Ne kadar doğru bir tespit !
Bir kadının, hayatınm bir noktasında ya da bütün hayatı boyunca çirkin ördek yavrusu mevkiinde zaman geçirip geçirmediğinin belki de en iyi ya da en güvenilir ölçütü, içten bir komplimanı sindirememesidir. Bu bir alçakgönüllülük meselesi olabilir ya da utangaçlığa verilebilir -çok fazla ciddi yaralar özensizce “utangaçlıktan başka bir şey değil” diye kayıtlardan çıkarılmıştır-, ama çoğu zaman bir komplimanın kekelemeye neden olmasının nedeni, kadının zihninde otomatik ve hoş olmayan bir diyalogu başlatmasıdır. Eğer onun ne kadar sevimli ya da sanatının ne kadar güzel olduğunu söyler veya ruhunun rol aldığı, ilham ettiği ya da içinde yer aidığı başka bir komplimanda bulunursanız, ruhundaki bir şey bunu hak etmediğini ve komplimanı yapamn, yani sizin, daha işin başında böyle bir şey düşündüğünüz için bir aptal olduğunuzu söyler. Ruh güzelliğinin, ancak kendisi olmayı becerdiği zaman ışıldadığını anlamak yerine, konuyu değiştirir ve besini hızla ruhsal-benlikten uzaklaştırır. Oysa ruhsal-benlik kabul edilmekle, görülmekle serpilip gelişir.
Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Ruhsal yaralar iyileşmez sadece ruh onlarla var olmaya çalışır.
Reklam
Bugün gamsızlığın koruduğu, üzüntülerinden ruhsal ve zihinsel yaralar almadan çıkabilenlerde görülen ve gıpta edilen saf mutluluk, en ilkel halindedir. Dahası, şairlerin sesi acının ve emeğin koynundan ezelden beridir yükselirken neden alın terinin ruhun işlevlerinden soyutlandığı söylenir?
Sayfa 14 - Kapra Yayıncılık
254 syf.
8/10 puan verdi
Kalpteki Boşluk
Kalp ya da eskilerin deyimiyle gönül; içerisinde insanın duygu geçmişini saklayan bir veri haznesini barındırır. Bu nedenle kalbin içi kodlanmış duygularla hafızaya kazınmış bir veri bankasını andırır. Acısı tarif edilemeyen yıpratıcı anılar kolay unutulurken, mutluluk zamanları hafızadan silinen alanların oluşturduğu boşluğa doldurulur. Yani
Kalbimdeki Boşluk
Kalbimdeki BoşlukDuygu Göker Şentürk · Armoni Yayıncılık · 2023109 okunma
İnsanlar bana yaralarıyla gelir. Kimisinin geçmişinden getirdiği, kimisinin çevresindeki insanların sebep olduğu, kimisinin de kendi kendine sebep olduğu ruhsal yaralardır bunlar. Ruhsal yaralar, fiziksel olanlar kadar dikkat çekicid eğildir. Uzun yıllar, acı vermesine rağmen kaynağının nerede olduğunu anlayamayabilirsin bile. Sadece, bu acı nereden geliyor diye sorarsın kendine. Bu yaraları iyileştirmenin ilkyolu kaynağı bulmaktır.
104 syf.
10/10 puan verdi
Sabır Taşı" (Fransızca özgün adı: "Syngué sabour") Afgan yazar Atiq Rahimi'nin 2008'de yayımlanan ve aynı yıl Goncourt Ödülü'ne layık görülen romanıdır. Kitap, Afganistan'da savaşın ortasında kalan bir kadının iç dünyasını ve yaşadığı zorlukları anlatır. Rahimi, geleneksel değerler ve toplumsal baskılar altında
Sabır Taşı
Sabır TaşıAtiq Rahimi · Can Yayınları · 2010519 okunma
Reklam
388 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.