Başka Düşünüre Tepki
“Başka bir taraftan, sanırım bunu söyleyen Bergson’du, tüm filozoflar başka bir düşünüre karşı tepki olarak düşünürler. Bu durum dahi onları koşullandırır, onlara belli bir problematik dayatır, bazen düşüncelerinin atılımını kısıtlar.”
Eger birisi sizi sinirlendiriyorsa, sizi sinirlendiren sey yalnizca ona verdiginiz tepkidir. Dolayisiyla, herhangi bir kisi sizi kiskirtyor gibi göründügünde, hemen sunu animsayin: sizi kiskirtan sey olayla ilgili verdiginiz yargidir. Duygularnizin görünüsler tarafindan ateşlenmesine izin vermeyin. Bir anda tepki vermemeye çalisin. Kendinizi var olan durumdan geriye çekin. Daha genis bir açidan bakin; kendinizi sakinlestirin.
Reklam
Ne yazık ki pek çok kişi, “ne isterse “yapabileceği fikrine kendini kaptırıyor(bu özellikle gençlere yutturulan bir fikir); bu durumda çabaları yetersiz kaldığında neden kendilerini cezalandırarak tepki verdiklerini anlamakta kolaylaşıyor. Madem her şeyi yapabiliyorsun, işte ya da aşkta başarısız olman senden başkasının suçu olamaz. Şu halde günümüzde pek çoklarının kişisel yetersizlik kabul ettikleri şeyleri açıklamak için bir psikiyatrik teşhis arzulamasına da şaşırmamak lazım. Bir başka yarı-şiirsel slogan “ “mutluluk hapı“ “daha çok şey yap, daha iyi hisset, daha uzun yaşa. “Hız kültüründe bunlar ana hedefler ve pisko aktif ilaçlar bunlara ulaşan ulaşmamıza yardımcı oluyor: daha çok şey yapmak bunun ne olduğuna bakılmaksızın?; Kendini daha iyi hissetmek Duygularınızın neyin tetiklediğinden bağımsız olarak? Ve daha uzun yaşamak kazandığımız ilave yılların niteliğine bakılmaksızın? Hız kültüründe, yaptığımız şeyin içeriğine ya da anlamına pek kafa yormaksızın daha çok şey yapmak daha iyi yapmak ve daha uzun süre yapmak zorundayız. Kişisel gelişim kendi başına bir hedef haline geldi. Ve her şey özbenliğin etrafında dönüyor. Zygmunt Bauman’ın “küresel kasırga“ diye tanımladığı bir dünyada kendimizi savunmasız hissettikçe daha çok kendimize yöneliyor ve dolayısıyla ne yazık ki, iyiden iyiye savunmasız hale geliyoruz.
Deniz sıcaklığı mevsimsel değişimlere geç tepki verir bu da havada derin etki yaratır. Bu nedenle ilkbahar sonlarında soğuk kış günlerinin geri gelmesi ve sonbahar başlarında mini yaz mevsimleri bizi şaşırtmamalıdır.
Sayfa 141Kitabı okudu
"Hiç kimse havuza atlayıp intihar etmek için mayosunu giymez," diye açıkladı. “Ama aklı başında hiç kimse de çaylak bir memurun söylediklerine aşırı tepki vermez.” "O en yakın arkadaşım," diyebildim. "Neden onun yanında değilsin o halde?"
Sayfa 88 - Martı YayınlarıKitabı okudu
İkiye bölünmüş toplumlar, “tepki toplumları”, istilaya uğramış, metropol topluma bağımlı toplumlar gelişemezler çünkü yabancılaşmışlardır.
Sayfa 181
Reklam
1.000 öğeden 971 ile 980 arasındakiler gösteriliyor.