Avrupa’nın Üçüncü Rönesansı, İkinci Bilim Devrimi ve Yirmi Yüzyıl

The German Genius: Europe's Third Renaissance

Alman Dehası İncelemesi
2025 33. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2025 21:46
16. yüzyıla Osmanlılar, 17. yüzyıla İngilizler ve 18. Yüzyıla Fransızlar, 19. Yüzyıla ise Almanlar damga vurmuştur. 20. Yüzyıldan itibaren ise ABD’nin hükmü başlamıştır. Felsefeciler; Johann Wolfgang Von Goethe , Immanuel Kant , Georg Wilhelm Friedrich Hegel , Gottfried Leibniz , Arthur Schopenhauer , Karl Marx , Friedrich Engels , Anselm Ritter von Feuerbach , Friedrich Nietzsche , Martin Heidegger , Max Weber . Müzisyen ve besteciler; Beethoven, Mozart, Brahms, Wagner, Bach, Strauss. Şairler ve Edebiyatçılar: Gotthold Ephraim Lessing , Friedrich Schiller , Friedrich Hölderlin , Heinrich Von Kleist ,
Araştırma-İnceleme Tarih
İçsel Arayış ve Bilime Yansımalar
Puan vermedi
İçsel Arayış ve Bilime Yansımalar            ༄ ༄ ༄ Gündelik hayat içindeki ihtiyaç ve uzun süreli ihtiyaçları karşılamak için alternatif yollar bulmak, olanı daha da iyi hâle getirmek yeni fikirlere ihtiyaç olması yanında kalıplaşmış fikirleri de yıkmak yerinde bir harekettir. Bilgi ve deneyimi harmanlayarak zihinsel üretim yapma potansiyelinin çarklarını hızlandırmak, buluş ve üretim saadetinin güven ve cesaret nefesinin lezzetini hissetmek özel bir yere sahiptir. Kıta Avrupası'nın bilimsel ve teknik keşifleri kendinden önceki Ortadoğu, Uzakdoğu Medeniyetlerin her türlü keşiflerinden farklı olarak seri üretim yapıp ticarete dönüştürmeleri ile olmuştur. Ekonomik gelişmeler ile kurulan şirketlerin büyümesi toplumsal refahı getirmesiyle kıta Avrupa olarak bilim ve tekniği besleyip alanında söz sahibi yapmıştır. İngiliz ve Fransız’lar kadar Almanlar da Avrupa coğrafyasında bilimin gelişmesi ve teknik buluşların üretilip tüm dünyaya pazarlanması dört asır süren büyük çabaların sonucunda olmuştu. İnsanlığın bilimsel birikimini emanet alıp katkıda bulunan Avrupa, iktisadi pratikliği yakalayarak onunla varlığına varlık kattı. Fikirler Tarihi, Büyük Bölünme, The Terrible Beauty gibi kitapların yazarı Peter Watson; Almanların ortaya çıkışı, orta sınıfın yükselişi, Alman geleneğinin sürdürülmesi gibi konularla altı kısım, kırk iki başlıkla “Alman Dehası – Avrupa’nın Üçüncü Rönesans’ı, İkinci Bilim Devrimi ve Yirminci Yüzyıl” kitabında bir milletin karakteristik özelliklerinin bilim ve teknik gelişmelerindeki rolünü anlatmaktadır. 1700’lere gelindiğinde Alman Rönesans’ının katalizede önemli katkısı olan Büyük I. Friedrich Wilhelm, kilise ve okullar yanında Prusya'daki tüm sosyal kurumları harekete geçirerek “Devlet Pietizmi”yle Lutherci ve tüm mezhep papazların en az
Düşünce - Tarih
Beklentilerim ve bulduklarım
2024 43. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2024 00:40
Öncelikle alman mühendisliğinin gelişimi ve sebepleri üzerine bir inceleme bekliyor idim; fakat daha çok felsefe, sosyoloji ve psikoloji üzerine Almanların katkıları ve dehaları üzerine ayrıntılı bir inceleme buldum. beni en çok etkileyen Alman üniversitelerinin gelişimi idi. ayrıca ek olarak Hitler' in yükselişi üzerine beklediğimden çok daha fazlası geldi önüme. Benim acizane tavsiyem bilimin herhangi bir dalına (Felsefe, sosyoloji, mühendislik, fizik, kimya... ) üzerine ilgi duyan herkes ayrıca ülkemizi nasıl bilim konusunda ileri taşıyabiliriz diye soran herkesin okuması gereken bir kitap.
Bilim/Felsefe
ALMAN FİKİR DÜNYASININ GELİŞİMİ
2025 3. kitabı
Okunma: 15 Mart 2025 18:27
Almanya siyasi birliğini henüz 1871 yılında sağlamışken hem İngiltere hem Fransa hem de Rusya’ya karşı üç cephede birden savaşacak güce sadece 40 yılda nasıl ulaşabildi? İşte Peter Watson, Alman dehası kitabında bu soruya cevap aramıştır. Ancak Watson bu kitabında Almanya’daki teknolojik gelişmeler ve pozitif ilimlerdeki ilerlemelerden ziyade edebiyat, tarih, felsefe, tiyatro, şiir, müzik, psikoloji, din, resim, sinema gibi beşeri ilimlerdeki ilerlemeleri ele almıştır. Yazarın bu yolu seçmesinin sebebi aslında Almanya’nın H*tler’den, Panzer tankları ve denizaltılardan ibaret olmadığını okuyucuya göstermektir. Kitabın özetine geçmeden önce Prusya’nın, Alman İmparatorluğu’na nasıl dönüştüğünden kısaca bahsetmek gerekir. Prusya, 17. YY’ın başına kadar Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu’na bağlı bir dükalıktı. 1618’de çıkan 30 Yıl Savaşları’ndan galibiyetle ayrılan Prusya 1648 yılında imzalanan Vestfalya Anlaşması ile sınırlarını bir hayli genişletti. Daha sonra 1701-1713 yılları arasında gerçekleşen İspanya Veraset Savaşı’ndan galibiyetle ayrılarak Krallık statüsünü kazandı. 19. YY’ın başında cereyan eden Napolyon Savaşları’nın ilk yıllarında topraklarının büyük bir kısmını kaybetse de Waterloo Savaşında Fransızları mağlup etmeyi başardı. 1867 yılında Otto von Bismarck'ın başbakanlığa atanmasıyla hızlı bir atılım yapan Prusya önce Danimarka’yı mağlup etti. Hemen ardından Avusturya-Macaristan’ı mağlup ederek tüm Cermen ırklarının koruyuculuğunu üstlendi. 1870-71 yılında da Fransa’yı yenerek Alsace-Lorreain bölgesini ele geçirdi. Yapılan bu savaşın ardından Prusya Kralı I. Wilhelm, Alman İmparatorluğu’nun kurulduğunu tüm dünyaya ilan etti. Almanya’nın bir dükalıktan İmparatorluğa dönüşmesinin altında yatan en büyük sebeplerden bazıları “Pietist Hareket” ve “Okuma
Tarih
Alman DehasıPeter Watson · Kronik Kitap · 202430 okunma
Almanya bir sanayi devi haline nasıl geldi?
2025 17. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2025 19:19
Okunması ve okutulması zorunlu bir kitap. çünkü doğruları ve yanlışları ile bir milletin gerçek hikayesi. bilimde, eğitimde, sanatta ve sanayide ilkleri gerçekleştiren liderliği bu günde zirvesinde bulunan ülkenin dibe vurnası ve tekrar zirveye çıkmasının akademik anlatımı.
Tarih

Peter WatsonYazar · 5 kitap
Peter Watson (1943) entelektüel bir tarihçi ve eski gazeteci, fikirlerin tarihindeki çalışmalarıyla biliniyor. Durham, Londra ve Roma üniversitelerinde eğitim almıştır. Cambridge'deki Arkeolojik Araştırmalar için McDonald Enstitüsü'nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı.13 kitap yayınladı.