Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
352 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Yazarın yabanda, Walden gölü yakınında kendi inşa ettiği bir kulübede iki yılı aşkın bir süre yaşamasının ardından kendi deneyimlerinden yola çıkarak, insanlığa vakit kaybetmeksizin yüzünü doğaya dönmesine salık verdiği eseri. Thoreau, bu süreçte kendisinin, Doğa’nın sayesinde ve onun yardımıyla gerçekleştirdiği tefekkürün, kendisine tekamül
Walden
WaldenHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20221,615 okunma
88 syf.
3/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Yürüdüm yürüdüm bir yere varamadım
Yazarın bu kitabına başlamadan önce izlediğim bir kaç filmde yazarın kitaplarından alıntılar, direkt olarak kitaplarının görsellerini görmem sonucunda pozitif bir önyargıyla okuma sürecine başladım. Maalesef beni hiç içine alamayacak bir kitap olduğunu ilk sayfalarda anlamaya başladım. Kısacık bir kitap olmasına rağmen yarıda bıraktığım ikinci kitap oldu. Bitirmek için 10-15 sayfa kadar kalmışken şuanda bu kitabı elimden bırakmamın bir kitabı daha bitirmiş olduğumda yaşadığım hazdan daha yüksek mertebede olduğunu hissettiğim gibi bıraktım. Yazarın hayatına bakınca birden fazla düşünürün, yazarın hayatına etki etmiş olduğunu gördüm. Ama bu kitap özelinde altı çizilecek bir kaç cümleden başka etkilenecek bir şey bulamadım. Doğada vakit geçirmeyi seven, yalnızlıktan, hatırı sayılır yabanilikten hoşnut olan bir insan olarak yabanıl hayatın bu kadar romantize edilmesi düşüncesiyle ortak bir bağ yakalayamadım. Doğada olmak, onu hissetmek, yolumuzu kaybetmemize sebep olacak sıklıktaki ormanlarda yürümek erdemdir gerisi boştur gibi bir anlatım benim için çok yüzeysel kaldı.
Yürümek
YürümekHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20203,154 okunma
Reklam
240 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
İsmet Özel kitabı “Dünyaya gelmek, bir saldırıya uğramaktır.” şeklindeki müthiş bir iddiayla başlatıyor ve yine bize düşünmeye yarayan bir aklımız olduğunu hatırlatan müthiş iddialarla sonlandırıyor. Thoreau, ABD’nin Meksika’ya karşı yürüttüğü emperyalist savaş sırasında konan nüfus başına vergiyi, “ödediği dolar bir adam öldürmek üzere, başka bir adam veya tüfek satın almaya yaramasın” gerekçesiyle vermeyi reddedince bir gece hapiste yatar. Kendisinden 14 yaş büyük olan ve birçok özgürlükçü düşünceyi kendisiyle paylaşan Ralph Waldo Emerson, telaşla arkadaşını görmek için onun hücresine girdiğinde aralarında şöyle bir konuşma geçer: -Henry, neden buradasın? -Waldo, sen neden burada değilsin? Üstad bu iki sorunun Türkiye’de muhatabı bulunup bulunmadığını anlamamız gerektiğini, kimin nerede durduğunu, kendi hikâyesiyle birlikte harmanlayarak ve daha sonra kendi hikâyesini yıkarak bizlere mükemmel bir kitap sunuyor. İsmet Özel kendi hikâyesinde önemli olan şair, komünist ve Müslüman kelimelerinin neden önemli olduğunu da aktarıyor. Bana göre, bu kitaba İsmet Özel'i tanıma ve anlama klavuzu da diyebiliriz. Kitabın ön sözünden tutun da son sözüne kadar her cümlenin bende derinden etkiler bıraktığını söylemeden edemeyeceğim. Bu incelemeden sonra okumanızı tavsiye etmeme gerek kaldı mı?
Waldo Sen Neden Burada Değilsin?
Waldo Sen Neden Burada Değilsin?İsmet Özel · Tiyo Yayınevi · 20192,842 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
Yürümek...
Yürümek… - Sağlıklı bir insan aslında mevsimler arasında köprü gibidir ve kışın yüreğinde yazı taşır. - Henry David THOREAU. Çevreci bir aktivist yazar THOREAU.Yabanın, doğanın ve toprağın güzelliğini anlatan, doğa ile iç içe yaşayan ve modern insanı elinin tersiyle itebilecek kadar kendine dönük. Her gün saatlerce yürüyen yazar aslında kendi içsel yolculuğunu anlatıyor bu kitapta bize.Doğaya zarar veren her şeyden rahatsız olan ve mülkiyet karşıtı yazar yürümeyi takdiri ilahi olarak görüyor ve hayatının merkezine yerleştiriyor. Kitap çok fazla betimleme dolu.Zaman zaman okumayı zorlaştırsa da kısa ve 3 öyküden oluştuğu için bir çırpıda bitiveriyor. Farklı bir bakış açısına zaman ayırıp okumak isterseniz tavsiye edebilirim. #yürümek #henrydavidthoreau #kitap #felsefe #filozof #okumak #doğa #betimleme
Yürümek
Yürümek
Henry David Thoreau
Henry David Thoreau
Yürümek
YürümekHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20203,154 okunma
88 syf.
6/10 puan verdi
·
100 günde okudu
Doğayı, doğal olanı, yaban hayatını savunan, edebiyatın da aynı doğrultuda üretilmesi gerektiği üzerine bir metin Yürümek. Thoreau doğada olduğu gibi kitapların da kelimeleriyle adeta tomurcuklanıp, çiçekler vermesinin elzem olduğunu vurgulamış. Yunan mitolojisinin köklerini doğaya daha yakın bulduğunu, İngiliz edebiyatının bu anlamda kısır kaldığını savunuyor. Yunanların dünyaya kozmos, yani güzellik ya da düzen adını verdiklerini de eklemiş. Yürümek, Bir Kış Yürüyüşü ve Gece ve Ay Işığı başlıkları altında üç bölümde toparlanıyor yazdıkları. ilk başlık kitaba da adını veren ve ana tema olan yürümek, yazarın hayatını adeta vakfettiği ve en sevdiği aktivite. Kışa ve soğuğa övgü ve dini bazı göndermelerle devam eden ikinci başlıkta yine bol tasvirlere yer vermiş; burada özünde süslü ve bir yandan da atılan her adımda doğalı savunmaya devam eden cümleler okuyoruz. Gece ve Ay ışığı ise çok fazla kişinin tercih etmediği için neler kaçırdığı gece yürüyüşleriyle başlayıp aya methiyeler düzme, Yunan mitolojisi ve değerli atıflar ve şiirler ile devam eden keyifli bir metin. İyi olan her şeyi yabani ve özgürdür diyor Henry David Thoreau. Doğa güzellemesi yaparken, bir çok kişinin doğa yerine toplumun cazibesine kapılıp tabiatın farkında bile olmadıklarından yakınıyor.
Yürümek
YürümekHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20203,154 okunma
191 syf.
·
Puan vermedi
Yürümek gibi basit bir eylem ancak bu kadar derin ele alınabilir. Gros kitapta Nietzsche, Rimbaud, Rousseau, Thoreau, Kant, Gandi gibi isimlerin yürümekle olan bağına değiniyor. Yürümeye başlamanın vazgeçişin, vazgeçişin de özgürlüğün kapılarını açacağını sade bir dille anlatıyor. Yürürken kimliklerden arındığımızı, toprağa yaklaştığımızı, insanın kendine dönüşünün çoğu şeyden ayrılmakla başlayacağını belirtir. Özellikle varmak için yapılan yürüyüşler değil, aylak, amaçsız yürüyüşleri önemli bulur. Ufuk açıcı bir kitap.
Yürümenin Felsefesi
Yürümenin FelsefesiFrédéric Gros · Kolektif Kitap · 20206,9bin okunma
Reklam
50 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
En iyi hükümet , en az hükmedendir. Aslında kitabın giriş cümlesi, bu makalenin özeti niteliğindedir. Thoreau Sivil İtaatsizlik kavramanin babası görülmekle beraber, sivil itaatsizliğin içeriğini anlatmaktadır. Sivil itaatsizlik, sivillerin şiddet ya da silah kullanmadan, iyi yönetmediklerini düşündüklerini otoriteye karşı yaptıkları karşı koyuş olarak adlandırılabilir. Sivil itaatsizlik eylemi, aslında hükümetleri hatta devleti de karşısına alan bir eylemdir. En iyi örneği de galiba Mahatma Ghandi'dir. Bir hareket, eylem, devrim niteliğindedir. Kişilerin, kendilerinin farkına varması noktasında; güç karşısında hele ki haksız güç karşısında aldıkları pozisyondur bir nevi.
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlikHenry David Thoreau · Kafe Kültür Yayıncılık · 20162,165 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
·
15 saatte okudu
Tabiatın güzelliğine Şükran duyan ne kadar da az kişi var aramızda!
Yürümek... 19. Yüzyıl Amerika'sının önemli entelektüel çevrecilerinden Thoreau için yürümek bir sanat sanki. Onun için yürümek bambaşka bir şey. Yürümenin felsefesini yapıyor. Yürümek onunla fiziksel bir hareketin çok çok üstüne çıkıyor. Yürümek bir sanatı icra etmek... Kendi içinde yolculuk yapmak, kendini keşfetmek, yabanıl dünyanın
Yürümek
YürümekHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20203,154 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Tedirginlike okunan bir kitap Umutsuz Karakterler. Son ana kadar bir şey olacak huzursuzluğu eşlik ediyor okura. Paula Fox “İnsanları tedirgin etmek çok etkili bir yöntem. Bir şeylerin yanlış gittiğini hisseder, aslında istemeseler de bir şeyleri değiştirmek gerektiğini düşünürler.” diye yazmış bir bölümde. Okuru hayatlarına dahil ettiği Sophie ve Otto’nun yaşantısında da bir şeyler yanlış ya da eksik. Sophie’nin elini kedi ısırmasıyla başlıyor tedirginlik ve birkaç günde yaşananları okuyoruz. Çiftin ilişkisinde, arkadaşlarıyla ilişkilerinde kedi ısırığının yarattığı tedirginlik hep merkezde. Umutsuz Karakterler 1960’lı yılların sonunda yazılmış ancak çok da güncel bir kitap. Hayatlarımızdaki beklentisizliği, umutsuzluğumuzu, o bilinçli kabullenmişliğimizi yansıtıyor. Sokakta saçılmış çöplerle, ürkütücü davranan insanlarla ya da olaylarla hem toplumdaki hem ilişkilerdeki çürümeyi- çözülmeyi vermiş. Thoreau’dan bahsediyor karakterler bir bölümde, kitabın adı da Thoreau alıntısından geliyor. Çoğu insanın hayatını sessiz bir umutsuzluk içinde geçirdiği anlatan bir cümlesi varmış. Son görsel. Fox, gerilimli bir atmosfer yaratmış, ancak anlatımı dingin geldi bana. Okur tedirginlikle kıvranırken o sakinlikle detayları aktarıyor ve sakinliği de hissettiriyor. Hayatımızda da bir şeylerin yanlışlığının farkındayızdır, huzursuzuzdur ama rutine devam ederiz ya, tam bunun gibi. Bir de diyaloglarına bayıldım. ‘Etik arıza’yı literatürüme aldım, kullanacağım bir an beklentisindeyim :) Kısaca bu tedirgin kitabı sevdim, es geçmeyin bence.
Umutsuz Karakterler
Umutsuz KarakterlerPaula Fox · Can Yayınları · 202413 okunma
731 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.