Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Aşk, benim obsesif kompulsif bozukluğum ...
Sayfa 162 - Doğan Kitap - 2. Baskı, Kasım 2014Kitabı okuyor
Saymak, kontrol etmek, yıkamak, temizlemek, bunların hepsi hayatı bir şekilde güvenli yapmak için uyguladığınız obsesif kompülsif ritüellere örnektir. Bu tür ritüeller uzun vadede enerjinizi emerler. Bu örüntüler, dünyayı abartılı bir şekilde tehlikeli olarak algılamanızı pekiştirir. Mantıklı önemler alarak, dünyanın pekala güvenli bir yer olabileceğini hiçbir zaman öğrenemezsiniz.
Reklam
Hayatla sürekli kontrol ederek, her şeyi ve herkesi denetlemeye çalışarak baş edersek obsesif kompülsif kişilik geliştiririz. " Acaba öyle mi?" diye sorgularız. Ama hayatla sürekli şüphe duyarak, dışarıdan gelebilecek tehdit ve tehlikeleri ön görme çabasıyla baş edersek paranoid kişilik geliştiririz. Hepimiz zaman zaman yalnız kalmak, yalnızlığımızda dinlenmek ve arınmak isteyebiliriz. Ama hayatla aşırı düzeyde içe kapanarak, cok mecbur olmadıkça ötekilerle etkileşime geçmeden baş edersek şizoid kişilik geliştiririz. Hepmizin ötekine ihtiyacı vardır, özellikle yakınlık duyar ve seversek, sevdiğimiz yanımızda olsun isteriz. Ama hayatla baş edebilmek için ötekine yapışırsak, eklemlenirsek, seçme kaygısından kurtulmak adına özgür irademizi ötekine devredersek bağımlı kişilik geliştiririz.
Dismorfofobi
Dismorfofobi ilk kez İtalyan psikiyatr Enrico Morselli tarafından, 1886'da tanımlandı. Bugün buna "vücut dismorfik bozukluğu" diyoruz. Bu kişiler fiziksel kusur gibi algıladıkları bir şeyi düzeltmek için bedensel modifikasyon isterler. Bu rahatsızlığın obsesif kompulsif bozuklukla bazı benzerlikleri vardır ve hastalar genelde aynı anda her iki hastalığı da yaşarlar. Bu insanlar bazen estetik cerrahiye bağımlı görünür ve ortaya geri döndürülmesi imkânsız tuhaf sonuçlar çıkarabilir. Bu kişiler, semptomlar aşırı kaçmadığı sürece, genelde kendilerine karşı ivedi bir tehlike oluşturmazlar.
Cin - ifrit edebiyatı ile açıklanmak istenen diğer sık görülen vakalardan biri de; obsesyonel nevroz’dur. Epilepsi benzeri vakalardaki gibi nörolojik inceleme imkanı tanımayan, yani sinir sisteminin organik veya fonksiyonel bir bozukluğu ile paralellik arzetmeyen bu nevroz tipini, bazı ekoller obsesif-kompulsif bozukluk olarak nitelerler. Tarih boyunca o kadar yaygın görülmüştür ki, Musevilerin kutsal kitaplarından l.Şamuel'in kitabında dahi bu konu­da bir örnek vardır: M Ö. 11. asırda yaşamış olan İsrail kralı Şaul, peygamber kral David’in (Davud) başarılarını kıskanarak öfkeye kapılır. Bunun üzerine, Tanrı Yahveb tarafından Şaul’e kötü bir ruh musallat olur ve Şaul de bu varlığın etkisiyle şuurunu kaybederek dama­dı David’i mızrakla öldürmeye kalkışır. Ama, aklı başına gelince de yaptığına pişman olur. Fa­kat, Şaul içine düştüğü bu ruhsal bozukluktan bir türlü kurtulamaz ve öldürme saplantısına kapıldığı anlarda çalınan bir arp'ın nağmeleri ile biraz olsun sükûnet bulur.
e-book
Somatoform rahatsızlıklar, bireyin hbbi bir durumla açık­lanamayan gerçek fiziksel şikayetlerden yakındığı bir tür ruhsal bozukluktur. Bir rahatsızlığa somatoform bozukluk tanısı konulabilmesi için belli kriterler vardır: 1. Fiziksel semptomlar, bir hbbi durumun, ilaç kullanı­ mının ya da başka bir ruhsal rahatsızlığın sonucu ola­ maz. 2. Tanı,
Sayfa 311Kitabı okudu
Reklam
Obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) temel özelliği obesyon ve kompulsiyonların olmasıdır.. Obsesyonlar kişinin istediği dışında gelen intrusif düşünce, imge ve dürtülerdir; benliğe uyumsuz (ego -distonik) ve rahatsız edici biçimde deneyimlenirler.
Sayfa 207 - Litera Yayıncılık..Kitabı okudu
Obsesif kompulsif bozukluk ciddi midir? Belirli davranış kalıplarıyla karakterize obsesyon ve kompulsiyon tekrarı ile seyreden ve kişinin günlük hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyen ruhsal hastalıktır.
Obsesif kompulsif nasıl düzelir? Obsesif kompulsif bozukluğu ilaç tedavisi veya bilişsel davranışçı terapisi olan psikoterapi yöntemiyle kontrol altına alınabilir. Her iki yöntemde kişinin durumuna göre başarılı sonuçlar verebilir. Her ikisinin birlikte kullanıldığı, yani kombine edildiği tedavi yöntemi ise daha başarılı sonuçlar verir.
OKB krizi nasıl olur? Obsesif-kompülsif bozukluğu (OKB) olan kişiler, kontrol edemedikleri yinelenen ve stres yaratan düşünceler, korkular veya görüntüler (obsesyonlar) nedeniyle huzursuz olurlar. Bu düşüncelerin yarattığı anksiyete bazı ritüelleri ya da rutinleri acil olarak gerçekleştirme ihtiyacına (kompülsiyonlar) neden olur.
Reklam
Bir insanın Obsesif kompulsif olduğunu nasıl anlarız?
Kirlenme korkusu. Düzenli ve simetrik olma. Kendisini veya sevdiklerinin zarar görmesine ait düşüncelere kapılma. Başkalarının dokunduğu nesnelere dokunamamak. Nesneler düzenli olmadığında strese girme. El sıkışmaktan rahatsızlık duyma. Sürekli el yıkama. Aşırı temizlik takıntısı Varsa :)
Obsesif kompulsif bozukluk nedir?
Takıntılı düşünce ve dürtüler anlamına gelen obsesyon ile yineleyici zihinsel eylemler ve davranışlar anlamına gelen kompulsiyon davranışları bir araya gelerek hastalığı oluşturur. Obsesyon, yani kişinin zihninde uzaklaştıramadığı fikir, düşünce ve dürtüler, kişinin isteği dışında gelişir
Ben demiyorum
Doktor olarak gözlemlerine göre toplumun epey önemli bir kısmı ruhsal açıdan hastaydı. Hastalığı iyice gün yüzüne vuranlar dışında, hasta olduğunun farkında olmayan milyonlarca şizofren, bipolar, obsesif kompülsif, pedofil, nekrofil yaşıyordu toplumda.
Fisher'in bir diğer varsayımı da serotonin miktarının âşık beyinlerde daha düşük olacağı şeklindeydi. Bu düşüncesinin nedeni Aşıkların neredeyse uyanık oldukları her an sevdiklerini düşünmesiydi. Bu nedenledir ki deneklere sorulan ilk sorulardan biri "sevdiğini günde ne kadar düşünüyorsun" şeklindeydi. Yeni âşıkların tamamına
Sayfa 87 - 88Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.