Candide: "İnsanların bugünkü gibi her zaman birbirlerini öldürmüş olduklarını, her zaman onların yalancı, hilekâr, hain, nankör, haydut, zayıf, vefasız, alçak, kıskanç, obur, sarhoş, hasis, hırslı, katil, dedikoducu, serseri, tutucu,iki yüzlü ve budala olduklarını mı sanıyorsunuz? diye sordu.
Martin:" Atmacaların her zaman güvercin bulsalar, yiyeceklerini inanır mısınız?" dedi. Candide: Elbette! diye yanıtladı.
Martin: O halde , madem ki,atmacalar huylarını değiştirmemişler, niçin insanların huy değiştirmesini istiyorsunuz?
Eskiden gençler okuyup öğrenmek zorundaydılar, cahil kalmak istemezlerdi. Bunun için çaba harcarlardı. Şimdi ise gençler: “Dünyada her şey saçma” dediği an, başarıya ulaşmış olurlar! Gençler bu işe sevinmişlerdir. Öyle ya, eskiden bu tiplere “serseri” denilirdi. Şimdi ise birden nihilist olup çıktılar!”