Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bugün dünya ikiye ayrılıyor sanayileşmiş ülkeler ve sanayileşememiş ülkeler. Sanayileşmiş ülkelerde kapitalist ve sosyalist olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ölçü ileri gitmekte ise durum bu. Geri kalmışlık palavra. Sanayileşmek iyi mi kötü mü? 16 Kasım Osmanlısı mı bahtiyar yoksa zamanımızın Amerikalısı mı? Modernliktr ölçü ve örnek nedir? Hakikaten sanayileşmek insanı mutlu kılar mı kılmaz mı ? xvi ve xvii asırlarda Osmanlı bütün ülkelerden daha ileride. Bugünün sanayileşmiş insanların eline sadece oyuncak makineler var o kadar. Bir insan maddi zenginliğiyle insan değildir . İnsan İnsanlığı ile üstündür fedakarlığı ile birlik olması üstündür bunu Osmanlı gerçekleştirmiştir. ( Cemil Meriç)
Tarih sahnesine çıkan büyük medeniyet­ler birbirine eşit değerdedir. İslâm – Türk medeniyeti, bu medeniyet­ler içinde en parlak, en uzun ömürlü, en zinde medeniyetlerden biri­dir. Medeniyetin tek ölçüsü vardır: insana verdiği değer. Türk – İslâm dünya görüşünde, insan, Tanrı’nın bir nusha-yı suğra’sıdır. Tabiatın dışında imtiyazlı bir yeri
Sayfa 263Kitabı okudu
Reklam
Batılılaşmak, Avrupalılaşmak, çağdaşlaşmak gibi maskaralıklarla alakamızı kesmeliyiz. Önce kelimelerden başlamalıyız işe. Biz ne geri kalmış, ne geri bırakılmış toplumuz. Dünya milletlerini ileri-geri diye zümreye bölmek hâmakatlerin en büyüğüdür. Bir kere bunu kabul edince Avrupa’nın mutlak vesayetine talip olmak mecburidir. Bugünkü toplumlar ikiye ayrılmıştır: sanayileşmiş, sanayileşememiş. Sanayileşmek insan saadetine ne getirmiştir ve getirebilir? Bu ayrı bir münakaşa konusu. Fakat yegâne ilmi tasnif sanayileşmiş sanayileşmemiş tasnifi.
Bugün Dünya ikiye ayrılıyor, Sanayileşmiş ülkeler ve sanayileşememiş ülkeler. Sanayileşmiş ülkeler de kapitalist ve sosyolist ülkeler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ölçü, ileri gitmekte ise , durum bu. Geri kalmışlık palavra. Sanayileşmek iyi mi kötü mü? 16. asrın Osmanlı sı mı bahtiyar , günümüzün Amerika'sı mı?16. ve 17. asırda Osmanlı bütün ülkelerden daha ileriydi.Bugünün sanayileşmiş insanın elinde sadece oyuncak makineler var. Bir insan maddi zenginliğiyle insan değildir.İnsan insanlığıyla üstündür. Bunu Osmanlı gerçekleştirdi. Amerika sanayileşmiş bir memleket, insanlıkta ileri mi? Vietnemda yapılanlar ortada... Cemil Meriç
Raymond Aron, "sanayi toplumu" kavramına önem vermekle birlikte, sanayi toplumlarının rejimleri arasında zamanla bir yakınlaşma olacağını kabul etmiyor. Ona göre, benzer gelişme düzeyindeki ülkelerde çok farklı rejimler bulunabilir. Yaşam düzeyinin yükselmesi Sovyetler Birliği'nde özgürlüklerin gelişmesine yetmeyecektir. Çünkü Aron, toplumların evriminde ekonomiden çok siyasal rejime önem vermekle birlikte, iki etken arasında bir bağımlılık bulunduğunu kabul etmiyor. Sanayi toplumlarındaki siyasal rejimler arasındaki temel farkın tek ya da çok partili olmak noktasında ortaya çıktığını söylüyor; ama bunlardan birisinin sanayi toplumu ile bağdaşmayacağını, dolayısıyla da zamanla değişmek zorunda olduğunu öne sürmüyor. Nasıl ki sanayileşmek için belirli bir rejim zorunlu değilse, gelişmenin sürmesi için de böyle bir zorunluluk yoktur.
Sayfa 86 - 87Kitabı okudu
Cemil Meriç
Geri kalmışlık ilkesi palavra. Sanayileşmek iyi mi, kötü mü? XVI. asrın Osmanlısı mı bahtiyar, yoksa zamanımızın Amerikalısı mı? Modernlikte örnek nedir? Hakikatte sanayileşme insanı mutlu kılar mı, kılmaz mı? XVI, XVII. asırlarda Osmanlı bütün ülkelerden daha ileriydi. Bugünün sanayileşmiş insanının elinde sadece oyuncak makinalar var, o kadar. Bir insan maddî zenginliğiyle insan değildir. İnsan insanlığıyla üstündür, fedakarlığıyla, birlik olmasıyla üstün. Bunu Osmanlı gerçekleştirmiş.
Reklam
Ekonomiye taparlığa ve üretim artışı taassubuna dayanan Stalinizm, bir çeşit “Marksist çizgiden sapma" olarak suçlanırken Lenin böyle bir suçlamadan muaf tutuluyordu. Hemen hemen herkes onu, Marksizm'in Sadık takipçisi ve uygulayıcısı sayıyordu. Marksist devrimin ilk yıllarında bütün devrimci güçleri “ağır sanayi” temeline oturtması, ekonomik bolluğu bu yolla ideal Marksist toplumun gerçekleşmesinin yani komünizmin nihaî ideallerini uygulamanın temel şartı olarak belirtmesi ve bu hedefe ulaşmak için şu üç ilkeye dayanması tesadüfi değildir. 1- Ağır sanayiye dayalı olarak hızla sanayileşmek. 2- Lenin’in “Kapitalizmi taklit etmeli” sözüne uygun olarak sıkı teknobürokrasi örgütü temelinde mümkün olduğu kadar çok toplum bireyini kapsayan bir proglamlama, 3- Üretim yarışını artırmak için maaş eşitsizliği yaratarak, teknik maharet ve idarî ehliyet sahiplerini teşvik edip Ödüllendirerek şahsî menfaat duygusunu kışkırtmak suretiyle rekabet oluşurmak ve bireysel ve grupsal çalışmaları motive etmek.
Sayfa 100 - FecrKitabı okudu
Geri14
70 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.