Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
479 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
"Tehlikeli oyunlar oynamak istiyor insan; bir yandan da kılına zarar gelsin istemiyor." Ben mezun oldum arkadaşlar,
Oğuz Atay
Oğuz Atay
üniversitesinin
Tehlikeli Oyunlar
Tehlikeli Oyunlar
bölümünden mezun oldum :) Zor ve yorucu, bir o kadar da düşündürücü bir okuma sürecinin sonunda diploma mahiyetinde bir inceleme yazmaya çalışacağım.
Tehlikeli Oyunlar
Tehlikeli Oyunlar
kitabında ana karakter olan
Tehlikeli Oyunlar
Tehlikeli OyunlarOğuz Atay · İletişim Yayıncılık · 202231,1bin okunma
228 syf.
·
Puan vermedi
Tanpınar bazı kalıp yargıların gölgesi altında bırakılmış... Aslında bazı kesimlere modernizm ve post-modernlik eleştirisi yapacakken Tanpınar ismi düşüncenin altında ezilmiş ...Kimi zaman tarih bilgisi eksikliği de buna eşlik etmiş. Nasıl mı eleştirdiği modernleşememe konusunda en çok Cumhuriyeti üstü kapalı itham etmiş... Kimi yerde harf devrimine yüklenmiş ki öncesinde olan yalnızca 1927 de %8 en çok %10 okuma oranından haberdar değil ve bu oranın yalnızca %1 i yalnızca hem okuyup hem yazabiliyor. Dolayısıyla yüzde doksanı Arap harfleriyle yazamayan bir toplum sadece 5 yılda %19 luk bir okuma yazma oranına ulaştığı ya bilinmiyor ya göz ardı edilmiş.. ayrıca Osmanlıca okuyamamaktan şikayetçi... Arapça kurslarindan habersiz olduğu aşikar zira 1932 yılında kabul edilen kararname ile Arap harfleriyle kurs açılması izinli veya izinsiz olabileceği hakkındaki kararname belli ki bilinmiyor... Ancak yazarın bazı konularda hakkını yememek lazım çünkü modernlik adı altında şuan toplumda kendi kültür ve geleneklerine öcü muamelesi yapan kesim bu eleştirileri sonuna kadar hak ediyor... Çünkü modern olmak içki sofralarında resim çektirmek değildir. Modern olmak kendi geçmişine acıyarak bakmak da değildir. Diğer bir kesime de değinilmemiş aslında bunlar muhafazakâr olduğunu iddia edip modern olmayı dinsizlik olarak görenler... Kısacası eserin doğrulari elbette var ama eksik yönleri ve vurgulanan kısımlar yanlış .....
Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi
Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar FetişizmiBesim Dellaloğlu · Kadim Yayınları · 2020116 okunma
Reklam
272 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Aydınlanma, Romantizm, İdealizm, Modernizm ve Post-modernizm dönemlerinde dinin toplumdaki yeri ve karşılığı, bu dönem düşünürlerinin fikirlerinden örnekler, din-kültür ilişkisi konuları hem kronolojik hem de birbirleriyle karşılaştırmalı olarak irdelenmiş.
Tanrı'nın Ölümü ve Kültür
Tanrı'nın Ölümü ve KültürTerry Eagleton · Yordam Kitap · 2014121 okunma
143 syf.
1/10 puan verdi
·
10 saatte okudu
Terry Eagleton'a Aparkat
Kitap, kötülüğün kaynağına dair; roman, mitoloji ve kimi yazarların düşünceleri üzerinden açıklama yapmaya çalışmaktadır. Terry Eagleton, kötülük üzerine oluşturmaya çalıştığı fikriyatını pekiştirmek için öncelikle determinizm ile hesaplaşmasını yapıyor. Determinizm ve onun çevresinde oluşan belirlenmecilik ilkesinin makus tarihini kendi
Kötülük Üzerine Bir Deneme
Kötülük Üzerine Bir DenemeTerry Eagleton · İletişim Yayınevi · 2020287 okunma
628 syf.
8/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Yeni Dünya
Kitabımız yirminci yüzyıldaki düşünce profillerini tüm ayrıntılarıyla ele alıyor ve 22 bölümden oluşuyor. İlk bölümde Modernizm ve Post-Modernizm olgularının, farklı disiplinlerdeki tezahürleri oldukça net ve açık bir şekilde ifade ediliyor. Ardından diğer bölümlerde, modernizmin yirminci yüzyıldan itibaren birbirinden farklı alanlarda nasıl etkisini gösterdiği, hangi anlamda bir kırılma noktasına sebep olduğu ve bu kırılmalara öncü isimlerin kimler olduğu biyografileriyle birlikte ele alınıyor. Resimden histolojiye, fizikten müziğe, edebiyattan psikolojiye hemen hemen modernizmin kıyısından köşesinden etki ettiği ve dönemin paradigmasının değişiminde rol aldığı her alana değiniyor yazarımız. Bu açıdan çok farklı disiplinler incelenerek müthiş bir perspektif sağlanıyor. Dedekind, Frege, Boltzmann, Seurat, Rimbaud, Cajal, Planck, Strindberg, Joyce ve Kandinskiy gibi modernizmin dünya tarihindeki kırılma noktalarında çok fazla etkileri olmuş ancak klasik anlatıda gereği kadar değinilmeyen bu mihenk taşlarına haklarını teslim ediyor yazarımız. Bazı bölümlerdeki alanlar doğrudan o alana bir ilgisi olmayanlar için sıkıcı ve detay gelebilir. Bunun dışında oldukça ciddi ve yüzyıl geçmesine rağmen hâlâ tartışılan konular olmasına rağmen, yazarın tüm bunları oldukça yalın ve öyküleyerek anlatması kitabın çok rahat okunmasını sağlıyor ve uzunluğuna göre de hiç sıkmıyor.
İlk Modernler
İlk ModernlerWilliam R. Everdell · Yapı Kredi Yayınları · 200711 okunma
724 syf.
·
Puan vermedi
·
21 günde okudu
Kaybetmiş insanların kitabıdır Tutunamayanlar.
Oğuz Atay
Oğuz Atay
Tutunamayanlar
Tutunamayanlar
Tutunamayanlar, Türk romanının ve Türk roman yazarlarının bakış açısını tamamen değiştirmeyi başarmış bir eserdir. Bu sebeple Türk romanında post modernizm akımını başlattığını veya öncülük ettiği korkusuzca savunabilir. İnsan düşüncesini, insana has eylemleri ve kurgu tekniği bakımından eşi benzeri bulunmayacak şekilde Oğuz Atay bu eserinde başarıyla işleyebilmiştir. Kitabın konusuna gelecek olursam; bu durum her okur için oldukça değişkenlik arz etmektedir. Kitabı okudukça yaklaşık 750 sayfa boyunca kocaman bir okyanusta tek başınıza yüzüyor gibi özgür hissedebiliyorsunuz. Kitabın hiç bitmemesini arzu ediyor ve bir insanın mücadelesini yazarın başarı ile işlediğine sizde şahitlik edebiliyorsunuz. Bu çok önemli bir başarıdır. Kitap boyunca bir insanın neden bu hayata tutunamadığını ve neye nasıl tutunabileceğini kendinizce anlamaya çalışıyorsunuz. Kısacası kaybetmiş insanların kitabıdır; "Tutunamayanlar."
Tutunamayanlar
TutunamayanlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202061,9bin okunma
Reklam
304 syf.
7/10 puan verdi
Polonya'lı bir Yahudi olduğu için 1942'de SS tarafın­dan öldürülen Bruno Schultz, kısa öykülerini topladığı bu kitapta Schultz, hem sıradanlıklarıyla absürd bir dizi dolambaçlı öyküyle Galiçya, Drohobycz'de­ki çocukluk anılarına dönüyor. Pazar Meydanı'ndaki (sayısız odası pansiyonerlere kiraya verilen, geri kalan sayısız odası da boş kalan ve aylar boyunca varlıkları unutulan) evinin gittikçe harabeye dönüşmesi, uyu­şuk anne ve dünyadan elini eteğini çekmiş ba­bayla geçen sıradışı çocukluğuna dönüşünün ardındaki düşünceler arasında kaybolan babasının verdiği uzun ve karman çorman "söylevler" ev ahalisinin kafası karıştırsa da ilgilerini çekerken kullandığı post-moder­nizm ve iç tutarlı­lıkları yavaş yavaş bozulan bu ifadelerle, öykülerin çeşitli yerlerinde hızlanan bağlar oluşturur. Kitap boyunca Schultz babasının bozulan akıl ve beden sağlı­ğını ve bu durumun aile üzerindeki etkisini betimler; ancak bunu yaparken kullandığı mizah gerçeküstücülükle birleşerek, dışavurumculuğun etkisi altında kalmıştır. Tarçın Dükkanları ölmeden önce okunması gereken 1001kitap arasında olup zorlanarak okuduğum kitaplar arasında yerini almıştır...
Tarçın Dükkanları
Tarçın DükkanlarıBruno Schulz · Aylak Adam Yayınları · 2017223 okunma
353 syf.
10/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Kültürü bir de böyle okuyun
Sosyoloji, kültür, iletişim bilimleri alanlarında çalışmalar yapan, okumayı, öğrenmeyi seven herkese çok katkısı olacak bir eser. Sosyoloji, varoluşçuluk, modernizm, post modernizm, yapısalcılık, yapıbozum, toplumsal cinsiyet, beden, Frankfurt Okulu, kültürel çalışmalar, bilinçaltı çalışmaları, medya metinlerinin analizi, fenomenoloji, sembolik etkileşimcilik, ana akım medya kuramları gibi pek çok temanın önde gelenlerini kültürel kuram başlığı altında ele alan, geniş bir literatüre referanslar veren harika bir eser. Hem felsefe hem sosyoloji hem psikoloji hem de iletişim ve medya alanında meraklı herkesin okunmasını tavsiye ediyorum. Bilmediğiniz kuramcıları bile anlama imkanı tanıyor size. Ayrıca kimi hangi düşünce tarzının içinde anlamamız gerektiğine ilişkin referanslar sunuyor. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
Kültürel Kuram
Kültürel KuramPhilip Smith · Babil Yayıncılık · 200815 okunma
·
Puan vermedi
Bu kitap için yazılan incelemeler bile methiye yarışına giriyor. Haliyle " Tutunamayanlar" romanını ele alan tüm makaleler de taraflı. Kitabı överek bilineni yapabilirim. Popülizmin tasmasını takmış bir kitabın isyanı ne kadar dürüst olur ? " Batsın, batsın Dünya " diyerek mi ? Samimi değil. Ne diyelim, göklere çıkarılan Tutunamayanlar'ın birkaç kült kitabın karışımından ibaret olduğu da göz ardı edilen ya da kısık sesle dillendirilen bir gerçek. Buna post-modernizm diyorlar. Yanlış anlaşılan post - modern roman tekniklerini satmak malumarfuruş. Açıkçası edebiyatta etkilenme olabilir ama bizzat alıp kullanmak hoşuma gitmiyor. Duygusal hönkürmede her satıra sinmiş, melodramın romana hakim olması da sıktı okurken. Ayrıca karakterleri " camdan baktı, arkasını döndü, sigara yaktı..." vs gibi eylemlerin fazla kullanımı da yavaşlatıyor. Tutunmayanlar usta eserlerin ( Ulysses, Solgun Ateş, Tristram Shandy, Şato ) gölgesinde kalmıştır. Tek iyi yönü Modern Türk Edebiyatının öncüllerinden olması belki de. Tabii, herkes dilediğini yazar, bastırır; diktatör olmaya gerek yok. Ayinlerle kutlanan ve peygambervari davranılan yazarın erken yaşta ölmesinin de katkısı yadsınmaz. Belirsiz bir topluluğun daha birçok fantazisi de var, oraya girmeyelim.  Tapmak ya da ölü seviciliği yapmak - ne de olsa sesi çıkmaz toprağın altında, ölürse değerlenir mantığı  - için kitap okumayız. Anlamadığım zor roman diyor övenler. O zaman siz Falukner ya da Pynchon okumadınız. Tabii, hepsi şahsî görüşüm ama yine de düşünürken hatırlamak gerek ki, Türk edebiyatı Tutunamayanlar'dan ibaret değil.
Tutunamayanlar
TutunamayanlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202061,9bin okunma
208 syf.
4/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Tanpınar'ı okuyunuz, ama mümkünse bu kitabı okumadan:
Kitabın adı "Modernleşmenin Zihniyet Dünyası" olmalıydı. Tanpınar'ın adı bu kitapta kesinlikle geçmemeliydi. Ben edebi bir eleştiri beklerken, modernleşme ile ilgili, post-modern bir kitaba maruz kaldım. "Maruz kalma" olayının kesinlikle altını çizmek isterim; zira, "Modernleşme "nin gölgesinde kalmış bir Tanpınar portresi var ! Kesinlikle edebi doyuruculuğu ve yazarın kendi "edebi" beğenileriyle ilgili bir ipucu bile yok; sadece hamaset! Eğer bu kitabı saygın yazar Tanpınar'ın edebi dünyasını, Besim bey cephesinden, değerlendirme veya övgü/eleştiri kıstasında bir şey bekliyorsanız, daha çok beklersiniz! Çünkü yok! Eğer post-modernizm açısından modernizm eleştirisi okumak istiyorsanız, size hitap eden bir kitap! Bu kitabın en güzel, doğru ve vurucu cümlesi sayfa 79'da verilmiş; "Edebiyat eleştirisi de edebiyata dâhildir". Ama bir şeyi unutmuş kitabında edebi bir şahsiyetin hiçbir şeyi yok! Lütfen okumak istiyorsanız herhangi bir Tanpınar kitabını alıp okuyunuz, bu kitapta Tanpınar yok çünkü!
Modernleşmenin Zihniyet Dünyası
Modernleşmenin Zihniyet DünyasıBesim Dellaloğlu · Timaş Yayınları · 2020116 okunma
93 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.