Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sevr, ölü doğmuş bir vesikaydı; Lozan’ın mukaddimesi idi. Asıl hedef, Lozan’dı. Bunun için Sevr’de tarafı olmadığı bir harbe girerek milletlerarası düzeni tehdit eden Türkleri biraz hırpalamak; bir başka deyişle “Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek!” hedeflenmişti. İkisi de zamanın şartları çerçevesinde politik aktörler tarafından dikte ettirilmiştir. Fazlasını yapmaya ne Lozan heyetinin, ne de Ankara’nın gücü vardı. Lozan da, Sevr gibi, yaklaşık yüz yıldır parçalanmakta olan Osmanlı Devleti’nin, Wilson Prensipleri çerçevesinde ulus-devletlere bölünmesi planıdır. Şu kadar ki Sevr Antlaşması ile 6 asırlık Osmanlı Devleti varlığını devam ettirecekken, Lozan Antlaşması ile Suriye, Irak gibi yeni bir Türkiye kurulmuştur. Ekrem Buğra Ekinci
Wilson Prensipleri: Bu prensiplerin 14 maddesinden Türkiye ile ilgili olanları vardı. Zaten, yenilmiş ve Ateşkes Anlaşması imzalamış Osmanlı Devleti, bu prensiplerin gönül okşayıcı ve göz aldatıcı manzarasıyla bir süre oyalandı. 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Mütarekesi’nin maddeleri ve bu maddeler arasında özellikle yedincisi, beyni yakan ateşten bir zehirdi. Yalnız bu madde, vatanın geri kalan kısmını düşmanların işgal ve istilâsına hazır bulundurmaya yeterdi.
Reklam
Ortadoğu...
Yüzyılın başında Wilson Prensipleri'yle "kendi kaderini tayin hakkını" tanıyan ABD, kırk yıl sonra bağımsızlıklarını ilan eden ülkelere "savaş" açmıştı.
Sayfa 517Kitabı okudu
Üsküdar Amerikan Kız Koleji mezunu Halide Edib (Adıvar) ve Amerikan Columbia Üniversitesi mezunu Ahmet Emin'in (Yalman) girişimleriyle, Refik Halid (Karay), Celal Nuri (İleri), Necmeddin (Sadak), Yunus Nadi (Abalıoğlu) gibi Osmanlı münevverleri, Robert Kolej'de bir araya gelerek, 4 Ocak 1919'da "Wilson Prensipleri Cemiyeti"ni kurdular. Kurucuların çoğunun Sebetayist olması tesadüf müydü?
Sayfa 259Kitabı okudu
Halide Edip, Yunus Nadi gibi ünlü isimler daha önce Wilson Prensipleri Cemiyeri adı altında Amerikancı bir davranış içindeyken saflarını değiştirmişlerdi.
Ateşkes ile birlikte, (Aralık 1918 başında) bazı Türk aydınları Amerikalılarla ortak “Wilson Pren­sipleri Cemiyeti”ni kurdu. Bu cemiyeti kuran Türk­ler arasında Halide Edip Hanım, Yunus Nadi, Velid Ebüzziya, Necmettin Sadık (Sadak) gibi tanınmış kişiler de bulunuyordu. Bu cemiyetin amacı Os­manlı Devleti’ni, Amerikan mandası altında bir bü­tün olarak yaşatmaktı.
Reklam
Sebetay_ist
Üsküdar Amerikan kız koleji mezunu Halide Edip ve Amerikan Colombia Üniversitesi mezunu Ahmet Emin (yalman ) girişimleriyle Refik Halid (Karay),Celal Nuri (ileri),Necmettin (Sadak),Yunus Nadi (Abalioglu) gibi osmanlı münevverleri 4/Ocak/1919 da "Wilson Prensipleri cemiyetini" kurdular ..
Sayfa 328Kitabı okudu
308 syf.
·
Puan vermedi
Taha Akyol'un 1912-13 Rumeli'ne Elveda ve 1914-15 Türkler ve Ermeniler kitaplarından sonra 1919-20 kitabı... Belgesel tadında, hatta gerçekten de belgesel özelliği olan bir kitap... Akyol'un bütün kitapları gibi bu da çok başarılı. Hem içerik hem de dil olarak fevkalade. Kitap, Türk tarihinin en sıkıntılı dönemlerinden biri olan 1919-20 senelerini anlatıyor. Harpten mağlup çıkılmıştır ve işgaller başlamıştır. Ve büyük Atatürk sahne alacaktır... Tabii ki tek başına değil. Büyük komutan, vatanperver Kâzım Karabekir Paşa, Rauf Orbay gibi değerli şahsiyetleri burada daha da tanıyoruz. Arap isyanları, Milli Mücadelenin filizlenmesi, yaşanan güçlükler, dünya siyaseti, işgal kuvvetleri, mandacılar, Wilson prensipleri, kongreler, Istanbul hükümetleri, pasif ve çaresiz padişah, azınlıkların tavırları ve daha pek çok şeye rastlıyoruz. Fanatik Türk düşmanı İngiliz başbakanı Lloyd George, ondan aşağı olmayan Fransız başbakanı Cleamenceu, muhteris Yunan Venizelos, isyancı Arap emiri Hüseyin gibi tiplerle birlikte gerçek bir vatan haini prototipi olan Damat Ferit gibiler de kitapta yer buluyorlar.
1919-1920 Mondros, Sevr ve Kuva-yı Milliye
1919-1920 Mondros, Sevr ve Kuva-yı MilliyeTaha Akyol · Doğan Kitap · 201655 okunma
Geri16
101 öğeden 91 ile 101 arasındakiler gösteriliyor.