Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Protagoras sana bir kötülük mü yaptı yoksa?" "Tanrılar adına evet Sokrates!" diye yanıt verdi gülerek. "Bilgeliğini sadece kendine saklıyor ve beni bilge yapmıyor!" "Zeus adına öyle, ama para verip onu ikna edersen seni de bilge yapar." "Zeus ve tanrılar adına, keşke sadece bunu yapmak yetseydi!" diye yanıt verdi. "(Bu uğurda) bütün servetimi ve dostlarımın servetlerini feda ederdim.
Sayfa 4 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Erdem için özel ve kamusal hayatta gösterilen bunca özene karşın, hâlâ erdemin öğretilip öğretilmeyeceğini sorgulayıp şaşırıyor musun Sokrates? Aslında öğretilebilmesine değil, öğretilememesine şaşırman gerekirdi.
Reklam
120 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Erdemin ne olduğunu ve öğretilebilir olup olmadığı konusu zamanını en önemli sofistlerden biri olan Protogoras ve karşısında Platonun kendi görüşlerinin temsili olan Sokrates vardır. Ayrıca Sokratesin sofistler olan yaklaşımını öğrenebiliriz.
Protagoras
ProtagorasPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022605 okunma
Felsefenin başat konusunun doğadan insana doğru gelişmesinin büyük ölçüde Sokrates ile başladığını biliyoruz. Bununla birlikte, insanın takıntılı bir biçimde felsefi soruşturmanın - bir daha kolay kolay içinden çıkarılamayacak bir hırsla-, merkezine yerleştirilmesinde asıl sorumluluğun Protagoras olduğu düşünmek için iyi nedenlerimiz var. Sofistlerin en ünlülerinden biri olarak bilinen bu en eski profesyonel filozof, "İnsan her şeyin ölçüsüdür" dediğinde, o sıralarda henüz başlamış ve izleyen iki bin yıl boyunca da sürecek olan "insan merkezci" varsayımlardan da ilkini dillendirmişti. Kuşkusuz, felsefenin temel yörüngesinin töz, doğa, madde, oluş, değişim ya da hareketten, insanın ayırt edici niteliklerine, dil, değer ya da ifade gücüne doğru değişmesinin tek sorumlusu Sofistler değildir. Belki de bu "becerikli" akıl hocaları, insanların kendilerini evrenin merkezinde, fevkalade, sıra dışı, ayrıcalıklı ya da üstün görme yatkınlıklarının yüzeyin hemen altında hazır beklediğini fark etmiş, biraz kazıyınca bu yatkınlığın hızla bir tutku patlaması biçiminde ortaya çıkacağını sezmişti. Bugünün terimleriyle ifade edecek olursak, Sofistler belki de piyasada baş gösterecek büyük talebi en erken fark eden düşünce tacirlerindendir!... Ve belki de hepsi budur!
Sayfa 54 - İnsan Merkezli Özgür İradecilik
220 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Tinsel Kopuş
Herkese Merhaba Bugün sizlere
Selami Çınarcı
Selami Çınarcı
kaleminden
Tinsel Kopuş
Tinsel Kopuş
kitabının yorumu ile geldim Şubat ayını artık yavaştan geride bırakmaya başladığımız şu günlerde 215 sayfadan oluşan macera, aksiyon, felsefe, tasavvuf içerikli harika bir kitap ile devam ediyorum. 𖠋Affan; itilmişliğin, sevgisizliğin, görmezden gelinmenin intikamını sapanıyla alan,
Tinsel Kopuş
Tinsel KopuşSelami Çınarcı · Kitap Müptelası · 202378 okunma
Sokrates'e göre insan bilgisi, insanın nasıl olması lazım geldiği, hayatın mana ve amacının ne olduğu, ruh için en yüksek iyiliğin mahiyetidir. Bu da Ahlak'tan başka bir şey değildir. Bunu kabul etmekle Sokrates, ahlak dışındaki felsefeyi reddediyar demekti. O da Pro­tagoras gibi her şeyin ölçüsü olarak insanı alıyordu. Fakat ondan ayrıldığı nokta, mühimdir. Protagoras, her insan için müşterek bir ahlak prensibi olduğuna inan­mamıştı. Onca ahlak, bir ilim değildi. Her ferde ve tür­lü hallere göre değişirdi. Ne kadar fert varsa o kadar ah­lak vardır, diyordu. Neticede Ahlak yoktu. Çünkü, Ahlak, herkes için uyulması zorunlu genel kurallardır.
Reklam
BİLGİ VE HAKİKAT:
Gorgias: Epistemolojik Eleştiri * .. Felsefe tarihinde Gorgias, Parmenides'in var olma doktrinine getirdiği köklü eleştiriyle hatırlanır. Gorgias, Zenon'un Parmenides'i savunmasına izin veren mantık karşıtı argümanın (bir tezi savunmak için tam tersi tezin imkânsızlığını kanıtlamak) aynısından faydalanarak şunları kanıtlar: * (1) Ne
Euripides
Gençliğinde başarılı bir sporcuydu. Ancak erken yaşlarda spordan uzaklaştı ve resim sanatına gönül verdi. Tragedya yazarı olarak ünlendikten sonra bile, Megara'da resimlerin­den övgüyle bahsedildiği söylenir. Daha sonra, Prodikos'tan hitabet, Anaksagoras'tan felsefe dersleri aldı, Protagoras ve Sokrates'le yakın dostluklar geliştirdi. Tiyatroya pek ilgi duymayan Sokrates'in, arkadaşının eserleri sahnelendiğinde mutlaka izlediği söylenir. Genel kültürü bu denli geniş olan Euripides, çağdaşları tarafından "sahnelerin filozofu" ola­rak tanındı.
120 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 saatte okudu
Hippokrates bir gün arkadaşı Sokrates'in kapısını çalar ve o dönemin felsefe öğretmenlerinin arasında parayla çalışan tek filozofu Protogoras'dan ders almasını ister. Sokrates onu kırmaz ama ders alacağı kişi hakkında bilgisiz olduğunu görünce,beraber Protogoras'ı ziyarete giderler. Hippokrates'e Protogoras'ın nasıl bir filozof olduğunu göstermesi için oradaki arkadaş çevresinin de şahitliği ile erdemin öğretilip öğretilmeyeceğine dair kıyasıya süren diyalektik bir diyaloglar dizisi başlar. Karşılıklı soru cevap ve çözümleme gibi olan bir metin tabi. Yer yer Sokrates bağlantılarının arasını çok güzel doldurarak kök söktürse de final de büyük bir sürpriz yapıyor, bunu söyleyemem tabi. Meraklısı için bir çırpıda bitecek bir kitap.
Protagoras
ProtagorasPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022605 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
PROTAGORAS ÜNLÜ SOFİST
Öncelikle herkese hayırlı günler diliyorum inşallah gününüz güzel geçiyordur. Aristoklesin "Protagoras" adlı kitabı hakkında iki çift söz edicem Gerçek ismi aristokles olan daha tanınan ismiyle Platon İslam dünyasında eflatun olarak bilinir. Alnı ve bağrı geniş anlamına gelen "Platon" beden hocası tarafından
Protagoras
ProtagorasPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022605 okunma
Reklam
Başka Yunan şehirlerine oranla Atina'da dinsel tutuculuğun hayli güçlü olduğunu biliyoruz. Yüz senelik kısa bir dönem içinde üç büyük filozofun tanrıtanımazlıkla suçlanması bunun en açık bir göstergesidir. Bunlardan Anaksagoras ve Protagoras Atina'yı zamanında terk etmek suretiyle mahkeme edilmekten kurtulmuş, Sokrates ise kaçmayı reddederek kendi ölümünü hazırlamıştır.
96 syf.
·
Puan vermedi
Protagoras
Protagoras
Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)
Diyaloğun temel konusu, insanların erdemli olmanın ne anlama geldiği konusunda farklı görüşlere sahip olmalarıdır. Protagoras, erdemin öğretilebilir bir beceri olduğunu savunurken, Sokrates ise erdemin doğuştan gelen bir yetenek olduğunu iddia eder. Protagoras'ın argümanı, erdemin öğretilebilir olması için doğru bir eğitim
Protagoras
ProtagorasPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2014605 okunma
_Tanrı, "Işık hızından daha hızlı gitmeyeceksiniz!" deseydi mesela. Halk da, bu buyruğun ne hakkında olduğunu bilmiyoruz ama tüm diğer buyruklar gibi ona da uyuyoruz mu diyecekti? Anlamadan körü körüne bir şeye bağlanmak bağnazlıktır. Gelecekte karşımıza Maxwell çıkar ve bizi manyetizma ve ışık hızı hakkında aydınlatır mı diyeceklerdi?
150 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.