Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"İnsanlar, fikirler, kurumlar, toplumlar târihî akış içerisinde var olurlar. Geçmişten taşıdıkları mîrasla güçlenirler ve varlık gösterirler. Elbette bu hâfızanın varlığı kişide bir şuur hâline gelmemişse ve geçmişi bilmiyorsa bu güçten beslenemeyecektir."
Sayfa 86
Sosyal Demokrat Fırkası
Sosyal Demokrat Fırkası, mütareke döneminde kurulan siyasi fırkalardan biridir. Fırka devletin çeşitli organları tarafından kabul edilen Wilson İlkeleri çerçevesinde Osmanlı Devleti’ni çağın ihtiyaçlarına göre dönüştürmek amacıyla kurulmuştur.Merkezi İstanbul Şişli’deki Kebir Caddesinde yer alan 104 numaralı özel daireyken sonradan,bu merkez
Reklam
mesele yeğĞĞğeenn.. :D
''Mesele nasıl yeni fikirler bulacağınız değil, eskileri aklınızdan nasıl atacağınızdır.''
Margaret Boden' a göre üç çeşit yaratıcılık vardır: Birleştirici , keşfetici ve dönüşümsel . Birleştirici yaratıcılık , bilinen fikirlerin bir araya getirir. Keşfedici yaratıcılık , kabul görülmüş bir düşünme tarzının içeriğini, sınırlarını ve potansiyelini değiştirecek yeni fikirler üretir. Bu iki yaratıcılık çeşidi de üretici yapay zekânın algoritmik sanat üretimine çok uzak değil. Eğitim verilerindeki milyonlarca eserle aynı tarzda yeni eserler yaratmaya "sentetik yaratıcılık " denebilir. Ancak dönüşümsel yaratıcılık , mevcut yapıların ve tarzların ötesinde fikirler üreterek tamamen orjinal bir şey yaratmak demektir.
Hayal gücünü zihnin yeni fikirler, görüntüler veya kavramlı oluşturabilme yeteneğidir, diye tarif edebiliriz. İnsanların iç dünyasında, gerçekten farklı olan veya henüz mevcut olmayan şeyleri canlandırabilme yeteneği vardır.
Sıra dışı düşünme teknikleri
Birinci teknik, hayal gücü: Hayal gücü, zihnin yeni fikirler, görüntüler veya kavramlar oluşturabilme yeteneğidir. İnsanların iç dünyasında, gerçekten farklı olan veya henüz mevcut olmayan şeyleri canlandırabilme kabiliyeti vardır. Hayal gücü, sıra dışı düşünmenin temelini oluşturur. Sanat, edebiyat, bilim, teknoloji ve diğer birçok alanda ilerlemeyi teşvik eder. Hayal gücünü çalıştırdığınızda, meşgul olduğunuz o şey ile ilgili önceden görülmemiş kombinasyonları ortaya çıkarabilirsiniz. Farklı perspektifler konusunda çocuklar çok iyidir. Onlara "Araba kullanan bir hayvanı düşünün, hangi hayvan daha iyi kullanırdı ve neden?" diye sorduk. Aldığımız cevaplardan bazısı:
Reklam
Yaşam, sadece ona anlam kazandırıldığında yaşanabilir hale gelir.
Problem çözmeye ince ayar
* Kendinizi giderek zorlaşan problemlerle test edin. Beyniniz nihayet basit problemlerde kullanılan sabit dikkat stratejisini bırakıp problemlere farklı açılardan bakmaya başlayacaktır. * Eğer bir yapbozda takıldıysanız dikkatinizi başka yere verin ve daha sonra tekrar deneyin. Bu, beyni başarısız bir yaklaşıma mahkûm eden nöral etkinlik desenlerini kapatır ve beynin sorun üstünde düşünmesini sağlar, bilinçsizce de olsa işe, yarayacak bilgileri düşünmemize olanak verir. Probleme geri döndüğünüzde bu yeni bilgi muhtemelen problem çözme girişimine dâhil edilecektir. * Problem çözmeyi yürüme ya da hafif koşu gibi düşük düzey etkinliklerle birleştirin. Bu, odaklı dikkati azaltmanıza izin verir çünkü bilinçli kaynaklarınızdan bir kısmını, yapmakta olduğunuz etkinliğe ayırırsınız. Aynı zamanda kan akışını ve endorfin salgılanmasını artırır ve bu da vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi, beyin hücrelerini de harekete geçirir. * Kendi başınıza beyin fırtınası yapın. Karmaşık problemler genelde beynin sol yarısının çözümlerini gerektirir. O yüzden,hemen ilgili görünmeyen alanlara geniş ve genel bir bakış, perspektifinizi genişletebilir. Beyninizin ne kadar saçma fikirler üretmesine izin verirseniz,gelişigüzel dolaşırken bir çözüme rastlama olasılığı da o kadar artar.
Sayfa 69
_Prens Said Halim Paşa, Mısır eski valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın torunu ve 1913-1916 arası Osmanlı Sadrazamı olarak hükümetin başıdır. İttihat Terakki üyesi, Meşrutiyetçi ve muhafazakar islamcılığın en öndeki temsilcilerindendir. Meseleleri İslamcılık açısından ele almıştır. Devletin kurtuluşu için batı kanunlarını değil, şeriatın
Fikir ender rastlanan bir şeydir, her konuda fikir sahibi olamayız, her an yeni fikirler yaratamayız. Son derece ender rastlanan fikirlerle bütün ha­yatımızı kuşatan kanıları, kanaatleri, klişeleri, yani "hazır fikirleri", sahte fikirleri birbirine karıştırmamamız gerekir.
Sayfa 198 - Gilles DeleuzeKitabı okudu
117 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.