Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Cebrail söze başladı: – Selim Pusat büyük günahlar işledi. Ben görevi bitmiş bir melek olduğum, kıyamete kadar dinlenmek hakkını kazandığım halde bu hakkıma ilişti. Onun gönlünden geçen fırtınalarla rahatsız edildim. Halbuki bu fırtınalar yalnız ben peygamberlere vahyi götürürken duyulurdu. Kendisinden yirmi beş yaş küçük bir kızı sevdi ve hepsinden daha kötü olarak bu sevgiyi açığa vurdu.
Sayfa 251Kitabı okudu
308 syf.
·
Puan vermedi
·
33 saatte okudu
Onmaz Kara Sevdamızı Kan Söndürecektir
(Spoiler içerir.) "Tiyatro bitti. Beklemeye lüzum görmüyorum." "Ruh Adam", çok tartışmalı bir kimliğe sahip olan Hüseyin Nihâl Atsız'ın 1972'de basılan son romanıdır. Kitabın, Türk edebiyatı açısından pek alışılmadık bir biçimde yazılmış olduğu muhakkak. Nihâl Atsız'ı tanımadan bu kitabı okumayı asla tasvip
Ruh Adam
Ruh AdamHüseyin Nihal Atsız · Ötüken Neşriyat · 202126,7bin okunma
Reklam
308 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
"Ruh Adam"a Genel Bir Bakış
Roman Kamlançu ülkesinde Yüzbaşı Burkay'ın , evli olmasına rağmen başka bir kadına aşık olması ve yalnız döneminde yaşadığı ıstırabı anlatan Uygur masalı ile başlar. Masalda asıl vurgulanmak istenen nokta , ruhun tekrar dünyaya dönüşüdür. Romandaki asıl olay örgüsü , Osmanlı Devleti'nin yıkılmasından sonra Selim Pusat adlı bir
Ruh Adam
Ruh AdamHüseyin Nihal Atsız · Ötüken Neşriyat · 202126,7bin okunma
Selim Pusat, odanın içinde kilometrelerce yürümeye alışmıştı. Yürümek ne güzel şeydi. Piyade subayı olduğu için yürümeyi sevmiş, sonra bu, kendisinde itiyad haline gelmişti. Hapisteyken, hücrenin üç metrelik mesafesinde saatlerce yürür, halsiz kalıncaya kadar gezinirdi. Şimdi o hücreye göre bir talim meydanı kadar geniş olan odada gidip gelirken şüphesiz daha memnundu. Fakat artık sevinç ve kederden bir şey anlamıyordu. Alıştığı hüzün, esas tabiatı olmuştu. 
308 syf.
·
Puan vermedi
Ruh Adam
Ruh Adam
Ruh Adam
Bir adamın kendisiyle kavgasını okuyorsunuz diyebilirim.sadece kendisiyle de değil yaşamla, kafasındaki karmaşayla,varlığından haberdar olduğu herkesle kavgalı sanki. Yüzbaşı selim pusat askerlikle nefes alıp veren yaşamındaki tek anlamı askerlik olan bir adam. Tek bağlılığını kaybeden kayıp bir ruhtu bana göre kitabın başlarında, sonrasında kendinden bile hiç beklemediği bir günah bir yasakla boğulmaya başladı pusat. Gerçek miydi? Var mıydı yok muydu? Belki de sadece ruh adamdı. Ruhunun ızdırabında boğulan bir adam. Suçlu muydu suçsuz mu bunu sorguluyordu. Bence suçluydu.
Ruh Adam
Ruh AdamHüseyin Nihal Atsız · Ötüken Neşriyat · 201926,7bin okunma
Reklam
"Askerlik öldü general! Sinsi siyasetçilere sırf üniformalı oldukları için asker diyemem! Asker olduklarını kapımda bekleyen inzibat teğmenleriyle erlerine öğretiniz. Üniformalı politikacılardan aldıkları telkinle bana, Önyüzbaşı Selim Pusat’a selâm vermiyorlar. Önyüzbaşı Selim Pusat da onlardan aldığı dersi daha yukarılara ulaştırmaktan başka bir şey yapmıyor"
Selim Pusat damdan düşer gibi, Ayşe’yi âdeta şaşkına döndüren bir soru sordu: - Tasavvuf nedir? (...) - Din felsefesidir! diye cevap verdi ve Pusat’ın vereceği alaylı karşılığı bekledi.
308 syf.
6/10 puan verdi
Kitabın dili akıcı , sembolizm kullanımı gerçekten başarılı ama okuma isteğimi söndüren ve konunun asıl can alıcı noktası olan bir şey var ki spoiler vererek onun üzerinden konuşacağım. " Kendinden 25 yaş küçük birine aşık olacaksın. " Tam olarak kitabı okurken zorlanma sebebim konunun bu kehanet üzerinden ilerlemesi . İlk başladığımda hikayenin kıralcı oldugu icin haksızlığa uğrayan ve askerlikten atılan ana karakterimiz Selim Pusat' tan liseli bir kıza aşık olmaya doğru ilerlediğini fark edince sinirlendim ve isteksiz ara vererek okumaya devam ettim. a Ama aslında bu olay romantize edilmiyor ve ortada suç denilecek bir aksiyon , yakınlık yok . Ana karakterimiz uzaktan uzağa kavrulurken son anına kadar sevdigini kabullenemiyor bile . Kitaptaki diğer karakterlerin de bunu normal görmüyor olması da biraz hafifletiyor . Özellikle son mahkemede her suçlusun denildiğinde ben rahatladım. Eğer kolay sinirlenip kitabın devamını önden yargılamasaydım o zaman bunları ben de erken fark edebilirdim xksksksksk
Hüseyin Nihal Atsız
Hüseyin Nihal Atsız
Ruh Adam
Ruh AdamHüseyin Nihal Atsız · Ötüken Neşriyat · 201926,7bin okunma
Selim Pusat o zaman çocukluğunda, gençliğinde ve daha sonra ana kalbine, ana şefkatine dair okuduğu yazıları, şiirleri, dinlediği türküleri, atasözlerini hatırladı ve kâinatta kendisini düşünen sadece anası olduğunu anlayarak ona karşı gösterdiği vefasızlıktan içi sızladı.
Sayfa 257Kitabı okudu
Reklam
İnsanlar acayip yaratıklar. Bir şeyi bir defa nasıl bellerlerse sonuna kadar öyle gidiyorlar. Artık hiçbir şey onların gözünü açmıyor. Beni bir kere fena tanıdılar. En büyük hakikati söylediğim zaman da inanmıyorlar. Siz de gerek bütün maziniz ve bilhassa başınızdan geçen mahkemedeki sözleriniz dolayısıyla doğru bir insan olarak tanındınız. Artık günün birinde bir yalan söyleseniz bile kimse buna ihtimal vermez. Hatta yalanınız ispat olunsa da yine inanmazlar. Yanlışlık derler. İşin içinde iş var derler. Fakat Selim Pusat yalan söyledi demezler. İnsanların sık sık «Gözümle görsem inanmam!» dediklerine dikkat etmişsinizdir. Bu ne demektir? İnsan gözüyle gördüğüne de inanmayacaksa görmenin mânâsı kalır mı? Bu, doğrudan doğruya ilk inanca sadık kalmanın neticesidir. Yani insanlar bir nevi hastadır.
Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Selim Pusat da bütün insanlar gibi kendisini biraz yanlış ve biraz eksik tanıyordu.
Ötüken NeşriyatKitabı okudu
1.470 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.