Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sanatçı, zanaatkar durumundan çıkıp bir zihin ve düşünce aristokratı haline gelmişti. Ama tek başlarına yaşayan sanatçıların içinde bulundukları toplumun talepleriyle fildişi kulelerinden çıkıp, mesajlarıyla insanlığı et­ kiledikleri dönem henüz gelmemişti. Kendisiyle kitleler arasına bir mesafe koyan rönesans sanatı, zengin patronların ve entelektüellerin oluşturduğu aristokrat sı­ nıfın coşkusuyla yüceltiliyordu. Böylece sanat, bir saray etkinliği haline gelmiş ve toplumsal gereklerin etkisinde kaldığı daha önceki dönemlerde olduğundan çok daha fazla, patronaja dayanmak zorunda kalmıştı. Her tür ruhani ya da dünyevi yararlılık kaygısından kurtulan sanat eseri, bir "objet d'art" (sanat nesnesi) haline gelmiş ve kendi kendinin amacı olmuştu. Sanat eseri, salt bir seyretme ve tat alma edimi için yapılıyordu artık ve bu eseri de ancak kültürlü bir seçkinler zümresi anlayabilirdi.
Sayfa 256 - PdfKitabı okuyor
Saray duvarlarını İtalyan saraylan gibi freskolarla bezediğini ve portresini yapması için Venedik'ten getirttiği Gentile Bellini'ye iltifatlar yağdırdı­ğını biliyoruz. Berlinghieri, Geogrqfia'sını, Roberto Valturio da De re militari adlı önemli yapıtını Fatih'e sunmayı arzu etmişlerdi. Giovanni-Maria Filelfo Amyris adlı kasidesinde Fatih'i övmüştür. Bütün bunlar, bazılannın onu bir Rönesans hüküm­darı olarak görmesine neden olmuştur; oysa bu gerçekten uzak bir görüştür. Fa­tih'in Hıristiyan dünyaya ilgisinin tek sebebi, Roma ve İtalya fatihi ve yöneticisi ol­ma isteğidir. Fatih, kültür bakımından tam bir Müslümandı; Hocazade'ye derin bir hayranlık duyar, şeyhi Akşemseddin'in gaibi keşfettiğine inanırdı. Döneminde sanat­ta Avrupa stiline hayranlık duyulması ve tatbiki ilimlerden birkaç yüzeysel alıntı ya­pılması gibi özellikler bir yana, gerçekte yeni bir kültür yönelişi ortaya çıkmamıştır.
Sayfa 208 - PdfKitabı okudu
Reklam
Fatih Sultan Mehmet'in İtalyan Rönesans kültürüne ilgi duyduğu, ancak daha sonra bu hareketin durdurulduğu iddia edilmiştir. Osmanlı sultanlarının en özgür düşüncelisi hiç kuşkusuz Fatih'ti. Hıristiyan dininin ilkelerini yetkili bir kişiden öğ­renmek için Patrik Gennadius'a Hıristiyanlık üstüne bir risale yazmasını emretmiş; Trabzonlu Amirutzes, İmrozlu Kritovulos ve Anconalı Ciriaco gibi Yunan ve İtalyan bilginlerini sarayında toplamış, Amirutzes'e bir dünya haritası ısmarlamış, Batlam­ yus'un coğrafyasını Türkçeye çevirtmiş, sarayda Yunan ve Latin klasiklerinden bir kütüphane kurmuştur.
Sayfa 208 - PdfKitabı okudu
Liberal düşünceli Fatih Sultan Mehmet, din ve felsefe arasındaki ilişki üzerine Gazâlî'yle İbn Rüşd arasındaki ünlü tartışmayı yeniden açarak döneminin iki büyük ilahi­ yatçısı olan Alaeddin Tûsî'yle Bursalı Hocazade'ye (öl. 1488), konu üzerinde bi­rer risale yazmalarını önerdi. Dönemin uleması Hocazade'nin yapıtım üstün bul­ du, Alaeddin, küçümsendiği duygusuna kapılarak anavatam iran'a döndü. İbn Rüşd, Gazali'ye karşı, felsefe ve dinin uzlaştırılabileceğini ve tam bir Tanrı bilgisi edinebilmek için akli istidalin gerekli olduğunu savunmuştu. Hocazade, aklın mantıkî ilimlerde kusursuz olmakla birlikte, ilahiyatla ilgili konularda kullanılma­sının yanlışlara yol açtığını söylemiştir. Hocazade, bazı bakımlardan yanlış olan Gazali'nin yöntemini düzelttiğini de ileri sürmüştür. Aynca, amacının, felsefenin iddialarına karşı şeriatı savunmak olduğunu açıkça söylemiştir. Böylece, averro­izm yani İbn Rüşd felsefesi İtalya'da çalışılmış ve Rönesans düşüncesinde önemli bir etmen olurken, Osmanlı medreselerinde kapsamlı bir skolastik felsefe yerleş­mekte idi. Hocazade'nin yapıtı, ününü İslam dünyasında günümüze kadar koru­muş, 19. yüzyılda lbn Rüşd ve Gazali'nin yapıtlarıyla birlikte basılmıştır.
Sayfa 204 - PdfKitabı okudu
162 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
İslam'ın Orta çağı yoktu, sorusuna gayet güzel cevaplar vermiş. Aslında çağ sıralamasının Avrupa merkezçi bir bakış açısına göre yapıldığı, ve bu çağ sıralamasında Avrupa'da meydana gelen orta çağ sonrası aydınlanma-reform-rönesans döneminin, diğer kültürde olmadığını, diğer kültürlerin de aynı aydınlınma çağını yaşamadan, Orta çağdan kurtulamayacağı fikrinin absürt olduğunu çünkü zaten bu antik çağ tercümelerine sahip çıkan kültürün İslam kültürü olduğu düşüncesi hakim. Diğer yandan aslında yunun Roma pers antik çağının mirasçısının Avrupa nın olmadığını, bunu yapanın İslam kültürü olduğunu ve o dönemde yazılan çoğu eserin ciddi bir tercüme fırtanası ile tercüme edildiği, daha sonra ise Arapçadan Avrupa ya geçtiğini, Avrupa yı bu konuda eleştiren bir bakış açısına sahip. Her halükarda bazı soruları cevaplamış olsada yine aynı şekilde, kafanda başka sorulara neden oluyor, mesela yeni bir çağ sıralaması yapsak bile, yine de sanayi devriminin, teknik ve teknolojinin neden Avrupa da gerçekleştiği, ve konjonktür olarak kendimizi daha ileri seviyede gördüğümüz o zaman diliminde bunu neden yapamadığımız, şu an yenik bir medeniyet olarak, ilk nereden başlanması gerekiyor? Tarih yazımında her kanattan saldırı altında olan sadece kendi kültürümüz için demiyorum, tekdüzeleşen dünya için, bunu nerede ve nasıl başaracağımız konusunda ilk nereden başlanmalı?
Neden İslam’ın Orta Çağı Yoktu ?
Neden İslam’ın Orta Çağı Yoktu ?Thomas Bauer · Runik Kitap · 2021162 okunma
Başladı bizim mesai
Kulağa niçin küpe takılır? Günümüzde ‘piercing’ adıyla vücudun her tarafına küpe takılıyor ama küpenin kökeni, İngilizce ‘earring’ isminden de anlaşılacağı gibi kulağa takilan halkadır. Küpenin kulak memesine takılmasının nedeni burada hemen göze çarpması olabilir, kulak memelerinin kolaylıkla delinebilmeleri de olabilir. Zaten anatomik
Sayfa 18 - AykırıKitabı okuyor
Reklam
·
Puan vermedi
İçsel Arayış ve Bilime Yansımalar
İçsel Arayış ve Bilime Yansımalar            ༄ ༄ ༄ Gündelik hayat içindeki ihtiyaç ve uzun süreli ihtiyaçları karşılamak için alternatif yollar bulmak, olanı daha da iyi hâle getirmek yeni fikirlere ihtiyaç olması yanında kalıplaşmış fikirleri de yıkmak yerinde bir harekettir. Bilgi ve deneyimi harmanlayarak zihinsel üretim yapma
Alman Dehası
Alman DehasıPeter Watson · Kronik Kitap · 20240 okunma
“Eğer insanlar ustalığımı elde edebilmek için ne kadar çalıştığımı bilseydi, bu onlara o kadar da harika gelmezdi” diyen büyük Rönesans sanatçısı kimdir? Mükemmel detaylarıyla kendini insanlığa hayran bırakan 5 metrelik Davut heykelini 26 yaşında iken yapan İtalyan heykeltıraş, ressam, mimar ve şair Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni.
592 syf.
9/10 puan verdi
·
32 saatte okudu
Norveçli yazar
Jostein Gaarder
Jostein Gaarder
'in, şimdiye kadar 50'nin üzerinde dile çevrilmiş bu ünlü eseri uzun süredir okunacak kitaplar listemde beklemekteydi. Sayın yazar
Murat Kesgin
Murat Kesgin
'in okunmasını tavsiye ettiği kitaplara dair bir videosunda aynı kitabı görmem, kitabı okuma yönünde beni motive etti. Bu kitapla tanışmama vesile olduğu için kendisine
Sofie'nin Dünyası
Sofie'nin DünyasıJostein Gaarder · Pan Yayıncılık · 202036,8bin okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Calvino ya! Beyninin içinde gezinmek istediğim muhteşem edebî dehalardan biri. Kesişen Yazgılar Şatosu, kendi şahsına münhasır, nadide bir eser. Bir çırpıda bitiveriyor, merak uyandırıcı, muzip, akıcı ama Calvino 'nun zihninin ne kadarını okuyabildiğim meçhul.Anlayabildiğimden aldığım keyif bile muazzam. Eser iki bölüm, akşam çöktüğünde bir şatoda bulunan, konuşmadıklarını fark eden yolcuların tarot kartları ile oluşturdukları öyküleri okuyoruz (bölüm 1, 2.bolumde meyhanede bir grup var ve Rönesans zamanı). Kartlarına tersten ya da sağdan soldan bakıldığında farklı okumak mümkün. Calvino bir sihirbaz, büyülü bir masal anlatıcısı. Ve bu esere muazzam yansımış. Ortada bir kaos, bir karmaşa var, öykülerde de öyle ve derin , katmanlı anlamlar... Eleştiri oklarını bir yığın şeye saplamış ama en büyüğünü insanın kendine saklamış. Öyküler birbiriyle kesişiyor, kavramlar, anlatılar kesişiyor, aynı kartlardan farklı yazgılar oluşurken , anlatılar birbirine göz kırpıyor. Katman katman anlatmış, satırların içinde satırlar gizli.Efsanelerle, mitoloji ile süslemiş satırlarını, Shakespeare'e müthiş selam çakmış. Calvino edebiyatın kalıplarını kırmış yine. Bu keyifli , düşündürücü yer yer kaos ve absürtükler ile bezeli metin farklı okumaları sevenler için harika bir seçenek.
Kesişen Yazgılar Şatosu
Kesişen Yazgılar ŞatosuItalo Calvino · Yapı Kredi Yayınları · 2020431 okunma
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.