Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beş Ahlak Yazısı

Umberto Eco

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
104 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Kitap toplam 5 bölümden oluşuyor: Savaşı Düşünmek, Ebedi Faşizm, Basın Hakkında, Öteki Sahneye Girdiğinde, Göçler Hoşgörü ve Hoşgörülmezlik. Özellikle son bölüm bana göre en iyi kısımdı. İlk bölüm savaş ve onun ne kadar kötü etkileri olduğu yönünde ki zaten bu durumdan epey yakındığım yazı var ve kendimi tekrar etmek istemiyorum. Ebedi Faşizm bölümü yine dikkat çekici lakin burada temel olgumuz Faşistlik ve Milliyetçilik kavramlarının aynı olmadığını anlamak üzerine. Önce bu ikisinin farkını bileceğiz. Kısaca değinirsek de Faşistlik kendi ırkından başka kimsenin yaşamasına olanak vermezken Milliyetçilik bir toprağın üzerinde yaşayan herkesin o toprağı sonuna kadar savunmasını temel alır. Bu iki olgu arasında nasıl bir fark dersek de Faşistlik için Hitler en iyi örnek olur. Milliyetçilik konusunda ise 81 ilde verdiğimiz şehitler ve toplumca tek yumruk olmamız en temel örnekler gösterilebilir. Basın konusunda konuşmayı bile değersiz buluyorum günümüzde. Dördüncü bölüm de aslında iyi bir bölümdü. Bir inanca sahip olanla bir inancı olmayanın arasında oluşan farkı anlatıyordu yazar. Son bölüm ise günümüzde bile büyük sorunlara yol açan göç olayı. Bu konuda da düşüncemiz değişmeyecek. +60 yaş item olanlar alsın evinde beslesinler demeye devam edeceğiz. Kimsenin eşine, çocuğuna laf atan insanlara ihtiyacımız yok. Olur öyle diyenler de alıp evinde beslesin, fazlası var ama diyeceklerimiz bu kadar. Hepimize iyi okumalar dilerim..
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2016685 okunma
Reklam
104 syf.
6/10 puan verdi
·
32 saatte okudu
Umberto Eco'nun farklı ama hepsi ahlak teması etrafında dönen beş farklı konuda fikrini belirttiği yazılar içeren kitabı. Yine bir kitabın hiç konusuna falan bakmadan okumanın cezasını çektim resmen... Yazarın Yanlış Okumalar kitabındaki gibi bir üslup ve konular bekliyordum ama alakası yok. Bu kitapta her konuyu ciddi bir şekilde ele alıp fikirlerini ve düşüncelerini ortaya koyuyor Eco. Ceza diyorum çünkü sıkıcı bir kitaptı benim için. Kitap giriş bölümü ve beş farklı yazıdan oluşuyor. Giriş bölümünde her yazının contextinden bahsetmesi epey faydalı oldu benim için. 1. Savaşı Düşünmek Körfez savaşı günlerinde yazılmış bir yazı. Yazarın savaşla ilgili düşüncelerini, entelektüel kesme karşı tutumları konuştuğu bir deneme olmuş. 2. Ebedi Faşizm Amerika'da verdiği bir söyleşiden uyarlanmış bir yazı kök-faşizm ile ilgili aydınlatıcı bir yazı. Çok şey öğrendiğim için kitapta en beğendiğim yazılardan oldu. 3. Basın Hakkında Genel olarak basın, medya eleştirisi yapıp nasıl olması gerektiğini falan anlatıyor. Çok sıkıcıydı bana göre. Atlaya atlaya okudum geçtim... 4. Öteki Sahneye Girdiğinde Konu olarak en çok hoşuma giden yazı buydu. Kardinal Marlo Maria Martini'nin dini olmayan insanlar ahlaki neye dayandırır tarzında sorduğu bir soruya yazarın cevabı olan bir mektup. İnsanlık hakkında çok iyi gözlemler içeriyor. 5. Göçler, Hoşgörü ve Hoşgörülemezlik Üç bölümden oluşan bu yazıda neyden bahsediyor inanın bilmiyorum. O kadar sıkılmışım ki unuttum.
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2016685 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 saatte okudu
Bu kitapta bir araya getirilen yazıların iki ortak özelliği var: İlki, konferanslarda sunulmak veya güncel konuları yo­ rumlamak üzere, değişik vesilelerle yazılmış olmaları; ikincisi ise, konuların çeşitliliğine rağmen, etik nitelikli olmaları. Bir başka deyişle, bu yazılar, neyi yapmanın iyi olacağı, neyi yap­ mamak gerektiği ve neyin hiçbir biçimde yapılamayacağı hak­ kındadır. Çeşitli vesilelerle yazılmış oldukları için, hangi koşullarda yazıldıklarını açıklamamın şart olduğunu·düşünüyorum; aksi takdirde anlaşılmaları güç olabilir.
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2016685 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Umberto Eco 'nun bu kitabı farklı zamanlarda farklı konularda yazdığı 5 yazısından oluşturulmuş. Bu yazılardan kimisi konferansları için hazırladığı metinlerden alınmış kimiside dergiler için cevap niteliğinde hazırlanan yazılarıdır. Yazılarından ilki "Savaşı Düşünmek" Körfez Savaşı döneminde yayımlanmıştır. Burada entelektüel işlev üzerinde durmuş ve savaşın olanaksızlığını vurgulayarak bunu 5 maddede sebebleri ile açıklamış. İkincisi " Ebedi Faşizm" yazısında ise Faşizmin temellerini irdelemiştir. Üçüncü olan "Basın Hakkında" isimli yazısında ise basını eleştirmiş. Basının savaşın bir parçası olduğunu ve bu yüzden siyasette tarafsız olamayacağını vurgulamıştır. Dördüncü yazısı ise bir dergide yayımlanan ve mektup niteliğinde olan yazısıdır. "Öteki Sahneye Girdiğinde" ismi verilen bu yazıda inanç ve inançsızlığı karşılaştırmıştır. Son yazısı ise "Göçler, Hoşgörü ve Hoşgörülemezlik" dir. Üç kavramı örnekleri ile açıklamıştır. Bence kitap için yanıltıcı bir isim ve yanıltıcı bir kapak resmi kullanılmış. Önyargısız olarak ele alınırsa içindeki 5 yazıda okumaya değer niteliktedir. Benim en beğendiğim ilk yazısı ile sonuncusu oldu. Okumak isteyen arkadaşlarada tavsiye edebilirim. İyi okumalar..
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017685 okunma
Reklam
104 syf.
10/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
BEŞ AHLAK YAZISI İNCELEMESİ - Dikkat spoiler içerebilir!
Kitap adından da anlaşılacağı üzere beş dönümden oluşmaktadır :) En güzel tespitleri bana göre ikinci bölüm olan faşizmden vermiş. Gözlerinizi kapatın dünyada aşırı milliyetçilik yapan kim varsa hepsi bu argümanları benimsemiş emin olabilirsiniz. Başka ilgi çekici konu ise benimde ilgi alanım olan ve üzerinde kitap yazmayı düşündüğüm "Göç" konusu. Avrupa süregelen göçler bunların ileride yaşanması muhtemel artıları eksileri güzel açıklanmış. Ayrıca kovsalar bile gelen göçmenlerin ileride gelebilecekleri mevkileri Avrupalıların kabul edip edemeyeceğini bu işlerin ileride iç çatışmalara kadar gidebileceğini hatta Almanya'da ki Türkleri bile örnek vererek anlatmış. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017685 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
Kitap 5 bölümden oluşmaktadır. 1. Bölüm: Savaşı Düşünmek Geçmişte yaşanan savaşlar ve nedenleri ile günümüzdeki teknolojinin gelişmesiyle birlikte değişen savaş kavramını çarpıcı örneklerle karşılaştırıyor. Her türlü bir savaşta mutlaka bir kaybın olduğunu çözümün savaş olmayacağını vurguluyor. . 2. Bölüm : Ebedi Faşizm Çok detaya girmeyeceğim
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017685 okunma
104 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
️Çağımızın temel sorunlarına çözüm aranmış bir eser gibi idi. 5 bölümden oluşmaktadır. İlk kez bu tarz bir kitap okudum akıcı idi . Tavsiye ederim. Kitapla kalın.
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017685 okunma
104 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Din, Savaş, Faşizm ve Diğer Şeyler Üzerine
Eco beş yazıda en önemli konulara değinmiş. Ilk metinde savaşın anlamsızlığı ve günümüzde yıkıcı etkisi, 2. metinde maddeler halinde faşizm ve göstergelerinin neler olduğu, 3. metinde dijital çağda gazete özelinde medya ve işlevleri üzerinde durmuş. 4. metinde din ve ahlak ilişkisini bir rahibe yazdığı mektupta irdelerken dinsiz laik ahlakın olabilirliği üzerine eğilmiş. Son metinde ise göç, mülteci ve sömürge kavramları üzerinden hoşgörü ve hoşgörülemezlik mevzularını açıklamaya çalışmış. Işlediği konular ilgi çekici ve günümüz dünyasında da güncelliğini ve evrenselliğini koruyan konular olması hasebiyle keyifli ve bilgilendirici bir okuma oldu benim için. Ilgililere kesinlikle tavsiye ederim.
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017685 okunma
Reklam
104 syf.
3/10 puan verdi
“Entelektüelin birinci görevi” diyerek başlıyoruz. “Kendi yoldaşlarını eleştirmektir.” Eleştirinin önemini batı dünyasına bir kez daha altını çizer Umberto Eco. “Tarihte sayısız örneklerini gördüğümüz trajik seçimler de vardır. Böyle bir seçim yaparak bağlılığın hakikatle bağdaştırılamayacağını düşündüğü için inanmadığı bir savaşı savaşıp ölümü
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017685 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Mussolini'nin Belirli Bir Felsefesi Yoktu!
Hep varolan sorunsallar ve Umberto Eco'nun kalemi... Hep varolan dedim, çünkü bu kitapta başlıklar altında incelenen konular sürekli gündem olmuştur. Peki bu sorunsalların ahlaki boyutu nasıldır? İşte yazarımız bu konularda, dönemin aynasından yorumlarını bizlere sunmuş bulunmaktadır. Yazar düşüncelerini empoze ederken, doğu ve batı toplumları arasındaki ilişkileride çarpıcı yorumları ile masaya yatırmış bulunmakta. Ve bu yazılar, bizim toplumumuzu, Türkiye toplumunu da yakından ilgilendirdiğini düşünüyorum.Kitabın dilinde çokca felsefik terim bulunduğu için okurken bir sözlük ile okunmasını tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim.
Beş Ahlak Yazısı
Beş Ahlak YazısıUmberto Eco · Can Yayınları · 2017685 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.