kızlı-erkekli imtihan meclisleriyle, sokaktaki erkeklere daha güzel görünmek için örtünenle, evine gelen misafir erkekleri karşılamayla, kadını onlara hizmet ettiren anlayışla, kadın-erkek tokalaşır diyenlerle, başörtüsünü daraltıp bez parçasına çevirenlerle usanmadan mücahade et. Unutma ki, Allah Teâlâ seni kadın, erkeği de erkek olarak yaratmıştır. Her birinizde diğerine karşı güçlü bir meyil vardır. Bütün dünya bir araya gelse bu meyli değiştiremez; iki cinsin birbirini tahrik eden hususlarını ortadan kaldıramaz, onları eşitleyemez; Unutma! Karma hayatın çağdaşlık olduğunu söyleyenler dünyanın en yalancı topluluğudur. Onlar karma eğitimi ya da karma hayatı kadınla aynı ortamda bulunmaktan keyif aldıklarından dolayı savunuyorlar. Yoksa onlar da biliyorlarki fabrikada kadına iş alanı açmanın onun zarafetine ihanet olduğunu... Evet onlar, göz ve gönül zevklerini tatmin etmek için karma hayatı istiyorlar. Fakat bunu söylemeye cesaret edemediklerinden konuyu apayrı bir mecraya taşıyıp; çağdaşlık, ilericilik üzerinden tartışıyorlar. Kendi eşleriyle birkaç cümle kurarken yorgun olduklarını söyleyenler, seninle saatlerce konuşmaktan usanmıyorlar, neden?
"Ben böyleyim, fıtratım böyle, çabuk öfkeleniyorum" diyenlere...
Denilebilir ki; "Sen insanlardan yaratılışlarının tersi olan bir şey istiyorsun. Biri yumuşak huyludur düşünüp taşınır, diğeri acelecidir ve çabuk kızar. Aceleci olan ve çabuk kızan bir kişi, huyunun tam tersi olan şeylere nasıl sahip olabilir?" Cevap olarak deriz ki: Güzel ahlak ve faziletlerin bazısı doğuştandır, bazısı da ilim ve mücahede ile kazanılır. Kötü ahlaktan da kişi mücahede ve sabırla kurtulabilir. Allah (Subhanehu ve Teala) şöyle buyurur: "Kişiye ve onu şekillendirene, sonra da ona iyilik ve kötülük kâbiliyeti verene andolsun ki kendini terbiye eden saadete ermiştir. Kendini fenalıklara gömen kimse ise ziyana uğramıştır." (91 Şems/101) Allah Subhanehu ve Teâlâ imtihan maksadıyla her kişiye fücur ve takva duygusunu vermiştir. Fücurdan kurtulmak ve iyiliklerle donanmak için kim nefsiyle mücahede ederse kurtulanlardan olur, aksi halde kendini helak eder. Allah Subhanehu ve Teâlâ şöyle buyurur: “Arınmış olan ve Rabbinin adını anıp namaz kılan saadete erişecektir.” (87 A’lâ/14-15) Güzel ahlak bazı yollarla kazanılır. İlim, mücahede, dua ve güzel arkadaşlık edinme, bu yollardan bazılarıdır.
"Hakk'a ermek ve ilahî gerçekleri öğrenmek için mutasavvıflar tarafından üç yol tutulmuştur: 1- Tarik-i ahyar: Hayırlı insanların yolu. Bu zühd,takva,vera,ibadet ve taat yoludur. 2- Tarik-i ebrâr: İyi insanların yolu. Bu, riyazet,çile,mücâhede ve tasfiye yoludur. 3- Tarik-i şuttâr: Âşıkların yolu budur. Bu yolda aşk, sevgi,vecd ve cezbe hâlleri gâliptir."
Sayfa 17 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 971 ile 980 arasındakiler gösteriliyor.