Epiküros'un vardığı sonuca katılıyorum: "Ölüm varken ben yokum." Korku, üzüntü, keder, yoksunluk yasayacak bir ben olmayacak. Bilincim yok olacak, ışıklar kapanacak. Epiküros'un simetri iddiası da beni rahatlatıyor: Ölümden sonra doğumdan önceki var olmama hali olacak.
Sayfa 156 - Pegasus YayınlarıKitabı okudu
Simetri takıntım var. Yamuk insanlara tahammül edemiyorum. Ağzını burnunu düzeltesim geliyor...
Reklam
"Ev bu kadar geniş değil," diye düşündü. "Onu birtakım başka şeyler olduğundan daha geniş gösteriyor; loş ışık, simetri, aynalar, onca yıl, benim yadırgılığım, yalnızlık."
Ölüme Karşı Ortaklık
Kendi hayatımız zar zor kavranılabilir görünürken, ötekilerin hayatı nasıl tahayyül edilebilir? Bir varlıkla karşılaşılır; bu varlığın nüfuz edilemez ve haklı gösterilemez bir dünyaya, gerçekliğin üzerine marazî bir yapı gibi yerleşen bir kanaat ve arzular yığınına dalmış olduğu görülür. Kendine bir yanlışlıklar sistemi uydurmuş olduğundan,
“Epikür’ün daha da güçlü olabilecek bir argümanı daha var: ‘simetri argümanı’. Ölümden sonraki var olmama durumunun doğumdan önceki var olmama durumuna eşdeğer olduğunu ortaya koyuyor bu argüman. Ölümden korkmamıza rağmen, bu daha önceki, eşdeğer durumu düşündüğümüzde hiç dehşete kapılmayız. Dolayısıyla, ölümden korkmamız için de hiçbir sebep yoktur. ”
304 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Cehennem'i Nasıl Hayal Etmiştiniz?
Öncelikle şunu kabul edelim ki: Ortaçağın, hele din konusunda dogmatik anlayışın içinde doğmuş olan Dante, Hıristiyan dininin tüm dinlerinin zirvesinde olduğuna inanan bir kişiydi. Bunu aklınızdan silmeyin ki ileride Cehennem'de kimlerin olduğunu duyduğunuzda küfür etmeyin. O zaman Cehennem'de kimlerin olduğuna bir bakalım. Sokrates, Platon,
İlahi Komedya - Cehennem
İlahi Komedya - CehennemDante Alighieri · Altın Kitaplar · 20212,613 okunma
Reklam
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.