Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hiç kimseye haksızlık etmediğimden emin olduğuma göre, kendime de haksızlık edemem
-Haksız yere idam ediliyorsun Sokrates +Ne yani, haklı yere edilsem daha mı iyiydi
Reklam
Platon, Kanunlar, Zorbalık.
İşte cahil insanlar daima zorbalara boyun eğer, dediğinde Platon'un kastettiği şey buydu. Eğer kanunun ne olduğunu bilmiyorsanız, önünüze gelen size şunu yap, bunu yap, diyebilir. Atinalılar zorbaların yönetimde olmalarını istemiyordu. Bu yüzden kendilerini ve çocuklarını eğitmeye önem veriyorlardı. Spartalılar güçlü ve muzaffer olmak, Atinalılar ise akıllı ve eğitimli olmak istiyorlardı. Bu iki Yunan şehri çok farklıydı.
“…göğsüne vurarak kalbine seslendi, dayan kalbim, bir zamanlar daha büyük kötülüklere dayanmıştın…”
Sayfa 143 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Platon felsefesinde gerçek aşk Tanrı bilgisine ulaşmak demektir.
Sayfa 108Kitabı okudu
Ona göre; insanlara pratik ahlak kurallarını öğretmek, kullanamayacağı bir matematik bilgisinden daha faydalıydı.
Reklam
Bilmediğini biliyor gibi göstermek utanç verici bir kibir değil midir?
"Artık, ayrılma vakti geldi. Kendi yollarımıza gidelim: ben ölmeye, siz yaşamaya."
“Aklı başında olan herkes, insan gözünün iki nedenden dolayı şaşkınlık geçirdiğini ve iyi göremediğini bilir. Birinci neden, insanın aydınlıktan karanlığa geçmesi, ikinci neden ise karanlıktan aydınlığa çıkmasıdır. Bu, beden gözü için olduğu kadar akıl gözü için de geçerlidir. Bu gerçeği idrak eden kişi, kafası karışmış ve görüşü zayıflamış bir kişiyle karşılaştığında onun durumuna gülmemeli ve şu soruyu sormalıdır: Bu adamın akıl gözü daha aydınlık bir dünyadan geldiği için mi alışkın olmadığı karanlığı yadırgamaktadır, yoksa karanlıktan aydınlığa geçtiğinde karşılaştığı yoğun ışıktan dolayı mı körleşmiştir? Bunların ilki mutlu olunacak ve beğenilecek, ikincisi ise acınacak bir durumdur, zira karanlığı yadırgayan göz, aydınlık bir dünyadan gelmiş demektir. Dolayısıyla, ona gülen kişinin asıl kendisi gülünç duruma düşer, ama karanlıktan aydınlığa geçtiği için iyi göremeyen bir kişi başkalarının ona gülmesini hak etmiştir.”
Reklam
‘Ama herkes yapıyor.’ diyenlere gelsin
O zaman muhterem dostum, çoğunluk bizim hakkımızda ne düşünecek diye değil de, haklıyı ve haksızı anlayan, hatta gerçeğin ta kendisini bilen kişi bizim hakkımızda ne düşünecek diye dertlenelim.
Platon'un, 'Sokrates'in Savunması' kitabında kötülüğün hızına dair her kulağa küpe olması gereken bir tespiti var: “Ölümden sakınmak o kadar zor değildir, zor olan kötülükten sakınmaktır çünkü kötülük, ölümden daha hızlı koşar.” Gel de tedirgin olma!
Bana değerlendireyim diye, başlangıç için çok güzel bir şiir gönderdin; imgesel edebî benzetmelerle dolu bir mektupla yanıt verdim; seni Hyas ya da Hyakinthos'a, Jonquil ya da Narkissos'a ya da yüce Şiir tanrısının kayırdığı, sevgisiyle onurlandırdığı birine benzetiyordum. Mektup Shakespeare'in bir sonesinden alınıp minör perdeye aktarılmış bir bölüm gibidir. Ancak Platon'un Şölen'ini okumuş ya da güzelliği Yunan heykellerinde ifade bulmuş belirli bir ciddi yaradılışın ruhunu kavramış olanlar tarafından anlaşılabilir.
Sayfa 57 - Can YayıneviKitabı okuyor
"...göğsüne vurarak kalbine seslendi, dayan kalbim, bir zamanlar daha büyük kötülüklere dayanmıştın...
"Kendini iyi bir insan olarak yetiştirmek isteyen güzeli arar, güzeli över, ondan hoşlanır ve onunla beslenir."
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.