Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

David Harvey

David HarveyPostmodernliğin Durumu yazarı
Yazar
9.0/10
121 Kişi
562
Okunma
114
Beğeni
5,8bin
Görüntülenme

Hakkında

Harvey, 1935, İngiltere doğumludur. 1961'de Cambridge Üniversitesi'nde coğrafya alanında doktorasını tamamladı. Bristol Üniversitesi'ndeki çalışmalarının ardından 1969'da ABD, Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'ne geçti. Çeşitli üniversitelerde dersler ve konferanslar verdiği akademik çalışmaları içinde sayısız makaleye ve çok ses getiren, birçok dile çevrilen kitaplara imza attı. 2001'de City University of New York'ta antropoloji profesörü olarak çalışmaya başladı. Harvey'in çalışmalarının en önemli özelliği, Marksist kurama uzamsallık fikrini dahil etmesi, eklemlemesi olmuştur. Dünyanın önde gelen sosyal kuramcılarından olan Harvey, Beşeri Bilimler alanında en çok atıf yapılan 20 yazar arasında yer almaktadır. Harvey, dünyada en çok atıf yapılan coğrafyacı olmasının yanı sıra, modern coğrafyanın akademik bir disiplin olarak gelişiminde önemli olan birçok kitap ve makalenin da yazarıdır. Çalışmaları sosyal ve politik tartışmalara büyük katkıda bulunmuştur. Küresel kapitalizmin, özellikle de neoliberal biçiminin eleştirisine sosyal sınıfın ve Marksist metotların ciddi metodolojik araçlar olarak geri getirilmesine yardımcı olması ile anılmaktadır.
Tam adı:
David W. Harvey
Unvan:
Antropoloji Profesörü, Sosyal Kuramcı ve Yazar
Doğum:
Gillingham, Kent, İngiltere, 31 Ekim 1935

Okurlar

114 okur beğendi.
562 okur okudu.
39 okur okuyor.
915 okur okuyacak.
35 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Postmodernist filozoflar bize, modern dünyanın güçlüklerinin anlaşılmasının yolu olarak sunulan parçalanmaları ve sesler kakofonisini sadece kabul etmemizi değil, aynı zamanda bundan mest olmamızı önerirler.
Sayfa 138 - POSTmodernİZM mi, postMODERNizm mi?Kitabı okudu
Eşitsiz neoliberalleşmenin bu karmaşık tarihi içindeki tek de­ğişmez gerçek, bütün dünyada toplumsal eşitsizliği artırma ve toplumun en yoksul unsurlarını dondurucu kemer sıkma rüzgarları ve kasvetli bir artan marjinalleştirilme yazgısı karşısında savunmasız bırakma yö­nündeki evrensel eğilimdir.
Sayfa 127Kitabı okudu
Reklam
1980'lerden bu yana inşa edilen, kişisel gelişimle ve kendi sermayenize yatırım yapmakla ilgilenmenizi tavsiye eden neoliberal kültür, insanları kendilerini suçlamaya, sorunlarının kaynağı kendileriymiş gibi davranmaya yöneltti.
Eski olan daha fazla ayakta kalamazdı, fakat yeni olan da göze fazlasıyla berbat, ruhsuz ve bomboş görünüyordu.
Sayfa 30 - Jean-Luc Gadard'ın 1967 yapımı filmi 2 ou 3 choses que je sais d'elle, bu ânın hissiyatını çok iyi yakalar.
“para hakkında bir roman yazmak çok zordur” demişti Zola “soğuktur, buzludur, çıkara adanmıştır”.
Sayfa 234
Doğa Allah'ın yazdığı bir kitaptır.
David Harvey
David Harvey
Şaşkınlara Kılavuz - 1
Hepimiz birer şaşkınız. Ne bildiğimizden emin olmayan, bilmek zorunda olan şaşkınlar. Sanırım az sonra kendi çapımda bir kıyameti koparacağım. 'Ne okunmalı' sorusuna 'neyi niye okunmalı'yı ekleyip ufak bir liste paylaşacağım. Tabi bunlar benim penceremden gördüğüm kitaplar. Dileyen alır, dileyen okur geçer. Kitaplığımdan geriye doğru gittiğimde
Reklam
"Konut yalnızca barınak demek değildir, barınağın ötesinde bir şeydir."
David Harvey
David Harvey

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
376 syf.
·
Puan vermedi
·
31 günde okudu
Kitabı okuduktan sonra Kapital’e göz atmak istedim. Şu an Kapital 1. Cildin ilk 100 sayfasına kadar okudum . Eğer bu kitabı Kapitale hazırlık olarak okumayı düşünüyorsanız okumayın. Yazar Kapital’i kopyalayıp arasına birkaç kendinden cümle eklemiş . O birkaç cümle de kılavuz görevinde değil.
Marx'ın Kapital'i İçin Kılavuz
Marx'ın Kapital'i İçin KılavuzDavid Harvey · Metis Yayıncılık · 201526 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
Artık çağımız teoriler değil ütopyalar çağı mı?
David Harvey
David Harvey
bu kitapta kapitalizmin başlangıcından günümüze kadar yaşanan problemlerin çözümü adına üretilen teorileri tarihsel bir çerçevede derinlemesine analiz eder. Kapitalizmin başlangıcı olarak da sanayi devrimini değil, 1492 Amerika kıtasının keşfiyle yeni yollar ve yeni kıtaların bulunduğu keşifler çağını baz alır. 20. Yüzyıla kadar sömürgecilik denilen vahşi olgunun, 20.yüzyıl ile birlikte emperyalizm kavramına dönüştüğünü, günümüzde ise “ küreselleşme” olarak adlandırıldığını, nedeni ve nasılı ile birlikte açıklar. Küreselleşmenin dünyaya getirdiklerini ve yok ettiklerini tarihsel zeminle ele alarak örneklendirir .
Komünist Manifesto
Komünist Manifesto
dan kuramsal örnekler ve alıntılarla ilerleyen kitapta,
Adam Smith
Adam Smith
,
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
,
Karl Marx
Karl Marx
başta olmak üzere
Ütopya - Deliliğe Övgü
Ütopya - Deliliğe Övgü
,
Geçmişe Bakış
Geçmişe Bakış
,
Yeni Atlantis
Yeni Atlantis
kitaplarından da aktarımlar yapar. Yazara göre ; küreselleşme, küresel ısınma, doğa katliamları, bulaşıcı hastalıklar, açlık, göç , işsizlik gibi dünyanın artarak devam eden bu problemlerine Marxisizm tüm ilaç reçetelerine rağmen son çare olamadı. Bunu Marxist bir yazar olarak kabul ederken , neo-liberalizmin de sistemi tamamen tıkadığını örnekleriyle ekler. Kendisinin hayali olan “ Edilia” adını verdiği ütopik şehirlerin nasıl yönetildiği, bu şehirlerde nasıl yaşandığı ile ilgili okuru bir yolculuğa çıkarır. Bu ütopya şehirlerle ilgili burada ayrıntı vermeyeceğim. Şehirlerin mottosu “ ne istiyorsan onu yap” tır. Merak edenler kitabı okuyabilirler.
Umut Mekanları
Umut Mekanları
sistemi sorgulatıyor ve farklı bir bakış açısı kazandırıyor.
Umut Mekanları
Umut MekanlarıDavid Harvey · Metis Yayınları · 200867 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
eleştirel bir bakış ile
NEO-LİBERALİZME KISA BİR GİRİŞ VE HARVEY ‘’GERÇEĞİ DEĞİŞTİREBİLMEMİM İLK KOŞULU, ONU TANIMAMDIR.’’ Yayınlanma tarihi üzerinden on beş sene geçmesine rağmen güncelliğini koruyan ‘’Neoliberalizmin Kısa Tarihi’’, başarılı analitik yaklaşımlarıyla bildiğimiz Harvey’in mevcut ekonomik-politik sistemin ne denli kırılgan olduğunu örnekler üzerinden
Neoliberalizmin Kısa Tarihi
Neoliberalizmin Kısa TarihiDavid Harvey · Sel Yayıncılık · 201565 okunma