Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Temele Gül Dikenler
Bu kez yeniden aradığımda,gelininden onun da öldüğünü öğrendim.Üzüldüm Hasibe Hanım’ ın kendi bulduklarıma ekleyince,Yaşar Nezihe’ bin yaşam öyküsü şöyle oluşuyor .Yaşar Nezihe Bükülmez İstanbul’da harap evde doğan hademe 200 kuruş aylıklı Kadri Efendinin teyzesinin yanına sığınır.Teyzesi yaşlı olduğundan onunla komşuları ilgilenir.Teyze ona Leyla ile Mecnun,Ferhat ile Şirin,Kerim ile Aslı gibi aşıkların hikayelerini okur.
Sayfa 25 - Evrensel Basın YayınKitabı okudu
Bence o tombul tembel kedi ile başladı her şey. Herkesi kulu kölesi yapan bencillik abidesi, çizgiden mamul Garfi adlı bir ev kedisi ile. Bana da kediye verdik leri kadar yüz verseler ben de azar kudururum. Acaba Ne zihe Hanım'ı her türlü fitne fesadı yapmaya hakkı olduğu nu düşünen bir kötü yapabilir miyim? Nasıl? Kötüyü, ko tu yapan nedir? Köpekköylüler mi kötü mesela? Hani su kendilerine siginan genç kadını köleye çeviren, kömür cu rufunda yaşayan yoksullar. Kendilerinden daha çaresiz bi rini bulunca etinden her gün bir parça daha koparan, bu nu yapmaya hakları olduguna kendilerini ikna edebilen in sanlar mı? Kendini yalana inandırabilme mi aca ba kötülük? Nezihe boyle biri olabilir mi? Sahte can yeleği satıp, "N'apim çoluk çocuğum var," der mi? Diyebilen bi ri ile yaşar mı? Bir işkenceci ile mesela? Saçları briyantinli Cuma'ları kaçırmayan.
Sayfa 13
Reklam
Yaşar Nezihe'nin "azâb-ı nâr-ı cahîm" bir hayatı oldu; en fazla evlâdlarını ve çiçekleri, çiçeklerden de menekşeyi sevdi: Şâyet yolunuz bir gün Küçükyalı Mezarlığı'na düşerse, Yaşar Nezihe Hanım'ın mezarına "bir deste menekşe" bırakmayı sakın ihmâl etmeyin.
Sayfa 117Kitabı okudu
Yaşar Nezihe'nin 89 yıllık ömrü boyunca hiç parası ve hiç mülkü olmamıştır, yüzlerce şiir yazmasına karşın sadece bir şiirinden beş lira kazanabildiğini kendisi beyân etmiştir: Acaba Fahri Düngelen, Münir Nureddin Selçuk, Saadettin Kaynak, Sadi Hoşses, Necmi Pişkin ve Kaya Bekat güftesi Yaşar Nezihe Hanım'a âid olan bestelerinden para kazanabildiler mi?
Sayfa 117Kitabı okudu
Yaşar Nezihe Hanım
Mecnun isen ey dil sana leyla mı bulunmaz Bu goncaya bir bülbül-ü şeyda mı bulunmaz Bir sen misin alemde tabip illet-i aşka Teşhis-i dile başka etibba mı bulunmaz
Yaşar Nezihe Hanım
Sabret gönül eyyâm-ı sefâ yâre de kalmaz Gam çekme ki vuslat demi ağyâre de kalmaz...
Reklam
Şaire-i meşhure Yaşar Nezihe Hanım hemşiremize bazı "ninni"ler tanzim ettirdik: Hu Hu dervişler/ Oklarını germişler/ Daha yayı çekmeden/ Ta hedefe ermişler. Halbuki eskiden bu ninni şu şekilde idi: Hu Hu dervişler/ Yedi kurban kesmişler/ Bir fırın ekmek yemişler/ Daha var mı demişler. Eski ninni çocuklarımıza oburluğu, ataleti telkin ediyordu. Halbuki yenisi milli sporlarımızdan olan kemankeşliği telkin ediyor.
Sayfa 478Kitabı okudu
Nezihe Yaşar Hanım
kapladı bu nar-ı firkat hüsn ü gam al u demi, korkarım haşre kadar böylece suzan olayım.