o zamanki devrin, yani bu meşrutiyet devrinin eski tanın­mış şairleri onun "şöhret-i sehile" sandıkları şöhretini galiba bi­raz kıskanarak, biraz da şaşmışlar olacaklardı. kolay sandıkları bu şöhretten galiba biraz alınmış olacaklardı ki günün birinde zarafet meraklısı cenab şahabeddin "evvelce şiirler vardı; şair­ler laedri olabilirlerdi. şimdi ise şairler meşhur. lakin şiirler la­edri!" diyordu.
"İzmir'den Sesler Hakkında"
Aruz veznini, yalnız, bize yabancı olduğu için bırakmadık. Zaten, artık aruzun bize büsbütün yabancı olduğu da iddia olunamazdı. Çünkü 8‐9 asırdan beri Türk şiirine giren, binlerce Türk şairleri tarafından işlenen aruzun üzerinde, hiç şüphesiz, bizim de büyük bir hakkımız vardı. Binaenaleyh biz, hece kadar olmasa bile, yine kendi malımız olan
Reklam
Türkçede ıstılahların gayrı bütün kelimeler mümkünse Türkçe olmalı, yahut, Türkçeleşmiş bulunmalı. Arapça, acemce terkipler, cemiler, edatlar, sigalar lisanımızdan çıkarılmalı, 'şura-i cedide' diyeceğimize 'yeni şairler'; edebiyyat-ı Türkiye' diyeceğimize Türk edebiyatı... demeliyiz.
şairler şiirleri ile idam edilmeli.
Agâh Sırrı Levend'in mükemmel yazısı
MEHMET EMİN YURDAKUL'UN KİŞİLİĞİ Agâh Sırrı Levend Bir toplumda beliren yeni düşünce akımlarını, değişen edebiyat ve sanat hareketlerini, kendilerini meydana getiren nedenleri incelemeden, yalnız görünüşlerine bakarak açıklamaya çalışmak çok yanıltıcı olur. Kişisel bir heves ürünü gibi görünen bir eserin bile, sonradan yeni bir devrin
Şahîne Bekir Soreklî
Kürt edebiyatının gelişmesi, ilerlemesi için; kendimizi Türk, Arap, Fars edebiyatının etkisinden kurtarmalıyız ve kendi edebiyatımıza yeni bir şahsiyet kazandırmamız lazım. Eski şeyleri, paslanmış meseleleri yerinde bırakıp yeni bir düşünce tarzına yönelmeliyiz. Eski nesil yazarlar ve şairler öylesine çok Kürtleri methettiler ki, sonraki iki nesle bile yeter. Şimdi kendimizdeki eksiklikleri aramamız gerekir. Hastalıklarımıza ilaç bulmalıyız, insanlarımızın yanlış yapmamaları için yol göstermeliyiz, varlığımıza sahip çıkmalıyız, kökenimizi araştırmalıyız ve bunları günümüzün yaşamıyla ilişkilendirmeliyiz. Kürt yazar kendi halkının sosyal ve siyasal gerçeklerini objektif bir şekilde ele almalı ve negatif bir şekilde onları gözden geçirmeli. Biraz durup etrafımızı iyice gözlemlememiz gerekir. Acaba eski neslin ve bir önceki neslin sloganları bizi nereden nereye getirdi? Acaba yararlı mıydı, zararlı mıydı? Acaba var olan partiler doğru yolda mı, yanlış yolda mı? Acaba Kürt yazar hangi rolü oynuyor, yüklendiği rol doğru mu? Binbir değişik soru sormalıyız kendimize ve vicdanımızın sesine kulak verip korkusuzca cevap vermeliyiz bu sorulara. Unutmamalıyız ki dünya bizi değiştiriyor. Şayet biz zamana ayak uydurup ilerlemezsek, diğer halkların gerisinde kalacağımız kesin. Kürt yazarlar için şimdi her şeyden önce bir organizasyon gerekli, çalışkan ve iş yapan bir organizasyon, kağıt üzerinde bir organizasyon değil. Bu örgüt için de zamana uygun çağdaş bir dergi gerekli.
Sayfa 389Kitabı okudu
Reklam
48 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.