Obsesif Kompulsif Bozukluk
... bazı davranışların bir hastalıkla nasıl ilişkilendirildiğini, bir toplumun semptom olarak görülen davranışları nasıl büyük ölçüde etkileyebildiğini ve araştırmacıların bilgi örgütleme ve protokol geliştirme yöntemlerine nasıl ulaştıklarını sormamızı engellemiyor. Tanının karmaşık bir süreç olduğunu, her bireyi hareket halindeki bir hedef gibi görüp, bu bireylerin pşiseyle, çevreyle, toplumla, gelenek ve kültürel ortamla etkileşimini çabucak durdurmayı hedeflediğini inkâr etmeye çalıştığımızda sorun yaşamaya başlıyoruz. Başka bir şekilde ifade etmem gerekirse, OKB (Obsesif kompulsif bozukluk) gerçektir, üstelik bunu çevreleyen, klinik ve sosyal odağımız haline getiren koşullarda gerçektir.
Sayfa 26
Masallar sadece belirti (semptom) değildir aynı zamanda bir strateji vasıtasıdır: Kadınları birbirine düşürmek onlar üzerinde hakimiyet kurmayı kolaylaştırır.
Sayfa 126 - Yky yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Küçük Hans
Sebebi bilinmeyen at korkusu semptom, sokağa çıkamama ise egonun endişeye meydan vermemek için kendi kendine empoze ettiği bir engelleme ya da kısıtlamadır.
Sayfa 26 - Düşünen Adam Yayınları Çeviren: Emine SarıoğluKitabı okuyor
Her çatışma zorunluluk gereği nevrotik değildir; bir ölçüde çatışma normal ve sağlıklıdır. Benzer bir şekilde acı çekmek her zaman için patolojik bir olgu değildir; acı, nevrotik bir semptom (belirti) olmaktan çok, özellikle varoluşsal engellenmeden kaynaklanıyorsa, insanca bir başarı da olabilir. İnsanın kendi varoluşuna anlam bulma arayışının, hatta buna yönelik kuşkusunun, her durumda bir hastalıktan kaynaklandığını ya da böyle bir hastalığa yol açtığını kesinlikle reddediyorum. Varoluşsal engellenme kendi içinde patolojik (hastalıklı) olmadığı gibi patojenik (hastalık yaratıcı) da değildir. Bir insanın, yaşamın yaşamaya değer oluşuna ilişkin kaygısı, hatta umutsuzluğu, varoluşsal bir bunaltıdır. Ama kesinlikle bir ruh hastalığı değildir.
Dili olan, vaatlerde bulunabilen, kapıya dayanmış ölümlerinin bilincinde olan hayvanlar olabiliriz. Fakat biz aynı zamanda kendimizi olağanüstü deliliğin muazzam yelpazesi içerisinde konu ederek tanımlamış hayvanlarız: depresyon, kaygı, obsesyonlar, fobiler, bağımlılıklar, paranoyalar, kendimiz hakkında duyduğumuz şüphelerle kuşkular, gerçekdışılığa ve kendini önemsiz görmeye dair hisler, görkemlilik ve insanın evrensel önemine dair hisler. Bu hayatımızın ortak deveranıdır. Semptom yelpazemizde diğer bütün hayvanları solladık.
Semptom dediğimiz şey, angst’nin içimizin derinliklerinden patlayıp püskürdüğü haberini bize taşıyan bir ulaktır sadece!
Reklam
991 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.