Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
“Tanrılarla ilgili olarak” , demişti Protagoras , “var olup olmadıklarını ya da hangi şekillerde olduklarını kesin şekilde bilemem. Meselenin anlaşılmazlığı ve insan yaşamının kısalığı gibi birçok şey, kesinliğe izin vermez.”
Sayfa 22
136 syf.
·
Puan vermedi
·
84 günde okudu
Uzun süredir Platon okumaya ara vermiştim. En son Theaitetos diyaloğuna başlamış ve yarıda bırakmıştım. Bugün tüm günümü bu diyaloğu okumaya ayırdım. Diyaloğun ana konusu bilginin ne olduğu sorusu. Bu konuya ise Protagoras'ın "insan her şeyin ölçüsüdür" sözünü sorgularken geliyorlar. Diyalog için, hem Protagoras eleştirisi hem de bilgi sorgulaması desek doğru olur. Protagoras'la ilgili en beğendiğim eleştiri şu oldu. "Madem herkes bilginin ölçütü o zaman neden Protagoras'tan parayla ders alınsın." Sokrates'imiz ( aslında Platon ) güzel bir kapak yapmış. Diyalog boyunca bilgi, sanı, kanıt, ölçü gibi kavramlar tek tek ele alınıp inceleniyor. Bilginin ne olmadığı çok güzel ortaya konuyor ama bilginin ne olduğu tam anlamıyla bulunamıyor. Bu diyaloğun bir özelliği de Sokrates'ın bilgiyi doğurtma yöntemini göstermesi ve bu yöntemin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymasıdır. Bilgi konusunda en büyük yalanları da hatiplerin söylediğini ifade ediyor. Sokrates'a ( Platon'a) göre "hatiplik sanatı, sadece kandırmaktan ibarettir."
Theaitetos
TheaitetosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2018268 okunma
Reklam
Büyük düşünürlerin yaşamları hep tehlikede olmuştur. Sokrates baldıran zehri içmek zorunda kalmıştı; Protagoras Atina'da kitaplarının yakılmasına tanık olmuştu; Demokritos düşünebilmek için tıpkı Oedipus gibi kendi gözlerini oymuştu; Platon neredeyse bir suikaste kurban gidiyordu; dinsiz olmakla suçlanan Aristoteles Khalkis'e kaçtı. Pierre Abelard'da bu lanetten kaçamadı ve anlaşılan şirin ama pek güzel olmayan Heloise adındaki bir genç kıza duyduğu yasak aşk nedeniyle hadım edildi.
Sayfa 133 - Can YayınlarıKitabı okudu
"Tanrılarla ilgili olarak", demişti Protagoras, "var olup olmadıklarını ya da hangi şekillerde olduklarını kesin şekilde bilemem. Meselenin anlaşılmazlığı ve insan yaşamının kısalığı gibi birçok şey, kesinliğe izin vermez."
Sayfa 22 - Türkiye iş bankası kültür yayınlarıKitabı okudu
72 syf.
·
Puan vermedi
·
4 saatte okudu
Aporetik Eflatun
Bu kitapla birlikte Platon'un gençlik dönemi eserleri ya da Sokratik diyaloglar ismiyle anılan Sokrates'in Savunması, Kriton, Euthyphron, Lakhes, İon, Protagoras, Kharmides, Gorgias, Küçük Hippias, Büyük Hippias ve nihayet Lysis'i okumuş bulunduğum için bu incelemeye Savunma ve Kriton haricindeki tüm bu dramatik yapıda çözümsüzlükle sonuçlanan
Lysis
LysisPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2013629 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
erdemin ne olduğunu ve öğretilebilir olup olmadığı konusu zamanını en önemli sofistlerden biri olan Protogoras ve karşısında platonun kendi görüşlerinin temsili olan sokrates vardır. ayrıca sokratesin sofistler olan yaklaşımını öğrenebiliriz.
Protagoras
ProtagorasPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2014611 okunma
Reklam
Ne tuhaf ki düşünsel yaşamın kökleri anlatılamayacak ve anlaşılamayacak kadar derin bir kine kadar uzanıyor. Bu hep böyle olmuş. Mesela Sokrates'i düşünün, Platon'u ve çevresindekileri. Her şeye karşın birini didik didik etmeye nasıl da bayılırlardı. Protagoras'ı ya da bir başkasını. Sonra Alkibiades'i ve tartışmaya katılan tüm o diğer çömez köpekleri düşünün. İnsanın, bir ağacın altında sessizce oturan Buda'yı ya da müritlerine huzur içinde, zihinsel bir kargaşa olmaksızın pazar vaazları veren Mesih'i tercih edesi gelmez mi hiç? Bu düşünsel yaşamda yanlış bir şeyler var, kökten yanlış olan bir şeyler. Öyle ki kökleri kin ve hasette, haset ve kinde.
SOKRATES: Zevk iyi, acı kötü bir şeyse, zevk bile daha sonrasında elde edebileceğimiz başka zevkleri engellediği oranda kötü bir şeye dönüşür (...) Acı için de benzeri şeyleri söyleyemez miyiz? Yani acı bizi kötü şeylerden ve başka acılardan kurtarıyorsa, iyi bir şeydir.
Sayfa 79 - Say YayınlarıKitabı okudu
151 öğeden 91 ile 100 arasındakiler gösteriliyor.