Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Okuyan insan, dünyanın aklına yaslar sırtını. O zenginlerin arkadaşları birkaç finansçı, üç beş holding yöneticisi. Üstelik içtenlikten her zaman şüphe duyulan ilişkiler içindeler. Oysa benim dostlarım dünyanın gelmiş geçmiş en akıllı ve en yaratıcı insanları: Aristoteles, Platon, İbn Rüşd, Faulkner, Homeros, Nietzsche, İbn Haldun... Bunları hangi maddiyatla bir tutabilirsin ?"
Sayfa 250
*”peki sizin ayrıcalığınız ne?” Diye soruyor. “Çok basit” diyorum. “Okumak, sadece okumak. Okuyan insan dünyanın aklına yaşlar sırtını. O zenginlerin arkadaşları finansçı, üç beş holding yöneticisi. Üstelik içtenlikten her zaman şüphe duyulan ilişkiler içindeler. Oysa benim dostlarım dünyanın gelmiş geçmiş en akıllı ve en yaratıcı insanları: Aristoteles, platon, İbn rüşd, Faulkner, Homeros, Nietzsche, ibni Haldun... bunları hangi maddiyatla bir tutabilirsin ?”
Reklam
Toplu­mun esas olarak farklı unsurlardan oluşması dolayısıyla çoğul­culuktan yanadır ve Platon'a çok sert -hatta haksız- eleştiriler getirir. Devlet kesinlikle siyasal düzende çoğulculuk ve farklı­lıktan vazgeçemez. Biyolojideki gibi politikada da Antik Çağ'ın iki büyüğü arasında, aşılmaz bir çelişkiden çok, bir yaklaşım farklılığı vardır. Teklik ve çokluk sorunu her ikisinin felsefe­sinin de merkezini oluşturur, ama etik,metafizik, politik, koz­molojik, biyolojik, dilbilimsel vb. ifadeleri farklıdır. Mutluluk, erdem, eğitim sorunu için de aynısı geçerlidir. Aristoteles ideal devlet üstüne düşünmeyi asla ihmal etmez. Politika'nın VII.Ki­tap'ı özellikle bu konuya ayrılmıştır: "Ideal yönetim, toplumun son derece mutlu" yaşadığı yönetimdir" (Politika VII, 9, l328b 35), yani erdemin yönlendirdiği yönetimdir.
Platon ve Aristoteles, felsefelerinde, kendilerine dış dünya hakkında düşünme ve spekülasyonda bulunma izni vermezden önce, yetilerimiz, zihinsel faaliyetlerimiz ve işlemlerimizi çözümlemenin ve sınamadan geçirmenin zorunlu olduğu inancıyla, epistemolojiyle meşgul olurlar.
Platon'un ve daha da fazlası Aristoteles'in etik ve estetik önyargıları Yunan bilimini öldürmek için çok şey yaptı
Sayfa 249
Yüksek İslam sosyetesinin entelektüel ilerlemesi, şiir ve süsleme sanatlarıyla sınırlı değildi. Maddi mallar gibi fikirler de kervan ve deniz yollarıyla gönderilip alınıyor, halifeler ve prensler saraylarını süslemek için ünlü alimleri getirtiyorlardı. Hint ve Pers gelenekleri içinde çalışan Müslüman matematikçiler, cebir (ki Arapça el-cebr sözcüğünden türetilmiştir) ve trigonometriye kalıcı katkılarda bulundular. Müslüman gökbilimciler, hekimler ve kimyagerler, Müs­lüman entelektüel çevrelerinde olduğu kadar Avrupa'da da doğa bi­limlerinin gelişmesini etkileyen eserler ürettiler. Abbasi halifesi El­ Meymun'un (813-833) himayesi, aralarında Aristoteles, Platon ve Galen'in de bulunduğu ünlü Yunan filozof ve hekimlerinin eserleri­ni gün ışığına çıkaran bir hareketi başlattı ve bu eserlerin hepsi, dev­let himayesindeki tercüme akademilerinde Yunanca'dan Arapça'ya çevrildiler. Arapça kitaplarda klasik Yunan geleneğinin varlığı, Müs­lüman bilimcileri insan-merkezli felsefi geleneklerle uğraşmaya zor­ larken, Ortaçağ'ın en önemli Aristoteles yorumcularından ikisi olan, doğu lran saraylarındaki bir hekim İbn Sina (Latince'de 'Avicenna'; 980-1037) ile Kurtuba'lı Müslüman hukukçu İbn Rüşd'ün (Latin­ce'de 'Averroes'; 1126-1198) ortaya çıkmalarını sağladı. Aristote­les'in Arapça kitaplarının İspanya ve doğu İran gibi birbirinden on­ ca uzak bölgelerde ortaya çıkması, İslamiyet'in dünya çapındaki uy­ garlığında fikirlerin de nasıl bir dolaşıma girdiğinin kanıtıdır.
Reklam
İşçilere sesleniş
Çalışma dogmasının aptallaştırdığı işçiler! Kıskanç bir özenle sizden uzak tutulan bu filozoflara kulak verin: Emeğini para karşılığında sunan bir yurttaş köle durumuna düşüp alçalır, yıllar boyu hapisleri hak eden bir suç işlemiş olur. Hıristiyan ikiyüzlülüğü ve kapitalist yararcılığı, bu Eskıçağ cumhuriyetlerinin filozoflarını
Telos Yayıncılık
Okuyan insan
Okumak,sadece okumak. Okuyan insan, dünyanın aklına yaslar sırtını. O zenginlerin arkadaşları birkaç finansçı üç beş holding yöneticisi. Üstelik içtenlikten her zaman şüphe duyulan ilişkiler içindeler. Oysa benim dostlarım dünyanın gelmiş geçmiş en akıllı ve en yaratıcı insanları: Aristoteles,Platon, İbn Rüşd,Faulkner Homeros,Nietzshe,İbn Haldun... Bunların hangi maddiyatla bir tutabilirsin?
Sayfa 250Kitabı okudu
New York Times'ın 1998 yılında Yaptığı profesyonel filozoflar anketinde Wittgenstein beşinci sırada yer aldı. Ondan önce gelenler ise sırasıyla Aristoteles, Platon, Immanuel Kant ve Friedrich Nietzsche idi.
Sayfa 304Kitabı okudu
Platon, Politeia (Devlet) diyaloğunda psukhê'de (psyche, nefs) söz konusu bir "sahne değiştirme" (periakteon) fiili olarak betimlediği felsefe (philo-sophia) faaliyetinin, metin üzerinden mümkün bir muhakemenin konusu olamayacağını, hem diyaloglarının tümüyle sahne ekseninde bir oyun senaryosu oluşunda hem de doğrudan mektuplarında çok
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.