Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ferdinand Tönnies

Ferdinand TönniesCemaat ve Cemiyet yazarı
Yazar
4.4/10
5 Kişi
42
Okunma
6
Beğeni
1.474
Görüntülenme

Hakkında

Ferdinand Tönnies Alman sosyolog. En bilinen eseri Gemeinschaft und Gesellschaft 'tır. Toplumcu bakış açısına sahiptir. Toplumu hastalıklardan korumanın önemini vurgular. Bu eserde Toplulukları Cemaat ve Cemiyet olmak üzere ikiye ayırmıştır. Cemaat toplumu ona göre organik olandır. Aile ilişkileri önemsenmiş, kır ve geleneksel yaşam yoğunlaşmıştır. Cemiyet toplumunda ise bütün yapı ekonomizm üzerine inşa edilmiştir. İnsanlar metaya dönüşmüştür. İlişkiler soğumuş ve çıkar ön plana çıkmıştır. Cemiyet toplumun da ciddi sorunlar baş gösterir. Bu teorisi; özünde Émile Durkheim 'ın Dayanışma kavramıyla benzerlikler gösterir.
Unvan:
Sosyolog
Doğum:
Oldenswort, Almanya, 26 Temmuz 1855
Ölüm:
Kiel, Almanya, 9 Nisan 1936

Okurlar

6 okur beğendi.
42 okur okudu.
3 okur okuyor.
85 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
George Simmel
Öncelikle bireyin metropol hayatının boyutları içerisinde kendi kişiliğini ileri sürmenin güçlüğünü göğüslemesi gerekir, önemli niceliksel artış ve enerji sarfiyatı sınırlarını aştığı yerde toplumsal muhitin alâkasını cezbetmek için çevrenin farklılıklara karşı duyarlılığını tahrik etmek suretiyle bir şekilde niteliksel farklılaşmaya yapışılır. Son olarak insan en tarafgir [belli bir amaç güden] özellikleri, yani metropole özgü, alışkanlık kesbetmiş tuhaf konuşma, davranış biçimi (mannerism), geçici heves (caprice) ve aşırı (doğal olmayan) özenti vb. gibi aşırılıkları benimsemeye zorlanır. Şimdi, bu aşırılıkların anlamı bu tür bir davranışın muhtevasında değil fakat onun “farklı olma”, çarpıcı bir davranışla ortada olma ve böylelikle alâkayı celbetme biçiminde açığa çıkar. Birçok karakter tipi için nihayetinde kendilerini korumaya yönelik yegâne araç bir miktar özsaygı ve bir konumu doldurma hissi, başkalarının farkındalığıyla, dolaylıdır.
Sayfa 181
... Uzlaşmayla ilgili tüm sosyalleşmeler Maddi malların takasıyla benzer biçimde anlaşılabilir. Başlıca kural nezaket ve herkesin herkesle ilgilenirmiş ve herkesin eşitler olarak herkese saygı duyarmış gibi göründüğü, sözcükler ile ince davranışların değiş tokuş edildiği bir takastır. Aslında herkes kendini düşünmekte ve geri kalan herkesin aleyhine kendi önemini ve menfaatlerini öne çıkarmaya çalışmaktadır. Kişi, bir başkası için yaptığı herhangi bir iyiliğin karşılığını bekler, hatta talep eder. Sunduğu hizmetlerin, ettiği iltifatların ve verdiği hediyelerin beklenen etkiyi yaratıp yaratmadığını ölçer. Bu türden gayriresmi sözleşmeler sürekli olarak yapılır ve pek çok insan şanslı ve güçlü azınlık tarafından yarışın dışına atılır. Toplumdaki tüm ilişkiler mukayese potansiyeli ve karşılıklı sunulan hizmetlere dayandığı için, görünür Maddi nesnelerle olan ilişkilerin neden öncelikli olduğu anlaşılır hale gelir. Bu ilişkiler için saf eylemler ve sözcükler gerçek bir faban oluşturamaz. ...
Reklam
Tüccar ve Kapitalistler
Tüccar veya kapitalist cemiyetin doğal sahipleri ve efendileridir. Cemiyet onlar için vardır ve onların aracıdır. Cemiyet içindeki kapitalist olmayan tüm diğer kişiler, ya cansız aletlerdir ya da hiçbir hakka sahip değildirlerdir, yani onlar rasyonal bir irade ve sistem içinde geçerli bir sözleşme yapma yeteneğine sahip olmadıkları düşünülür.
Sayfa 101Kitabı okudu
Düşünce yapıları, ne kadar doğru olduklarına göre değil, ne kadar kullanışlı olduklarına göre ele alınmalıdır.
Sayfa 33
Nurdan Gürbilek'in romancı üzerinden yaptığı "züppe"lik açılımı menşeini Doğu'nun anlatı geleneğinden alır. Bilindiği üzere Destanlar ya da Mesneviler bir cemaatin önünde anlatıcılar yani Şeyyadlar tarafından okunur ve dinleyicinin reaksiyonuna göre bir okuma temposu tutulurdu. Bu tempo destan ve mesnevilerde metni şekillendiren unsurlardan biridir. Gürbilek'in bu yorumu beni önce Tönnies'in "Cemaat ve Cemiyet"ine, daha sonra Orhan Türkdoğan'ın "Türk Toplum Yapısı"na götürdü. Zira Türkdoğan, söz konusu metninde Türk toplumunun cemaatten cemiyete geçişi başaramamış bu yüzden bazı kesimlerle kâh arada kalmış, kâh bazı kesimlerle cemaat olmayı güvenli bulmuş bir yapı arz ettiğini söyler.
Cemaat ve Cemiyet
Cemaat ve Cemiyet
Türk Toplum Yapısı
Türk Toplum Yapısı
Mary Banu

Mary Banu

@Mary_Banu
·
17 Aralık 2023 20:29
"Hikâye anlatıcısı gibi gücünü cemaatten alan, dinleyicisiyle ortak bir tecrübe üzerinden konuşan biri değildir romancı."
Sayfa 55 - Metis YayınlarıKitabı okudu
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
456 syf.
·
Puan vermedi
Mutlaka
Kanaatimce tüm sosyoloji ve felsefe öğrencileri tarafından mutlakâ okunması gereken bir eser; ama biraz sabır! Öyle hemen değil, şöyle bir-iki yıl alanlarıyla haşır-neşir olup, gerekli tüm temel yapıyı oluşturduktan sonra ;).
Cemaat ve Cemiyet
Cemaat ve CemiyetFerdinand Tönnies · VakıfBank Kültür Yayınları · 201925 okunma
456 syf.
·
Puan vermedi
·
69 günde okudu
İki ay olmuş okuma sürem bu kitabı. Unuttum, tekrar başladım ve sonunda bitirdim. Uzun bir okuma süresi oldu benim için. Araya o kadar şey girmiş ki hepsini şimdi fark ediyorum. Vizeler, Finaller gibi. Kitaba gelirsek kitabı beğendim. Sindirerek okumuşum diyebilirim. Zaten üzerinde düşünülmesi gerekilen bir kitap olduğunu düşünüyorum. Topluluğu ve birey olarak bizi her konuda ele almış. Kitap içinde üç kitap olarak ayrılmış bunlarda içinde bir çok bölüme ayrılmasından bunu anlıyoruz. Konuyu her şekilde ele aldığını. Kitabı ilgisi olan ve sürekli bilgi veren kitapları sıkılmadan okuyabilenler için olduğunu düşünüyorum. Bu kişisel düşüncem tabi ki de. Yazara ve çevirmene bu güzel kitabı Türk diline kazandırmalarından dolayı teşekkür ediyorum. İyi okumalar.
Cemaat ve Cemiyet
Cemaat ve CemiyetFerdinand Tönnies · VakıfBank Kültür Yayınları · 201925 okunma
222 syf.
·
Puan vermedi
Etrafımızda gördüğümüz tüm mekansal formların bir şekilde insanın doğasıyla ilintili olduğu halini anlamak muazzam bir durum. Bu gerçekleğin oluşmasında 20.yy'ın düşünürlerinin bir arada bulunduğu bir yazı silsilesi evet bu kitap sehrin ne olduğunu açıklıyor bizlere
Şehir ve Cemiyet
Şehir ve CemiyetMax Weber · İz Yayıncılık · 200016 okunma