In 1522 Luther returned to Wittenberg to put into effect a spiritual reform that became the model for much of Germany. He abolished the office of bishop, since he found no warrant for it in Scripture. The churches needed pastors, not dignitaries. Most of the ministers in Saxony and surrounding territories abandoned celibacy. Monks and nuns also married. After exhorting others to marry, Luther himself finally agreed to take a former nun, Katherine Von Bora, as his wife.
Çünkü, Şarklının gözünde sahip, yahut hüdavend, ancak tapılacak yerde olduğu, hükmünü yürütebildiği zaman bir kudrettir. Put, yere düştüğü gün, bütün sihrini kaybeder. Enver Paşa için de öyle oldu.
Sayfa 161·Kitabı okuyor
Reklam
MEŞHUR ÜÇLÜ: SOKRAT, EFLÂTUN ve ARİSTO...
(...) İBDA Mimarı’nın erilmez bir tecrid inceliği içinde, hikmetinin menbaını Salih Aleyhisselam’a bağladığı Sokrat, Eski Yunan medeniyetinin genel eğilimlerinin hiçbirine inanmayan bir adamdır. Ne halkın put gibi bağlandığı efsanenin tanrılarına, ne felsefecilerin gittikçe kuru bir gevezeliğe dönen “sofistik” atılımlarına, ne şuna, ne buna… Bileği bükülmez fikir cüssesiyle o kadar çok yanlışa savaş açar ki, sonunda bu yanlışlar birleşir, onu yanlışlar kanununun duvarına toslatır ve idam ettirirler. Onun en iyi talebesi Eflatun, hocasının idamından duyduğu hüzünle, on sene kadar bir münzevî hayatı yaşar; Yunanistan’ın çeşitli bölgelerini, Anadolu’yu ve Mısır’ı dolaşır. Bu on sene sonunda, hocasının fikirlerini yaşatmaya, onları, felsefe tarihinin ilk büyük külliyatı olarak tarih meydanına dikmeye karar verir. Gelir, Atina’nın meydanında “Akademya”sını kurar; hocasının fikirlerini dünyanın her köşesine yayacak, çağlardan çağlara aktaracak talebeler yetiştirmeye başlar. ??Bu talebelerden en ünlüsü Aristo’dur. Aristo, Eflatun’dan aldığı fikir derslerinin, bir müddet sonra zihninde başka şekiller almağa başladığını farkeder. Bunu farkettiğinde “Akademya”dan ayrılır, kendi yolunu çizer, kendi mektebini, “Lise”yi kurar ve kendi felsefesini geliştirir.** __Aristo’nun da büyük bir talebesi vardır: Büyük İskender veya Makedonyalı Aleksandr… Ama bu talebe, bir filozof olmayacak, bir imparator, bir fatih olacaktır. Önce, dağınık bir hâlde bulunan bütün Yunan ülkesini birleştirir, sonra Anadolu’ya geçer, oradaki bütün kuvvetleri yener. Peşpeşe mağlub edip tarihten sildiği düşmanları arasında, 100 yıl önce Yunan milletini son nefesine kadar ezmiş olan Büyük Fars İmparatorluğu da vardır. Mısır, Suriye, Mezopotamya, İran eline geçer. Daha uzaklara gitmek ister, Hindistan
Selim Gürselgil, (I. Dönem, Sayı 9, Nisan 1998 Feyyaz Aksakal imzasıyla), ESKİ YUNANDA FELSEFE -II-.
Akademya Yazıları
... a four-year-old First Nations child, Carlene, had a pin stuck in her tongue on her first day at a federally mandated, church-run residential school not far from where I lived. Her crime had been to speak her Native language in the classroom. For an hour this little girl could not put her tongue back in her mouth for fear of cutting her lips. Soon after, years of sexual abuse began. By age nine Carlene was an alcoholic and later became dependent on opiates to soothe her pain. We met at a healing ceremony not long ago and that was when, sobbing and trembling with emotion, she told me her story. I thought I had heard everything. I had not. Now a grandmother and years sober, she grieves to see her grandchildren suffer the throes of addiction.
Sayfa 320·Kitabı okuyor
Psikoloji
Para
...bizi kendisine kulluk etmeye teşvik eden bir put olarak kalacaktır.
Sayfa 19 - Ketebe
Put ve heykellere ibadet edenler onlarla dost olup beraberce ateşe girecekler; güneş, ay ve yıldızlara tapanlar taptıkları illahlarıyla dost olacak ve güneş dürüldüğü, yıldızlar döküldüğü zaman bu ibadetleri yok ve batıl olacak, zarar ve isyan olarak kendilerine dönecek.
Din
Reklam
Reklam