Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
288 syf.
4/10 puan verdi
·
100 günde okudu
Kitaptaki bilmediğim mitler ve efsaneleri okumak eğlenceli idi. Sevmediğim taraf ise maalesef kaynak gösterilmemiş olması. Bazı mitleri farklı şekilde okuduğum oldu. Bu olabilir farklı kaynaklarda farklı şekilde geçtiğine araştırdığım zaman ben de rastlıyorum ama kitapta hangi kaynakta olduğu maalesef belirtilmemiş. Bazı hikayelere görsellerde eklenmiş ama bunlarında maalesef kaynağı bulunmuyor. Benim gibi kaynağa takıntılı değil iseniz, farklı kültürlerin mitlerini okumak eğlenceli olabilir. Kitapta olmayan bir kısa bilgi vermek istiyorum. Eski Yunan Medeniyetleri döneminde tanrı ve tanrıçaların isimleri belki kulağımızın da alışık olduğu Zeus, Hades,Posedion gibi isimlerdir. Yunan medeniyeti çöktükten sonra Roma'lılar beğendikleri veya uygun gördükleri tanrıları alarak Jupiter, Merkür gibi yeni isimler vermişlerdir. ( Alfa yayınevi, Efsaneler ve Mitler, S:15 ) Kitapta hikayeler bu yeni isimler kullanılmış. Titanların isimleri değiştirilmemiş ama biraz beni soğuttuğunu belirtmeliyim. İçerisinde 24 tane hikaye bulunuyor. Kitapta ağırlıklı Yunan olmak üzere ( %50'sinde fazla ) Germen, İskandinav, Kelt, Rus ve İspanyol mitleri bulunuyor.Yunan mitolojisinden Gorgon Başı, Kelt mitolojisinden İyi Kral Arthur ve Polonya mitlerinden Polonyalı Faust : Twardowski beğendiğim hikayeler oldu.
Mitler ve Efsaneler
Mitler ve EfsanelerKolektif · Maya Kitap · 201789 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere kurgu dışı bir kitap tavsiyesiyle geldim. Ya da kolektif olarak yaratılan bir kurgu. Ne olarak tanımlayacağınız size kalmış. Mitoloji 101, Yunan ve Roma mitolojisinin temelindeki olayları ve Tanrıları açık, anlaşılır, eğlenceli bir dille anlatmış. Ayrıca birkaç sayfalık kuşe kağıda basılan resimler de kitaba daha hoş bir hava vermiş. Kitapta Roma mitolojisi çok kısa ve üstünkörü anlatılırken, Yunan mitolojisinden uzunca bahsedilmiş, temel seviyede bir uzunluk tabi. On iki olimpos tanrısından titanlara, satirlerden Medusa’ya, kikloplardan sirenlere çok detaylı bir başlangıç rehberi olmuş. Mitolojiyi merak edenlere ya da okuduğu kitaplardaki bazı sembolleri araştırmak için uygun fiyatlı bir rehber arayanlara tavsiye ederim. Ancak eğer Yunan mitolojisi hakkında oldukça fazla kaynak okuduysanız ya da bilginiz fazlaysa muhtemelen bu kitapta bilmediğiniz bir şey de karşılaşmayacaksınızdır. Siz mitoloji okumayı sever misiniz? Bana önerebileceğiniz mitolojik kitaplar var mı?
Mitoloji 101
Mitoloji 101Kathleen Sears · Say Yayınları · 20212,687 okunma
Reklam
160 syf.
·
Puan vermedi
Sisifos'u Gelin Bir de Benden Dinleyin..
Gencolar toplanın hele. Yaklaşın beri. Yeni bir yazı dizisi geldi sıcak siiceaaakkk. Bir Sisifos'tur tutturmuş gidiyor. Gelin şu Albert Camus'un Sisifos'unu bir de benden dinleyin. Kimine göre kahraman kimine göre KahırMan işin iç yüzü ise tamamen Entrikalar, dümenler, Tanrı geçitleri. Ama aslı astarı öyle değildir. Bu bizim
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus · Can Yayınları · 20158,4bin okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
Okuduğunuz kitaplarda mitolojik göndermeleri her daim görmüşsünüzdür. Kişisel merakın yanında bir gereklilik haline geliyor ister istemez. Bu kitap da mitolojiyi olabildiğince açık seçik anlatmış. Okurken hiç zorlanmadım, gerek kitap düzeni gerek diliyle okuyucuyu içerde tutuyor. Içeriğindeki hikayelerin ise parça parça, bölümler halinde anlatılması okumayı ciddi anlamda kolaylaştırıp, eğlenceli hale getiriyor. Kitabın başlığı Yunan ve Roma mitolojisi ama içeriğinde Doğu mitolojisi, Kuzey mitolojisi, mitolojinin kökeni, mitoloji ozanları, Pythagoras ve Mısır tanrıları da işlenmiş. Son bölümünde ise benim çok sevdiğim, İngiliz edebiyatının başlıca eseri "Beowulf'a" yer verilmiş olması kalbimi fethetti desem yeridir. Sadece mitolojik öğelerden veya hikayelerden değil çok önemli şair ve şiirlerden de alıntılar var elbette. Mitolojiye ilgi duyanlar için gayet ideal bir kitap.
Klasik Yunan ve Roma Mitolojisi
Klasik Yunan ve Roma MitolojisiThomas Bulfinch · İnkılap Kitabevi · 201480 okunma
148 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Gerçek ismi; Cevat Şakir Kabaağaçlı olan fakat neredeyse herkes tarafından Halikarnas Balıkçısı mahlasıyla tanınan, oldukça zeki, doğasever, bilgi birikimi epeyce yüksek, mitoloji konusunda uzman, yazar ve Bodrum aşkıyla tanınan nevi şahsına münhasır güzel insan! Yunan mitolojisi olarak duyup öğrendiğimiz birçok mitolojik hikayenin aslında bizim topraklarımıza ait olduğu, olayların bu topraklarda geçtiği fakat tarihi eserlerde olduğu gibi bu hikayelere de sahip çıkamadığımız için tüm dünyada Yunan mitolojisi veyahut Roma mitolojisi olarak bilinmelerinden dem vurularak başlayan kitabımız; güzel ve enteresan mitolojik hikayeler, Tanrılar ve Tanrıçalarla devam ediyor elbette. Derin mitolojik bilgisi olan Halikarnas Balıkçısı ile mitolojik evrene adım atıyor ve kah o tanrının yanına, kah bu tanrıçanın yanına savruluyoruz diyebiliriz. Mitolojiye ilginiz varsa sıkılmadan okuyabileceğiniz bir kitap, lakin derin bilginin azizliğinden mütevellit konudan konuya hızlı geçişler (mitoloji bilginiz az ise) kafa karışıklığına yol açabiliyor zaman zaman, onun dışında bence keyifle okunacak bir hazine.. Keyifli Okumalar!
Anadolu Tanrıları
Anadolu TanrılarıHalikarnas Balıkçısı · Bilgi Yayınevi · 2005428 okunma
504 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Kurnaz Adam Odysseus
#203677600 İlyada incelememi okuduktan sonra bu incelemeye geçmenizi öneririm. Çünkü Odysseia kitabı İlyada kitabından sıralama olarak sonra gelir ve zaten içerik olarak da ondan sonraki dönemi anlatır. Ayrıca İlyada incelememin içerisinde
Homeros
Homeros
ile ilgili de bilgiler mevcut. Bu kısmı da tekrarlamak istemiyorum. İlyada incelemesinden buraya
Odysseia
OdysseiaHomeros · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20185,4bin okunma
Reklam
708 syf.
9/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Bir Anadolu Destanı
Homeros
Homeros
, İyonyalı bir yazardır. Batı edebiyatının ilk önemli eserleri olan
İlyada
İlyada
ve
Odysseia
Odysseia
nın yazarıdır. Sakız adası veya İzmir de yaşadığına inanılmaktadır. Yani o dönemki İzmir in adı Smyrna.Yaşamı ile ilgili çok fazla bilgi yoktur.
Homeros
Homeros
kitabını da okuyan biri olarak elle tutulur bilgi azdır. M.Ö. 9 yy onun tahmini yaşadığı dönem
İlyada
İlyadaHomeros · Türkiye İş Bankası Yayınları · 20147,3bin okunma
256 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Kitap sade,açıklayıcı ve bilgilendirici. Mitoloji için bir giriş yapmak için ideal olduğunu düşünüyorum. Kitabın son kısmında hangi tanrı hangi sayfa aralığında olduğu da 'Dizin' kısmına koyulması çok iyi olmuş. Ve Roma tanrıları ile Yunan tanrılarına ek bir simge ile gösterilmesi olsun bazı önceki bilgilerden ek bilgilerle üstüne yeni bilgi eklemeleri olsun kafa karışıklığını önlemiş. Mitoloji başlangıcı için okunabilir.
Mitoloji 101
Mitoloji 101Kathleen Sears · Say Yayınları · 20212,687 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
NESİR EDDA
Nesir Edda, 13. yüzyılda İzlandalı Hristiyan bir şefin kaleminden çıkmış bir eser. İskandinav kozmogonisi ile başlayarak, sırasıyla İskandinav tanrılarını, Ragnarok'u, Odin, Thor ve Loki'nin türlü maceralarını, ve son olarak da Sigurd ve Gudrun'un hikayelerini anlatıyor. Okuyanların kafası giriş kısmında karışabilir. Çünkü
The Prose Edda
The Prose EddaSnorri Sturluson · Penguin Classics · 20055 okunma
688 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Büyücü (The Magus) - John Fowles - 1965
680 küsur sayfalık romanın büyük bir kısmında 60'lı yıllara doğru, farazi bir Yunan adasında, külyutmaz fakat uçkuruna düşkün bir İngiliz(ce) öğretmenin gözünden, ellerine düştüğü bol "Mitraizm" soslu fakat pozitivist bir uluslarası entelektüel örgüt ve onun aslından bir "Zorba" olan lideri "Büyücü" ile
Büyücü
BüyücüJohn Fowles · Ayrıntı Yayınları · 20242,183 okunma
67 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.