Masum Alçak. - Her türden kötü huyun ve alçaklığın yolunda yavaş yavaş ve adım adım gidilir. Sonunda bu yoldan giden kişi, vicdan rahatsızlığının böcek-sürüsünü tamamen terk etmiş olur ve tamamen rezil biri olmasına karşın yine de masumluğa ulaşır.
Asıl zor olam yaşamaktır. Bunca felâket arasında, fazla rezil olmadan yaşamak gücünü bulmaktır asıl zor olan.
Sayfa 63 - Yapı Kredi Yayınları·Kitabı okuyor
Duygu ve Düşünce
Reklam
"Hayatımız bizi her türden rezil,aşağılık yanlarının bolluğuyla şaşırttığı kadar;bunca pisliğin,rezilliğin ortasında aydınlık,insancıl bir hayat yaratacağımıza ilişkin sarsılmaz bir umudu var eden ışıltılı,sağlıklı,yaratıcı,insancıl,iyi bir şeylerin karşı konulmaz biçimde gelişip durmasıyla da şaşırtır."
Sayfa 256·Kitabı okudu
1000Kitap
'Pisagor en eski filozoflardan biridir. mezhebi felsefe mezheplerinin en kötüsüdür. Aristo reddetmiştir. hatta onun görüşlerini çok basit bulmuş ve onu rezil etmiş, aşağılamıştır.'
Alıntı
Hükümdar sert olup halkı şiddetli cezalara çarptırır ve ahalinin kimseye gözükmiyen suç ve kusurlarını arar ve sayar ise, ahali korku ve zillet içinde kalır,yalancılık ve hile yoluna saparak bu cezalardan kurtulmak ister. Bunun bir sonucu olarak kötü huylar kazanırlar, basiret ve ahlâkları bozulur, bunların hükümdarı savaş alanlarında rezil edip bırakarak çekilip gittikleri zamanlar da olur. Niyetlerin bozulmasiyle devletin korunması za'fa uğrar. Zulme ve şiddetli hâllere katlanan bu kavim hükümdarlarını öldürebilir. Devletin düzeni bozulur. Nizam ve intizam ortadan kalkar.
Sayfa 283
Ulan nasıl bir toplum baskısı varsa üzerimizde, genç yaşımızda göçtüğümüze, sevdiğimize kavuşamadan öldüğümüze yanmıyoruz da hâlâ yakalanacağız da rezil olacağız diye üzülüyoruz.
Reklam
Reklam