Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Evelyn Reed

Evelyn ReedKadının Evrimi I yazarı
Yazar
9.0/10
31 Kişi
146
Okunma
29
Beğeni
2.480
Görüntülenme

Evelyn Reed Gönderileri

Evelyn Reed kitaplarını, Evelyn Reed sözleri ve alıntılarını, Evelyn Reed yazarlarını, Evelyn Reed yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kültür Denen “Şeyler”
Niyet ettim üzerine çalışmaya ve biriktirdiğim alıntıları işlemeye.
Ayuzawa Kaichou
Ayuzawa Kaichou
🥹
Kültür Denen Şey
Kültür Denen Şey
Antropoloji makale derlemesi için yararlandığım ek kaynaklar: *
Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
*
Yeni Bir İnsan Yeni Bir Toplum
Yeni Bir İnsan Yeni Bir Toplum
*
Mağaradakiler
Mağaradakiler
*
Kadının Evrimi II
Kadının Evrimi II
*
Hepimiz Katiliz
Hepimiz Katiliz
*
Tarih ve Ütopya
Tarih ve Ütopya
*
Miletli Anaksimandros ya da Bilimsel Düşüncenin Doğuşu
Miletli Anaksimandros ya da Bilimsel Düşüncenin Doğuşu
*
Sosyolojik Düşünmek
Sosyolojik Düşünmek
Ve onlarca makale! Kitap kendi başına devasa bir referans cenneti! İnceleme yazmak için sabırsızlanıyorum.
"Emek yolunu ilk tutan ve bu nedenle de insanlık yolunu ilk aydınlatanlar analardı. Başlıca üreticiler haline, işçi ve çiftçiler haline, bilimsel, entellektüel ve kültürel yaşamın önderleri haline gelenler analardı. Ve bu konumlarına tam da ana oldukları için ve başlangıçta analık ile emek bir araya gelip bileşmiş olduğu için ulaşmışlardı. Bu analık-emek bütünleşmesi "ana" sözcüğünün "üretici-doğurucu" kavramı ile özdeş olduğu ilkel insanların dillerinde hâlâ ifadesini bulmaktadır."
Reklam
"Geçmişte ve günümüzde tüm toplumlar emek üzerine kurulmuşlardır. Öyle ki belirleyici rolü oynayan düpedüz kadınların çocuk doğurma yetenekleri değildi; çünkü bütün dişi hayvanlar çocuk doğururlar. İnsan türü için belirleyici olan, analığın emeğe yol açması gerçeğiydi; ve insanın ilk toplumsal sistemi, analık ile emeğin bir araya gelip birleşmesiyle kuruldu."
"Erkekler her zaman sınai, entellektüel ve kültürel önderler olmadıkları için her zaman üstün cins değillerdi. Tam tersine. Kadınların ne kutsanıp ne de aşağılandıkları ilkel toplumda, toplumsal ve kültürel önderler kadınlardı."
"Dört bir yandan kıstırılan kadınlar, hayattaki başlıca işlevleri kendi sahipleri ve efendileri olan kocalarına hizmet etmek olan ev köleleri haline geldiler. Özel mülkiyet sistemi ile birlikte doğan "aile" /familya/ terimi de başlangıçta bu ev köleliğini simgeliyordu. "
"Famulus, ev kölesi demektir, familia ise tek bir adama ait olan kölelerin tümü... Bu söz Romalılar tarafından yeni bir toplumsal organizmayı adlandırmak için icat edilmişti. Bu organizmanın başındaki adamın bir karısı, çocukları ve emrinde çok sayıda köle vardı. Roma yasalarına göre de bu insanların ölüm kalım hakkı onun elindeydi."
Reklam
"Kapitalist toplum tarafından yalnızca kadınların değil çalışan erkeklerin de sömürüldüğü ve soyulduğu gerçeğini örtbas etmek için yeni bir mit ortaya çıktı. Eskiden çocuk ya da yetişkin herkesin bakımı ve korunması, beşikten mezara dek, topluluğun tümüne aitti. Ama şimdi bu büyük sorumluluk, elinden geldiğince kendi kendini geçindirmesi gereken herbir küçük aile biriminin üstüne atılmıştır."
"Varlıklı bir erkeğin, kendisine, adını alacak meşru varisler veren bir karısı olmalıydı. Tek eşli evlilik bu nedenle ortaya çıktı ve süregeldi. Bu, aslında yalnızca kadın için bir tek eşlilikti; çünkü evlilik vaadlerini bozduğu zaman eşi ya da yasa tarafından cezalandırılan yalnızca kadın oluyordu."
"Patrisyenler soyun babadan gelmesi kuralını getirdiler ve akrabalığın temeli olarak anayı değil babayı kabul ettiler."
"Ne hiçbir kadın geçinebilmek için herhangi bir erkek bireye ne de hiçbir çocuk bir babaya hatta anaya bağımlıydı."
Reklam
"Erkeklerin tüm vakitlerini avcılığa ve savaşçılığa ayırdıkları dönemde, toplumsal ilerlemenin temelindeki başlıca alet, ustalık ve tekniklerin birçoğunu kadınlar geliştirmiştir. Yiyecek toplamaktan, önce basit bahçeciliğe, sonra da tarıma geçtiler. Çömlekçilik, dericilik, dokuma, ev yapımı vb. dahil, yaptıkları çeşitli zanaatlardan botanik, kimya, tıp ve diğer bilimsel bilgi dallarının temellerini geliştirdiler. Böylece kadınlar yalnızca ilk çiftçiler ve sanayi işçileri olmakla kalmayıp aynı zamanda yaptıkları işlerin çeşitliliği sayesinde kafalarını ve zekalarını geliştirerek becerilerini ve kültür birikimlerini yeni üretici kuşaklara aktaran temel eğitimciler haline geldiler."
"Toplumumuzdaki en gözde masallardan biri, kadının doğal yapısı itibariyle aşağı cins olduğu ve bunun da çocuk doğurma işlevinden ileri geldiğidir. Bu masala göre, kadın çocuğuna bakması gerektiği için eve kapanmıştır; bu nedenle kadının yeri evidir. Böylece bir "ev kuşu" olarak kadın tabii ki, toplumsal anlamda bir "hiç", "ikinci cins" olurken, iktisadi, siyasi ve entellektüel yaşamın başını çeken erkek üstün cins olur. Bu ataerkil propagandada, kadınların analık işlevleri, toplumumuzdaki cinslerarası eşitsizlikleri ve kadınların aşağılanan konumlarını haklı göstermek için kullanılır."
TR: Yorum kısmında: Laugh if you want,
Maybe the long hours in a factory with the job of housekeeping and child care after work has something to do with the fact that I don't have rosy cheeks but a good splattering of wrinkles and pimples instead. Maybe it has something to do with the fact that my eyes don't sparkle and that my legs are tired and that my feet hurt. Maybe you, Jack, want to laugh and ridicule my using popu­lar cosmetics to overcome some of these difficulties of working for a living. Laugh if you want, but I doubt if even you would laugh if I told you I don't have the money to go to a doctor about my pimples nor do I have the time off work to rest up and get some sunshine into my cheeks at some lakeside resort.
Sayfa 42 - PDF 42, kitabın 37. sayfasıKitabı okuyor
352 syf.
9/10 puan verdi
türümüzün evriminde dişiliğin rolü üzerine bir kitap
medeniyetler inşaa edip yıkan, makineler ve daha nice olağanüstülükler yaratan bir türe evrilmemizin ana faktörü olan insan sosyalleşmesinin temelinin kadın - yani insan dişisi- sosyalleşmesinde mi yattığı sorgulamasının ve bu bağlamda, bu sorgulama hattında pek çok antropolojik analizin yapıldığı bir kitap. iddialar çok temelsiz ve delilsiz gelebilir ama yine de okunmadan geçilmemeli. zira sanıyorum ki ele aldığı konu açısından ilkler arasında yer alan bir kitap ki bu açıdan bir klâsik bile sayılabilir. kitabı bu paragraf ile iyi özetlediğimi düşünüyorum:) ve tabii okuyacak olursanız ikinci kitabı da okumayı ihmal etmeyin.
Kadının Evrimi I
Kadının Evrimi IEvelyn Reed · Payel Yayınları · 199466 okunma
Bir kapitalist savaş sırasında milyonlarca kadın evlerinden çıkarılıp fabrikalarda işe yerleştirilebilirler. Ama birer üretici olarak onlara ihtiyaç kalmadığı zaman, esas olarak birer tüketici olmak üzere evlerine geri gönderilirler. Her iki durumda da belirleyici olan, birer insan olarak kadınların neye ihtiyacı olduğu değil, tekelcilerin çıkarlarıdır.
Sayfa 118
591 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.