9.3/10
17 Kişi
58
Okunma
31
Beğeni
4.560
Görüntülenme

Osman Nuri Koçtürk Gönderileri

Osman Nuri Koçtürk kitaplarını, Osman Nuri Koçtürk sözleri ve alıntılarını, Osman Nuri Koçtürk yazarlarını, Osman Nuri Koçtürk yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sömürgecilik, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra çağın yeniliklerinden ve bilimsel bulgularından da faydalanarak davranış değiştirmiştir. Emperyalistler artık ateşli silahlardan çok, günlük ihtiyaç maddelerini ve yiyecekleri bir araç gibi kullanıp, çatışarak giremedikleri be sömüremedikleri toplumlara barışçı bir hava içinde ve yalancı bir dost davranışı ile sokulmayı biliyorlar. Eskiden olduğu gibi büyük balık küçük balığı yutmakta, güçlü güçsüzü dize getirerek amaçları için kullanmaktadır. Sert davranışlar ve silahlı çatışmalar, zayıf kadar kuvvetliyi de hırpaladığı için yeni sömürgeciler, çatışmadan savaşmayı ve silahlı savaş yerine ihtiyaç maddeleri ile yönetilen ekonomik savaşı tercih etmiş görünüyorlar.
"Günümüzde (soğuk savaş) bir toplumu uysallaştırmak entelektüel kapasitesini azaltmak, az düşünen bireylerden oluşan bir toplum yaratmak için top ve tüfek gerekli değildir. Bunu beslenme politikalarını ele geçirerek sulh içinde ve minnet duyguları ile başara bilirsiniz.
Soner Yalçın "saklı seçilmişler"
Reklam
120 syf.
·
Puan vermedi
Silahsız Sömürü
Geri kalmış toplumlar, içinde bulundukları kültürel şartlara göre davrandıklarından çoğu zaman kendi gerçeklerini göremiyorlar. (s-63) Kitap beni etkiledi. Emperyalist ülkelerin gıda yoluyla dünyayı nasıl sömürdüğünü çok güzel anlatmış. 1947 de Marshall Yardımı ile adım adım zeytinyağından soya yağı ve türevi olan margarani , sütten okullarda dağılarak süt tozuna nasıl geçtiğimizi güzel anlatmış. Bir anda dünya mutfağına soktuğumuz türk kahvemizden vazgeçip nescafeye , kebabımızdan , tarhanamızdan vazgeçip hamburgere ve tosta geçiyoruz. Peki bu dönüşüm sadece mutfağımızda mı etkili oluyor. Tuik verilerine göre 1950 yılında bir aileye ortalama 8 çocuk düşerken , yardım alınıp bahsi geçen gıdalarla beslenen nesil ebeveyn oldukları 1980 yılına baktığımızda ortalama çocuk sayısı 3. O yıllarda nüfus planlamasına dikkat edecek kadar bilinçli bir ülke olduğumuzu hiç zannetmemekle beraber kitaptan bir alıntı ile bitiriyorum. ''Modern kültür avantajlarına sahip olmayan toplumlarda doğum kontrol çalışmalarını daha etkili bir hale getirebilmek için kullanılan kısırlaştırıcı maddeler yiyecek maddelere ve şehir sularına karıştırılmalı ve bu suretle büyük bir kitlenin kısırlaştırılması sağlanmalıdır.'' (s-110)
Yeni Sömürgecilik Açısından Gıda Emperyalizmi
Yeni Sömürgecilik Açısından Gıda EmperyalizmiOsman Nuri Koçtürk · Alaca Yayınları · 201952 okunma
Emperyalizmin bilinmeyen yüzü !
Aç karnına işe giden bir insan,deposunda benzin olmadan sefere hazırlanan bir otomobile çok benzer.Kaldı ki insanın gereği gibi doyurulması ve bunun geri kalmış bir ülkede bütün toplumu kapsayacak biçimlerde uygulanması,otomobilin deposuna benzin doldurmaktan çok daha karışık ve üretim,tüketim,ithal ve ihraç konularında hassas ve bilinçli davranmamızı gerektiren bir iştir. Bu hizmetler bu biçimlere göre yönetilmeyecek olursa imkanlar içinde yüzen geniş topraklar üzerinde başkalarının yardımına muhtaç aç insanlar topluluğu halinde mutsuz bir ömür sürmeye mecbur kalacağız...
“Uluslar arasındaki savaşlarda bugüne kadar kullanılagelen silahların en etkilisi besin maddeleridir. Birleşik Amerika, bu silaha sahip olma ve bunu daha uzun süre kullanma bakımından uluslar arasındaki üstün durumunu daha uzun süre koruyacaktır...”
Sayfa 107 - Alaca Yayınları/Wright Patman, National Food and Farming, Temmuz 1966
Tarhana Osman
Tarhana Osman adını hiç duydunuz mu? Adı gibi hikayesi de çok dikkat çekici... Amerikan süt tozunun kanserojen olduğunu ispat etti ve yasaklanmasını sağladı. 1950'li yıllarda Amerikan margarini ve buğdayına karşı savaş açtı.. Yine 1950'li yıllarda Türkiye'ye Marshall yardımı çerçevesinde ABD'den büyük miktarda süt tozu yardımı yapıldı. Suya
Reklam
363 öğeden 271 ile 280 arasındakiler gösteriliyor.