Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Psikanaliz kesinlikle hastaları giyinik halde bırakarak soymaya yardımcı oluyor.
Sevgiye sahip olmadığını düşünen çocuk, kendi sevgisinin kötü ve yıkıcı olduğuna inanır.
Sayfa 157Kitabı okudu
Reklam
Adler eleştirisi;
… Adler'in, örneğin Amerika'da psikanalizle yan yana gelişen bir düşünce çizgisi olarak değerlendirilen, analizle eş tutulan ve birlikte anılan "Bireysel Psikolojisini düşündüğünüzden eminim. Aslında psikanalizle hiçbir ilgisi olmayan Bireysel Psikoloji, tarihsel koşulların bir sonucu olarak psikanaliz sayesinde asalakça bir varoluş sürdüren bir alandır.
Sayfa 187Kitabı okudu
Psikanaliz azizim bu, psikanaliz!
- Saat mi? Biçare bir şey!.. Eski, ihtiyar bir saat... Aile yâdigâri. - Gördünüz mü? Biçare, eski, ihtiyar... Ondan hep insanmış gibi bahsediyorsunuz. Sözünüze dikkat edin! Biçare dedikten sonra, eski dediniz... Yani evvelâ bir insandan bahseder gibi bahsettiniz... Farkına vardınız, eski dediniz! Eşya oldu. Bu sefer gönlünüz razı olmadı, ihtiyar sıfatını kullandınız... Notlarını karıştırdı. İlk günlerde, “tuhaf", "acayip hâller”, “keyfilik”, “ihtiyarilik", "yaptığı işler” tabirini kullanmıştınız! - Yani? - Yani çocukluğunuz bu saatin eve getirdiği hava içinde geçmiş... Babanız bile onu kıskanmış... Anneniz Mübarek adını verdiği hâlde babanız "Menhus" adını koymuş, nasıl oldu da parçalamadı şaşıyorum. Çünkü babanız sizden evvel tehlikeyi görmüş.
Sayfa 113Kitabı okudu
Freud'un kendi deyişiyle, "anksiyete doğum sürecinden örneklenir." Organizma, kapasitesini aşan sayıda uyaranlarla karşılaştığında bir sarsıntı geçirir. Doğum anında bebek yeterli savun- ması olmaksızın çok sayıda uyaranla karşılaşır ve bu durumun yarattığı anksiyete sonraki yaşamdaki anksiyetelere ilkörnek olur. Doğum öncesinde çevresini saran sıcak, ses geçirmez ve karanlık ortamda yaşayan insan, kendisini birden uyum sağlama yeteneğinin ötesinde Işık, gürültü, ısı değişiklikleri ve dokunma uyarılarıyla dolu bir dün- yada bulur. Bu beklenmedik değişikliğe ilk tepki soluma, ağlama, hızlı kalp atışları, vb. belirtiler biçiminde olur. Gerçekten de bu be- lirtiler, ayrıntıları daha sonra incelenecek olan yetişkin yaşamdaki anksiyete belirtileriyle benzerlik gösterir.
Freud'a göre, toplum baskıları olmayıp da insanlar cinsel ve saldırgan enerjilerine rahatça boşalım sağlayabilselerdi psikolojik sorunları da olmazdı. Freud bu görüşünü, "uygarlığın bedeli nevrozla ödenir" sözleriyle açıklamıştır.
Reklam
Psikanaliz bir şans, yeniden yola koyulmak için bir şans...
Breuer, çoğu kadın olan hastaları üzerinde hipnozu ilginç bir biçimde kullanıyordu. Bu hastalar hipnoz altında sorunlarını baskısız ve açıkça anlatabiliyor, hipnozdan uyandıklarında rahatlık duyuyorlardı. Duyguların boşalımına imkân veren bu yönteme arınma anlamına gelen katarsis denmişti.
Anksiyete birçok önemli sorunun bir araya toplandığı bir düğüm noktası ve çözümü tüm ruhsal varlığımıza ışık tutacak bir bulmacadır.
Sayfa 49 - Freud, 1920Kitabı okudu
"İnsan kendi varoluş gerçeğini, olduğu gibi değil, ancak toplumsal bir kurumun ona sağladığı imkanlarla düşünür. Böylece Lemaire'nin de dediği gibi insanda bir yarık meydana gelir. İşte bilinçdışını temellendiren budur. İnsan kendi gerçeğini bilinçdışı kılar. İnsan kendi gerçeğini önce ailenin, sonra diğer kültürel kurumların söyleminden dolayımlayarak düşünürken, esas otantik gerçekliğini bilinçdışı kılmış olur."
Sayfa 110Kitabı okudu
Reklam
Psikanaliz çıktığından beri hemen herkes az çok hastadır.
Herkes psikanalizin ne olduğunu bildiğini sandı, psikanalistler hariç, ki can sıkıcı olan da buydu. Onun ne olduğunu bilmeyen bir tek onlardır. Onu hemen, öylece, bildiklerini sansaydılar, durum ciddileşirdi ve artık psikanaliz diye bir şey olmazdı.
"Bu anlamda, psikanaliz sırasında şu ilginç tümceyi dile getiren genç kızın psikolojik sezgisine hayran olmamak elde değil: - Kötü giyindiğim zamanlarda herkesten nefret ediyorum.”
140 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Okumadan önce
Okumak isteyenler için öncelikle şu üç maddenin bilinmesi lazım. a) Kitap iki bölümden oluşuyor. Freud'un hayatının ve görüşlerinin yer aldığı ilk bölüm ile Freud'un kitle psikolojisini psikanaliz doğrultusunda incelediği ikinci bölüm. b) Okuma yapmadan önce Freud'un diline ve üslubuna alışık değilseniz kitap anlamsız ve kargaşa dolu gelecektir. Bu sebeple Freud okumalarında ilk okunması gereken kitap değil bence. c) Freud Kitle Psikolojisini Mcdougall ve Le Bon'un kitle psikolojisi fikirlerinden yola çıkarak inceleme yapıyor. Bu sebeple öncesinde bu iki kitabın ya da en azından Le Bon'un kitleler psikolojisi adlı kitabının okunması daha doğru olacaktır.
Kitle Psikolojisi
Kitle PsikolojisiSigmund Freud · Olimpos Yayınları · 20193,346 okunma
Kısaca Sigmund Freud
Sigmund Freud (1856–1939), insan zihniyle ilgili çalışmalara yön veren 20. yüzyılın en önemli entelektüel ve psikologlarındandır. Tartışmalı psikanaliz kavramı, hipnoz kullanımı ve rüya analizi ile insanların iç dünyalarına ve onların davranışlarını belirleyen derinlerdeki güdülerine ışık tutmaya çalışmıştır. Bu şekilde sadece psikoloji üzerinde
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.