Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Uygur mitolojisinde kurdun rehberlik vasfı açık olarak görülür. "Kutlu Dağ" efsanesine göre kutlu bir kaya Uygur ülkesine bereket ve saadet getirmektedir. Bu kaya Çinlilere verilince memlekete çöken uğursuzluklar, açlık ve kıtlık yüzünden Uygurlar göç etmek zorunda kalmışlardır. Yeni ülke ararken onlara kurt rehberlik etmiştir. Bu durum zamanla sü­reklilik kazanmış günümüze ulaşmıştır. Çağdaş çeşitli ülkelerdeki Türk toplulukları arasında söylenen masal ve halk hikayeleri arasında bozkurt uğur sayılmaktadır.
Uygurca belgeler, toplumun dini yaşamına dair pek çok şey ortaya koymaktadır. Tang hanedanlığı sırasında Turfan'da yaşayanlar, yerel tanrıların yanı sıra Budizm, Taocu ve Zerdüşt tanrılarına tapıyordu. Uygurlar döneminde Turfan'da iki yeni dine inananlar da vardı: Hıristiyanlık ve Manicilik.
Reklam
328 syf.
·
Puan vermedi
Timuçin ya da sonraki adıyla Cengiz Han liderliğinde büyük bir imparatorluk kurarak sınırlarını Mançurya'dan Polonya ötelerine kadar genişleten ve bu büyük bölgede eski uygarlıkların bulunduğu toprakların yeni yöneticileri olan Moğollar Asya'yı bir asırdan fazla yönettiler ve ordularının önemli bir kısmını oluşturan Doğu Türklerine
Moğollar Zamanında Yakın Doğu
Moğollar Zamanında Yakın DoğuKemal Ramazan Haykıran · Ötüken Neşriyat · 20163 okunma
Eserini IX. yüzyıl ortalarında yazmış olan el-Câhiz'e göre, Uygurlar Mani dinini kabul ettikten sonra Karluklara yenilmeye başlamışlardı. Yeni kabul edilen din Uygur kağanlarının savaş isteklerini köreltmiş olmalıydı. Uygurlar arasında bozkır ve şehirli olmak üzere iki farklı hayatın ortaya çıkması devletin temelini sarsan başka bir sebepti. Devletin başkent dışında otoritesi zayıflamış, boy reislerine serbest hareket etmek için fırsat doğmuştu. Lüks ve gevşek hayat askeri mücadelelere karşı devlet adamlarının gücünü bitirirken, vezirler iktidarı ele geçirmek için fırsat kolluyorlardı. Ordu geleneklere uygun olarak kağanlarının emrindeyse de merkezi otoritedeki gevşeme sonucunda "Tutuklar" ön plana çıkıyorlar, zayıf kağanlara sadakat göstermiyorlardı.
Sayfa 93 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Uygur kağanı bir Uygur prensesini gelin olarak T'ang sarayına gönderdi. Bayan Çor'un hedefi evlilik yolu ile akrabalık kurmak suretiyle T'ang hanedanını etki altına almaktı. Yine birçok devlet adamını başkente yollayarak, yeni diplomatik girişimlerde bulundu. Arkasından kendisi çıktığı büyük seferde Çinli devlet adamı Ku-o Tsu-i ile
Sayfa 84 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Türklerin dönemin dinleri ile ilişkisi hakkında,
Göktürk Devleti'ni kuran Bumin Kağan'ın küçük oğlu Taspar Kağan (572-581), Çin'de inançları yasaklanan Budacı rahipleri kendi ülkesinde konduruyor ve himaye ediyor. Bunu Budacılığa geçiş olarak görmek zor olabilir ama niyet temelinde görmemek daha zordur. Devletin daha birinci kuşağında böyle bir meyil göze çarpıyor. Bilge
Sayfa 131 - Kripto YayınlarıKitabı okudu
Reklam
742-43 senelerinde Gök-Türklerin hakimiyeti altında bulunan Karluk, Basmıl ve Uygur oymakları Gök-Türk kağanı Ozmış’ı mağlup edip öldürdü­ler.Gök-Türk devleti ortadan kalkınca Basmılların idaresinde yeni bir kağan­lık kuruldu.Uygurlar sol (doğu), Karluklar sağ (batı) yabgulugu teşkil ettiler. 744 senesinde Uygur Yabgusu Basmıl kağanını mağlup ederek kendini kağan ilan etti. Kutlug Bilge Kül “Kağan” ünvanını aldı. Bu suretle hür Uy­gur Kağanlığı kurulmuş oldu.
Sayfa 12 - Türk Dünyası Araştırmaları VakfıKitabı okudu
#makale #okudumbitti Türk Tarihine Bakışımız Nasıl Olmalıdır? Nihal Atsız TÜRKLER ANSİKLOPEDİSİ CİLT I YENİ TÜRKİYE YAYINLARI (2024 - 17 - 4566) Çok eski bir tarihe sahip olan Türkler yakın geçmişe kadar bu tarih sistematik bir şekle getirilmediği için bunu dünya kamuoyuna anlatamamıştır. Özellikle Hoca Sadeddin gibi kişilerin Türk tarihini
Uygur Mitolojisi
Uygur mitolojisinde kurdun rehberlik vasfı açık olarak görülür. "Kut­lu Dağ" efsanesine göre kutlu bir kaya Uygur ülkesine bereket ve saadet getirmektedir. Bu kaya Çinlilere verilince memlekete çöken uğursuzluk­lar, açlık ve kıtlık yüzünden Uygurlar göç etmek zorunda kalmışlardır. Yeni ülke ararken onlara kurt rehberlik etmiştir. Bu durum zamanla sü­reklilik kazanmış günümüze ulaşmıştır. Çağdaş çeşitli ülkelerdeki Türk toplulukları arasında söylenen masal ve halk hikayeleri arasında bozkurt uğur sayılmaktadır.
Maniheizmin Kabulünün Uygurlara Etkisi
Eserini 9. yüzyıl ortalarında yazmış olan el-Cahız'a göre Uygurlar Mani dinini kabul ettikten sonra Karluklara yenilmeye başlamışlardı. Yeni kabul edilen din Uygur kağanlarının yaşam biçimini etkilediğinden savaş istek­lerini köreltmiş olmalıdır. Belki Uygurlar arasında bozkır ve şehirli olmak üzere iki farklı hayatın ortaya çıkması toplumun dolayısıyla devletin teme­lini sarsan başka bir sebepti. Devletin başkent dışında otoritesi zayıflamış, dolayısıyla boy reisierine serbest hareket etmek için fırsat çıkmıştı. Lüks ve rahat düşkünlüğünün getirdiği rahat yaşam askeri mücadelelere karşı dev­let adamlarının gücünü bitirirken, iktidarı ele geçirmek için bazı vezirler entrika çevirmek yoluna gidiyorlardı.
Reklam
Daha önce iki defa Türklerin kapısından dönen Budist rahipler bu defa Uygurları Budizm'e evirmeyi başardılar. 9. yüzyılın sonuna doğru Uygur şehirlerindeki Maniheist tapınakların yerini Budist tapınaklar aldı. Bununla birlikte Budizm de sadece Uygurlar arasında etkili oldu. Diğer Türk boyları bu yeni inanca da pek yaklaşmadılar.
Sayfa 94 - Yeditepe Yayınevi 1. Baskı Ekim 2022Kitabı okudu
Bayan Çor'un yerine geçen oğlu Tanrı'da Kut Bulmuş İl Tutmuş Alp Külüg Bilge unvanlı Bögü Kağan 762'de Çin seferi esnasında ziyaretine gelen Maniheist rahipleri başkenti Karabalsagun'a götürdü. Rahipler ona, Mani dininin inceliklerini anlattılar. Devlet adamlarının pek çoğunun bu yeni dine karşı çıkmalarına rağmen Bögü Kağan Manihezimi kabul etti. Mani rahiplerinin de gayretleriyle ahali hızlı bir şekilde Mani dinine döndürülmeye başlandı. Böylece daha önce iki defa Budizmi teğet geçen Türkler bu defa Maniheizme yakalanmışlardı. Üstelik bu dinin etkisiyle Uygurlar hızlı bir şekilde yerleşik hayata geçtiler. Böylece Bilge Kağan'ın hem Budizm'e girme hem de yerleşik hayata geçme fikri onun ölümünden otuz yıl sonra gerçekleşmiş oldu.
Sayfa 90 - Yeditepe Yayınevi 1. Baskı Ekim 2022Kitabı okudu
İnsanlık tahirindeki ilk düzenli ordunun kuruluş tarihini değiştiren şair
Elbette şanlı ve muzaffer Türk ordusundan ve Tarihçi Yazar ve Şair Hüseyin Nihal ATSIZ'dan bahsediyoruz.. İnsanlık tarihinde ilk düzenli orduyu kurmamıza ve binlerce savaştan Allah'ın izni ve hidayetiyle muzaffer çıkmamıza rağmen Cumhuriyetin ilanından sonra Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihiyle ilgili tarihsel eksikliklerini ve
126 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.