Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Pythagoras’la bu bölümde ele alacağımız Herakleitos arasında Xenophanes adlı başka bir filosof vardır. Xenophanes’in yaşadığı tarih belli değildir.
Matrix
Herkesin kendi kendini tanıması öğüdü ne kadar önemli olmalı ki bilim ve ışık tanrısı Apollon, bize diyeceklerinin özeti olarak onu tapınağının alınlığına yazdırtmış. Platon bilgeliğin, bu buyruğu yerine getirmekten başka bir şey olmadığını söyler. Sokrates de bunu Xenophanes diyaloğunda inceden inceye doğrular. Her bilimdeki zorlukları ve karanlık yanı o bilime girenler bilir yalnız. Çünkü bilmediğini bilmek için bir hayli anlayış olmalı insanda: Bir kapının kapalı olduğunu anlamak için o kapıyı itmek gerekir.
Sayfa 123 - Cem Yayınevi, 29. BasımKitabı okudu
Reklam
Kendilerine benzeyen bir tanrıya ihtiyaçları var
Xenophanes, insanlar ölümlüler arasında suç sayılan şeyleri tanrıları da yüklemişlerdir diyor. "Tanrılar haksızlık ederler, yalan söylerler, eşlerini aldatırlar. Sonra ölümlüler sanıyorlar ki, tanrılar da kendileri gibi doğmuşlardır, kendileri gibi giyinirler, kendilerinin biçimindedirler. Kentin modern insanları da aynı tarihsel yanılgıdan pay alıyor. Kendilerini meşrulaştırmak, hayatlarını temize çekmek için kendilerince bir tanrı hayal ediyorlar. Kendileri gibi düşünen ve öyle hareket eden bir tanrıları var zihinlerinde. Kalplerinde değil zihinlerinde. Çünkü bu bir inanış değil, bir suç ortağı arama çabası. Tetikçi bir tanrıya ihtiyaçları var. Kendi döktükleri kandan hoşlanan, kendi şehvetlerini kutsayan bir tanrıya ihtiyaç duyuyorlar. Hiçbir gözyaşına, acı yakarışlara, çaresiz dualara cevap vermeyen ve kendi dünyalarından başka her şeye sağır kalan bir tanrıya ihtiyaçları var. Kör bir Tanrıya inanmak istiyorlar.
Sayfa 177
Aristoteles - Metafizik
Bunlar (Elaa'lılar) arasından ilk defa birlik öğretisini ortaya atan (çünkü söylenenlere göre Parmenides onun öğrencisiymiş) ...ve bakışlarını evrenin bütününe çeviren Xenophanes ise bir'in Tanrı olduğunu söylüyor.
Xenophanes Miletoslu düşünürlerle Elea okulu arasında tarihsel bir köprü oluşturur. (Theophrast'a göre Anaximandros'u "dinlemiş" ve Parmenides'in "hocalığını" yapmıştır.)
Xenophanes
“ Eğer Aslan düşünebiliyor olsaydı, Tanrılar yeleli olurdu ve kükrerlerdi. ”
Reklam
Yunan filozof Xenophanes, kendi asrındaki insansı tanrı tasavvuruna şu yorumu düşmüştür: Şayet ineklerin, atların ve aslanların eli olsaydı ve resim çizebilselerdi atlar tanrıları at şeklinde, inekler de inek şeklinde çizerdi.
Xenophanes şöyle yazmıştı: Hayvanlar tanrılar yaratacak olsaydı, sonradan Tann'nın suretinde olduklarını söyleyebilmek için, tıpkı kendilerine benzeyen tanrılar yaratırlardı.
Sayfa 120Kitabı okudu
"Antik Yunan'da bu hata anlaşılmıştı. lki bin yıl önce Xenophanes denilen bilge bir adam eğer öküz, aslan ya da atların duvarlara resim kazıyacak elleri olsaydı Tanrı'yı kendileri gibi şekillendirip, ona kendi­ lerininkine benzer vücutlar vereceklerini yazmıştı. Bence eğer üçgenler düşünebilseydi üçgen görüntüsü ve özelliklerine sahip bir Tanrı yaratı­lardı ya da daireler dairemsi Tanrılar ... "
105 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.