Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

SuaY

SuaY
@taau
İnsan, şerri de hayrı istediği gibi ister. İnsan pek acelecidir! (İsra Suresi, 17/11. Ayet) Maduru çok, âlimi yok bir sorudur: "Ben ne yapacağım benimle?" Feridüddin-i Attar
"Kaderde ne var ise etme merak / Uyma kendi nefsine Hakk'ın emrine bak." ~
Sayfa 156
Reklam
Böyledir. Her şeyin aynı şekilde sürüp gideceğini sanırız. Kâinata ve hayata akıl erdirmeye çalışmak boş. Akıl dediğin bir yere kadar. Nasıl gayba inanıyoruz, olup bitenler için şöyledir böyledir demenin bir mânası yok. Teslim olmalı.
Sayfa 121
Vatan Selimiye'dir, Hacı Ârif Bey'dir, Mevlana'dır. Vatan "bana ne!" diyemeyeceğiniz bir şeydir. Vatan bu dünyada ahiret için çalışılacak bir imtihan mekânıdır. Vatan kitaplar, kütüphaneler, âlimler, şeyhler, tekkeler, üniversiteler, taş-toprak-ağaç-kuş ve uçsuz bucaksız bozkırdır. Bozkırda esen rüzgârdır.
Sayfa 87

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Vatan Mevlit'tir, Itrî'nin tekbiridir, minare ve kubbedir, sebildir. Vatan ilâhidir, türküdür. Bir ucu Yemen'de bir ucu Estergon'dadır. Vatan Kur'an'dır, namazdır, cumadır, secdedir, duadır.
Sayfa 87
Acıya sabretmek, nimete şükretmek lazımdır. Geniş günler geçti, dar günler geldi. Hazır olmak lazım.
Sayfa 84
Reklam
Mevsimlerin tabii akışı hayati tanzim ediyordu. Bu nizam-ı âlemde bir ritim gereği idi. Tıpkı dünyanın güneş etrafında dönmesi gibi. Bir hududullah vardı ve âdemoğlu bu sınırlar içinde yaşamalı idi. Haddi aşmak o çağlarda kimsenin aklından geçemezdi.
Sayfa 66
Ölüm ile arkadaş olmak lazım geliyordu ama insanoğlu dünyaya doymuyordu. “Ölmeden önce ölünüz" demiş büyükler. Ne mânâya geliyor bu? İçinizdeki canavarı, yani nefsi boğazlayın diyor.
Sayfa 56
Gavur paşalarından biri yıllar sonra şöyle demiş: "Ulan şu Osmanlı temeli nasıl sağlam bir devletmiş; biz dışardan siz içerden vurduk, vurduk deviremedik." El-hak doğru.
Sayfa 52
Her şeyde, hatta en çirkin görünen şeylerde, hakikî bir hüsün ciheti vardır. Evet, kâinattaki her şey, her hâdise, ya bizzat güzeldir, ona hüsnübizzat denilir; veya neticeleri cihetiyle güzeldir ki, ona hüsnübilgayr denilir. Bir kısım hâdiseler var ki, zahiri çirkin, müşevveştir. Fakat o zahirî perde altında gayet parlak güzellikler ve intizamlar var.
Sayfa 365 - onsekizinci söz
Senin vazifen fahir değil, şükürdür. Sana lâyık olan şöhret değil, tevazudur, hacalettir. Senin hakkın medih değil istiğfardır, nedamettir. Senin kemalin hodbinlik değil, hudabinliktedir.
Sayfa 364 - onsekizinci söz
Reklam
Ey Hay ve Kayyum olan! Hay ve Kayyum isimlerin hürmetine, bu perişan kalbe bir hayat ver bu müşevveş akla doğru yolu göster... Âmin.
Sayfa 360
Fakrı kenz-i gınâ buldum; –Aczde tam kuvvet var, gör. Eğer Allah'ı buldunsa, – Bütün eşya senindir, gör. Eğer Malik-i Mülk'e memlûk isen, –Onun mülkü senindir, gör.
Sayfa 351
Beni unutmaktan koru Beni yalnızlıktan koru İçimdeki merhamet soğumasın Yüzünü çevirme acımdan Beni taşa dönmekten koru.
Sayfa 54
Bilmek hiçbir yalnızlığa benzemiyor Bir kuyu çanına dönüyor dünya İnsan en çok yakınlarından ölüyor...
Sayfa 36
2.683 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.