Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Etik boyut, öteki sahneye girdiğinde başlar. Her yasa, ister bir ahlak yasası ister bir hukuk yasası söz konusu olsun, onu dayatan Öteki ile ilişkiler de dahil olmak üzere her zaman kişiler arası ilişkileri düzenler.
_Hayat öylesine sürprizlerle doludur ki, sırtındaki küfeyi alır kiminden, elmasları yükler taş yerine. _Onların zırvalara inanmalarının sebebi, cahillikleri. _Sefil egolarının değer ölçüleriyle ölçüp, gerçeğe, güzele ve iyiye ağızlarından salyalar saçarak nutuk çekiyorlar. _Köle tiplerden oluşmuş hiçbir devlet yasayamaz. Köleden doğan yine köle
Reklam
"Etik boyut öteki sahneye girdiğinde başlar. Her yasa, ister bir ahlak yasası ister bir hukuk yasası söz konusu olsun, onu dayatan Öteki ile ilişkiler dahil olmak üzere her zaman kişiler arası ilişkileri düzenler."
Etik boyut, öteki sahneye girdiğinde başlar.
Öteki Sahneye Girdiğinde
Bir biçimde inandığımız ya da bize güzel görünen bir şeye daha sonraki kuşakların da inanmasını veya onların da o şeyi güzel bulmalarını sağlamak için bir şişe içinde bir mesaj bırakmak..
Öteki Sahneye Girdiğinde
Bizi tanımlayıp biçimlendiren ötekidir, onun bakışıdır.... ...ötekinin bakışı ve yanıtı olmaksızın kim olduğumuzu anlamamız da mümkün değildir..
Reklam
Öteki Sahneye Girdiğinde
Tüm kültürlerde ortak kavramlar kesinlikle vardır ve bu kavramların hepsi uzamdaki bedenimizin konumuna gönderme yapmaktadır..
Öteki Sahneye Girdiğinde
.. zor bir dille konustugumuzu soyleyenler çıkarsa kaygılanmayın, tanımı gereği öngörülebilir olan kitle iletişim araçlarının getirdiği "aydınlanma" böyle kimseleri fazlaca kolay düşünmeye teşvik etmiş olabilir. Zorlu düşünmeyi öğrensinler, çünkü ne gizem basittir ne de kanıt.
Öteki Sahneye Girdiğinde
...bizi tanımlayıp biçimlendiren ötekidir, onun bakışıdır. (...) ötekinin bakışı ve yanıtı olmaksızın kim olduğumuzu anlamamız da mümkün değildir.
Öteki Sahneye Girdiğinde
Spinoza'nın büyük kitabının adının Etik olduğunu Spinoza'nın kitabına kendisinin nedeni olarak Tanrı tanımıyla başladığını anımsatmak isterim. Çok iyi bildiğimiz üzere, Spinoza'nın bu tanrısı ne aşkındır ne de bireysel; gene de, bir gün hepimizi yeniden içine alacak büyük ve biricik bir töz görüşü, bir hoşgörü ve iyilik görüşünden kaynaklanabilir, çünkü biricik töz' ün dengesi ve uyumu hepimizi ilgilendirmektedir. İlgilendirmektedir, çünkü bir biçimde bu töz'ün, binlerce yıl boyunca bizim de yaptıklarımız sayesinde zenginleştirilmemiş veya çarpıtılmamış olmasının imkânsız olduğunu düşünürüz. Bu yüzden, şunu söyleme cüretini göstereceğim (metafizik bir varsayım değil bu, bizi hiç bırakmayan umuda çekingen bir boyun eğiş): Bu bakış açısından da ölümden sonra yaşam sorunu yeniden öne sürülebilecektir.
Reklam
Öteki Sahneye Girdiğinde
İnsan bilimleri arasında en laik olanlarının da bize öğrettiği gibi, bizi tanımlayıp biçimlendiren ötekidir, onun bakışıdır.
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.