Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
488 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
OKUDUM - BİTTİ KİTAP ADI: BİR CİNAYETİN PSİKANALİZİ YAZAR ADI: JED RUBENFELD SAYFA SAYISI: 488
Bir Cinayetin Psikanalizi
Bir Cinayetin PsikanaliziJed Rubenfeld · Koridor Yayıncılık · 20211,044 okunma
Eğer her şey çocukluk dönemi ile açıklanırsa, o zaman her şey bir başkasının kusuru olarak değerlendirilir ve insanın kendi sorumluluğunu üstlenme gücüne duyulan güven de küçümsenmiş olur.
Sayfa 130Kitabı okudu
Reklam
Altın bilgi, unutanın aklını alırmış hoca öyle dedi.
Çoğu zaman psikanaliz, psikolojinin diğer disiplinleriyle karıştırılır. Genel olarak ele almak gerekirse şöyle: Psikoloji, zihin ve davranışların bilimsel olarak incelenmesidir. Psikiyatri, zihinsel hastalıkların incelenmesi ve tedavi edilmesidir.
Fransız bir bilginin gözünden: çağımızın psikoloji yetersizliği.
Şüphesiz ki insanlık, kendini tanımak için muazzam bir gayret göstermiştir. Bilim adamlarının, filozofların, şairlerin ve mistiklerin gözlemlerinden meydana gelen bir hazineye sahip olmamıza rağmen, insan hakkındaki görüşlerimiz bazı görünüş ve parçalardan ibarettir. Bu parçalarda sadece bizim metodlarımızı oluşturmuştur. Gerçekten cehaletiniz pek büyüktür; insanları, insanların davranışlarını inceleyenlerin kendi kendilerine sordukları soruların büyük bir kısmı cevapsız kalmıştır. Ve maalesef ki, iç dünyamızın muazzam bölgeleri, cevherleri hala henüz bilinmemektedir. Besbelli ki, konusu insan olan bütün bilimler son derece yetersizdir. Kendimiz hakkındaki bilgilerimiz ise pek noksandır. 𝗔𝗹𝗲𝘅𝗶𝘀 𝗰𝗮𝗿𝗿𝗲𝗹 - İ𝗻𝘀𝗮𝗻 𝗱𝗲𝗻𝗲𝗻 𝗺𝗲ç𝗵𝘂𝗹
İnsan Psikolojisi Üzerine Etütler
İnsan Psikolojisi Üzerine Etütler
Farkında olmama olasılığı duy­gular, duyumlar, duygulanımlar için kesinlikle geçerli değildir. Oysa biz psikanaliz pratiğinde bilinçsiz sevgiden, nefretten, öfkeden vb. söz et­meye alışkınız ve “bilinçsiz suçluluk bilinci” gibi yadırgatıcı bir bileşimi veya “bilinçsiz kaygı” gibi çatışkılı bir ifadeyi bile kaçınılmaz buluyoruz.
Sayfa 53 - Telos yayınevi
Bilinçsiz ruhsal etkinliğin psikanalitik kabulü bize bir yandan, her yerde bi­lincimizin yanıltıcı kopyalarım yansıtan ilkel ani­mizmin uzantısı, öte yandan da Kant’ın dış algı anlayışımızda öne sürmüş olduğu düzeltininde­ vamı gibi görünmektedir. Nasıl ki Kant bizi, algı­mızın öznel belirlenmişliğini gözden kaçırmamak ve algımızı fark edilmeyen algılanan ile aynı şey olarak görmemek konusunda uyardıysa, psika­naliz de bilinç algısını esasen onun nesnesi olan bilinçsiz ruhsal sürecin yerine koymamak konu­sunda uyarmaktadır. Tıpkı fiziksel olan gibi ruh­sal olanda gerçekte bize göründüğü gibi olmaya­bilir.
Sayfa 44 - Telos yayınevi
Reklam
415 syf.
·
Puan vermedi
1800 sonları Viyana’sında o dönemde gerçekten yaşamış olan; Freud, Nietzsche, Breuer, Salome gibi psikoloji ve felsefe öncülerinin kesişen hayatlarından bahseden yarı kurgu yarı gerçek bir roman kendisi. Dışarıdan başarılı, zengin, mutlu gibi görünse de memnuniyetsizliklere, saplantılara ve melankolilere hapis bir ruha sahip doktorumuz Josef Breuer’i merkeze alıyor kitap. O zaman henüz kitapları keşfedilememiş, ismi henüz bir şeyler çağrıştırmayan; şimdilerde ise hepimizin bildiği filozof Nietzsche , doktorumuzun kliniğine hasta olarak adım attığı andan itibaren Dr. Breuer’deki ve Nietzsche’deki karşılıklı değişimlere, etkileşimlere felsefi ve psikolojik açıdan şahit oluyoruz. Dr. Breuer bir yandan bu “Konuşma terapilerinden” yakın arkadaşı Sigmund Freud’a bahsediyor. İşte böyle böyle Psikanaliz, felsefenin de ışığında bu büyük adamların ellerinde filizlenmeye başlıyor. Varoluşsal bunalımlar her insan tarafından ara ara yaşanır. Peki ya bu bunalımlara kulak vermeden geçmeli mi, yoksa her şeyi mahvetme pahasına sarılmalı mı? “Kendi alevinle yakmaya hazır olmalısın kendini: Önce kül olmadan nasıl yeni olabilirsin ki?” diyor Nietzsche. O halde sizi, kendinizi bir nebze de olsa kül edeceğiniz ve umarız ki yenileneceğiniz bir kitaba davet ediyorum. “Yanında birileri olsa da insan daima yalnız ölür.” “Yaşarken yaşa! İnsan hayatını tükettiği zaman ölürse ölüm dehşetini kaybeder. Eğer insan doğru zamanda yaşamazsa, o zaman asla doğru zamanda ölemez.” “Ah şu melankoli… insanın içinde gerçekten boğulabileceği bir deniz var mıdır?”
Nietzsche Ağladığında
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202351,9bin okunma
%72 (150/208)
·
Puan vermedi
Freud'luktan Şeyh Ferit'liğe...
Düşünce Tarihini bir bütün olarak iki gruba ayırır isek birinci grubu "idealizm" olarak tanımlar şüphesiz ikinci grubu da "realizm" olarak tanımlarız. Bugün felsefe tarihinde iki ayrı grup olarak mütalaa edilen bu gruplar, meselenin umumi perspektifinde insanın var olana (mevcud) iki farklı bakış açısını temsil eder. İdealizm
Totem ve Tabu
Totem ve TabuSigmund Freud · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20215,9bin okunma
"Eğer (insanlar) beni severlerse beni incitmezler" Horney
Sayfa 93
"Eğer her şey çocukluk dönemi ile açıklanırsa, o zaman her şey bir başkasının kusuru olarak değerlendirilir ve insanın kendi sorumluluğunu üstlenme gücüne duyulan güven de küçümsenmiş olur." Erik Erikson
Reklam
200 syf.
·
Puan vermedi
Sigmund Freud depresif hastalık konusundaki en kapsamlı kuramsal incelemesi olan Yas ve Melankoli’yi Viyana Psikanaliz Derneği’nde 1914 yılı sonuna doğru sözlü olarak sunmuş ve makalenin ilk taslağını Şubat 1915’te hazırlamıştır. Psikoloji öğrencisi değilseniz ya da psikolojiyle ilgilenmediyseniz anlamakta zorluk çekebilirsiniz çünkü çok fazla psikolojik terim mevcut. Bir kişiyle aramızdaki ilişki bittiğinde (bu kişi yakın arkadaşımız olabilir, sevgilimiz olabilir ya da değer verdiğimiz herhangi biri olabilir) beynimiz bunu ölüm gibi hatırlar ve yas moduna girer. Yani bir daha onunla konuşamayacak olmak, bir daha onunla eskisi gibi iletişim kuramayacak olmak. .. Beyin bunu ölmek gibi algılar. Aslında yas sadece iyi ya da kötü bir şeyler yaşadığımız kişiyi kaybetmek değildir. İnsan yaşayamadıklarının, hiç yaşama fırsatı bulamadıklarının ve bulamayacaklarının da yasını tutuyor. Ama bu durumu melankoliye çevirmemek lazım. Sonuçta hayat iniş çıkışlarla dolu ve bizim anda kalmamız gerek. Shakespeare’in de dediği gibi: “Dünü ya da bugünü değil, anı yaşamalısınız. Çünkü şimdi olacaksa bir şey yarına kalmaz. Yarına kalacaksa eğer, bugün olmaz.” Keyifle kalın.
Yas ve Melankoli
Yas ve MelankoliSigmund Freud · Cem Yayınevi · 2019482 okunma
Tarih, felsefe, siyasal iktisat, sosyoloji, psikolo­ji, pedagoji, psikanaliz kitaplarını okudum. Elbette öncelikle de edebiyat. İlk saydıklarımla ilgilendim; sonuncusu ise bütün yaşamım oldu.
Aydınlanma çağı filozoflarına göre: Mutluluk, onların dediğine göre, sadece içsel özgürlük elde edildikten sonra elde edilir; insan ancak ondan sonra zihinsel olarak sağlıklı olabilir.
"İnsan, olmak istediğini olabildiği ve yapmak istediğini yapabildiği oranda kendisini iyi hisseder."
Tarih, felsefe, siyasal iktisat, sosyoloji, psikoloji, pedagoji, psikanaliz eserleri okudum. Elbette öncelikle de edebiyat. İlk saydıklarımla ilgilendim; sonuncusu ise bütün yaşamım oldu.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.