Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Üretici güçlerin tüm fetişizmine karşı, bireylerin nesnel koşullar tarafından sürekli köleleştirilmesine karşı, sanat tüm devrimlerin en son hedeflerini temsil eder; bireyin özgürlük ve mutluluğu.
En güzel tablolar, en iniş çıkışlı tonlar yeniden kümelenir, çözünürler. Yalnızca bir şey kalır: sonsuz bir güzellik, ki bir biçimden bir başkasına geçer.
Reklam
Bir sanat yapıtının dünyası sözcüğün olağan anlamında “olgu-dışı”dır. Bu bir kurgusal olgusallıktır. Ama yerleşik olgusallıktan daha az olduğu için değil, tersine nitel olarak “başka” olduğu gibi daha çok olduğu içinde “olgu-dışı”dır. "Yanılsama dünyası”nda şeyler oldukları gibi ve olabilecekleri gibi görünürler.
Sanat dünyayı değiştiremez, ama dünyayı değiştirebilecek erkeklerin ve kadınların bilinç ve itkilerini değiştirmeye katkıda bulunabilir.
Sömürülen sınıflar, “halk” varolan güçlere ne denli yenik düşerse, sanat “halk”tan o denli yabancı­laşacaktır.
Eğer ne olursa olsun anamalcı toplumda sanat için bir kitle tabanından söz etmek anlamlıysa, bu yalnızca pop sanata ve best seller listelerine göndermede bulunacaktır.
Reklam
Komik, yüceliğe karşı bir isyan ya da tepki olarak adlandırılabilecek estetik bir düşünce çerçevesinin nesnesidir. Güzelliği keşfettiren o şok yitip gider: Bu nesneye aşina oluruz ve duyduğumuz bu aşinalık, bizde o nesnedeki güzelliğin herhangi gerçek bir güçten dolayı değil de, bizim kendi eserimiz olduğu duygusunu doğurur. O nesne artık
Yücelik deneyiminin kararsız olması ve başlangıçta görkemli bulduğumuz bir şeyi sonrasında belki de güzel ve hatta gösterişli bulrnarnız bilinen bir gerçekliktir. Estetik bilinç tarafından tecrübe edilen ve psikoloji tarafından da betimleyici bir şekilde kaydedilen bu tutum değişikliği, yücelik kavramı tarafından güzelliğin ilk şekli ve bir kez
imdi, yücelik deneyimi kendisini kararsız hale getiren yanılsama unsurunu da beraberinde taşır. Bir yücelik olan güç, kendimize rağmen bizi kendisini takdir etmemize zorlayan bir nesneye ait olarak karşımıza çıkar ve o nesne etkin görünürken bizler de edilgen görünürüz. Aslında söz konusu olan durum yine de bu değildir. Nesneye yüklediğimiz güç aslında kendi gücümüzdür ve bu nedenle kendi estetik etkinliğimizdir. Yücelik şoku, yarahcı enerjinin kendi içimizde ortaya çıkmasının yarattığı şoktur. Yanılsama, bu enerjiyi kendi enerjimiz olarak. görmememizden kaynaklanmaktadır. Kuşkusuz, bu enerji istesek de bastıramayacağımız bir enerjidir; çünkü bu enerjiyi bastırabileceğimiz edim bu enerjinin farklı bir şekilde ortaya konması olabilir. Bu nedenle bu enerjiyi açığa çıkarıp çıkarınamayı tercih edemeyiz; gel gör ki, bunun nedeni söz konusu gücün bizim dışımızda bir güç olmasından değil de, bu gücün kendimiz olmasından kaynaklanır.
İki nokta (".."), ne tek nokta (".") gibi cümleyi kapatarak sonlandırır ne de üç nokta ("...") Gibi açarak belirsizleştirir. İki nokta bir düşünceyi durmaksızın bir diğerine bağlar ancak, aynı zamanda da ayırarak askıya alır..
Sayfa 251Kitabı okudu
Reklam
Sanat hayalleri süsleyen değil, aslında gerçeği düşleyen bir etkinliktir.
Sayfa 224Kitabı okudu
Önemli olan bir sanatçının ne yaptığı değil, ne olduğudur. Picasso
Sayfa 136Kitabı okudu
Müziğin Ruhundan Tragedyanın Doğuşu isimli kitabında Yunan tragedyasının başlangıcı üzerine yapılmış bir araştırmadan yola çıkarak, sanat metafiziğini ve trajik efsanelerin yeniden doğmasını temel alan bir Alman kültürü reformu öneriyordu. Schopenhauer felsefesi ve Wagneryen drama teorilerinden parçalarla filolojik sağlam hipotezlerin
Sayfa 1 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Çok güzel
Kaldı ki, "göze hitap eden sanatlar" denen resim, heykel gibi sanatlar söz konusu olunca, "estetik obje”den söz etmek ilk bakışta mümkün gibi görünürse de, onlarla ilgili kullanıldığında bile bu "estetik obje" boş bir kavramdan başka birşey değildir. Çünkü bu sanatlar da, günlük dilde "çirkin" denen bir nesneyi veya insan konu edinebilir, ama ortaya çıkan eserler de günlük dilde "güzel" denen eserler olabilir. Sanat felsefesi -estetiğin girdiği çıkmazları gören sanat
Sayfa 58 - Türkiye Felsefe Kurumu, Ankara, 2022.Kitabı okudu
107 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.