Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
All you need to know about "Talmud"
Talmud, İbranice "öğretmek" demektir. Peki nedir bu yahudilerin Tevrattan bile daha çok önem verdikleri kitapları? Talmud, esasında, Tevrat'ın hükümleri üzerinde yapılmış olan şifahi yorumlardır. Asırlarca nesilden nesile yahudi hahamları tarafından nakledilen bu yorumlar, semitik toplumun ihtilaflarının çözümünde nihâi hüküm
Kudüs şehri insan eliyle inşa edilmeden önce göksel bir Kudüs, Tanrı tarafından yaratılmıştır. Baruch'un Süryani Kıyameti'nde peygamber ona gönderme yapar: "Avucumun içinde işlediğimi söylediğim şehrin bu olduğunu mu sanıyorsun? Ortada duran bu bina benimle vahyedilen, cenneti yaratıp henüz günaha düşmemiş olan Adem'e göstermem salık verilen bina değildir."" Göksel Kudüs bütün İbrani peygamberlerin ilhamını alevlendirmiştir: Tobit, XII, 16; Yeşaya, LIX, 11 vd.; Hezekiel, LX, vs. Kudüs kentini ona göstermek için Tanrı vecd hâli yaşatan bir tasavvur göstererek Hezekiel'i alıp çok yüksek bir dağa taşımıştır (LX, 6 vd.). Sibyl Kehanetleri, "Tepesi bulutlara değen ve herkesçe görülebilen dev bir kulenin bulunduğu bir tapınağın" ortasında ışıldadığı yeni Kudüs'ün hatırasını taşır.Ama göksel Kudüs'ün en güzel tasviri Vahy'de (XXI, 2 vd.) yer alır: "Ve ben, Yuhanna, kutsal kentin, yeni Yeruşalim'in gökten, Tanrı'nın yanından indiğini gördüm. Güveyi için hazırlanmış süslü bir gelin gibiydi."
Reklam
288 syf.
10/10 puan verdi
·
9 günde okudu
#Okudum #KitapYorum #KelebeğinDöngüsü #AslıhanGüven #EdebiyatistYayınları #Roman #286sayfa Merhaba arkadaşlar, Bugün sizlere Edebiyatist Yayınlarından çıkan, doktor ve yazar Aslıhan Güven'e ait "KELEBEĞİN DÖNGÜSÜ" isimli romanla geldim. Daha önce "CEVDETGİLLER" i okumuş, incelemesini yapmıştım. O da çok çok güzeldi.
Kelebeğin Döngüsü
Kelebeğin DöngüsüAslıhan Güven · Edebiyatist Yayınevi · 201919 okunma
Her kitapta lanetli kavim Yahudiler
Mat.23: 37 "Ey Yeruşalim! Peygamberleri öldüren, kendisine gönderilenleri taşlayan Yeruşalim! Tavuğun civcivlerini kanatları altına topladığı gibi ben de kaç kez senin çocuklarını toplamak istedim!"
MEDLİ KİROS
Babil Kralı Nabukadnezar, MÖ 586'daki bir dizi fetih savaşları sonucunda Kudüs'ü ele geçirmeyi başardı. Musevi tapınağını ve Yehuda Krallığını yıktıktan sonra o zamanki geleneklere göre, esir aldığı halkı Babil'e gönderdi. Aynı yüzyılda ancak yıllar sonra bu kez Babilliler, o sırada Suriye topraklarına ve hatta daha ötesine kadar uzanmış olan yeni bir imparatorluğun, Pers İmparatorluğu'nun kurucusu Meddi Kiros tarafından alaşağı edildiler. Bu topraklarda yaşayan fethedilmiş halklar arasında bir grupla, fethedenlerin inançlarında bir benzerlik olduğu görüldü. Kiros, Musevilerin İsrail topraklarına geri dönmelerine müsaade etti. Kudüs'teki tapınağın devlet bütçesiyle yapılması için Emir verdi. Tevrat'ta Kiros'a Musevi olmayan başka hiçbir hükümdara gösterilmeyen, ancak birkaç Musevi hükümdara layık görülen ölçüde büyük bir saygı gösterilmiştir. Babil'de ki tutsaklığın ardından yazılmış olan İşaya kitabının son bölümünde şu çarpıcı sözler yer alır: "çobanımdır ve bütün muradını yerine getirecektir, diyen ve Yeruşalim(Kudüs) için: Bina olunacaktır ve mabet için: temelin atılacaktır, diyen Rab benim" Hemen sonraki bölümde ise daha da ileri gidilmektedir; "Önünde milletlere baş eğdirmek... için elini tuttuğu Koreş'e, mesihine, Rab şöyle diyordu...
_İsa havarilerine, öleceğini ve 3 gün sonra dirileceğini söyledi. Onlar inanmadı. Bir bulut yaklaştı ve Tanrı: Oğlumu dinleyin dedi. _İsa, 2 körü iyileştirdi. Sonra isa'ya içine cin girmiş birisini getirdiler. İsa cini kovunca adam sevinçten göbek attı. _İnsanların size nasıl davranmasını istiyorsanız, siz de onlara öyle davranın. _Kim
Reklam
_İnkarcılar kızgın fırına atılmış saman gibi yanacaklar. İnananlar ise ahırdan salınmış buzağılar gibi sevinçle sıçrayacak. _Davutoğlu Süleyman’ın özdeyişleri_ _Akılsızlarara, ahmaklıklarına uygun karşılık ver. Yoksa kendilerini bilge sanırlar. _Akılsızlar ne zamana dek bilgiden nefret edecek? _İyilerin peşinden gidin. Hırsızın katilin
Luk.23: 28 İsa bu kadınlara dönerek, "Ey Yeruşalim kızları, benim için ağlamayın" dedi. "Kendiniz ve çocuklarınız için ağlayın. Luk.23: 29 Çünkü öyle günler gelecek ki, 'Kısır kadınlara, hiç doğurmamış rahimlere, emzirmemiş memelere ne mutlu!' diyecekler.
Güneşin altında yeni bir şey yok
Her şey boş," der Kral Süleyman, "bomboş, bomboş! Ne kazancı var insanın güneşin altında harcadığı onca emekten? Kuşaklar gelir, kuşaklar geçer ama dünya sonsuza dek kalır. Önce ne olduysa yine olacak; önce ne yapıldıysa yine yapılacak; güneşin altında yeni bir şey yok. Var mi kimsenin 'Bak bu yeni!' diyebileceği bir şey? Her şey çoktan, bizden yıllar önce de vardı. Geçmiş kuşaklar anımsanmıyor, gelecek kuşaklar da kendilerinden sonra gelenlerce animsanmayacak. Ben Vaiz, Yeruşalim'de İsrail kralıyken kendimi göklerin altında yapılan her şeyi bilgece araştırıp incelemeye adadım: Tanrı'nın uğraşsınlar diye insanlara verdiği çetin bir zahmettir bu. Güneşin altında yapılan bütün işleri gördüm; hepsi boştur, rüzgârı kovalamaya kalkışmaktır! Kendi kendime İşte, bilgeliğimi benden önce Yerusalim'de krallık yapan herkesten çok artırdım,' dedim, 'alabildiğine bilgi ve bilgelik edindim.' Kendimi bilgi ve bilgeliği, deliliği ve akılsızlığı anlamaya adadım. Gördüm ki, bu da yalnızca rüzgârı kovalamaya kalkışmakmış. Çünkü çok bilgelik çok keder doğurur, bilgi arttıkça acı da artar."
Zerdüştlüğün, GÖKTEN İNDİĞİ SANILAN dinlere etkisi.
Babil kralı Nabukadnezar, M.Ö. 586’daki fetih savaşlan ile Kudüs’ü ele geçirmeyi başardı. Musevi tapınağını ve Yahuda krallığım yıktıktan sonra o zamanki geleneklere göre, esir aldığı halkı Babil’e gönderdi. Bu yüzyılın sonraki yıllarında, o zamanki Suriye topraklarına ve çevresinde hüküm süren yeni Pers imparatorluğunun kurucusu Med’li Kiros, Babil krallığını fethetti. Bu topraklarda yaşayan fethedilmiş halklar arasından bir grupla fethedenlerin inançlarında bir benzerlik olduğu görüldü. Kiros, Museviler’in İsrail topraklarına geri dönmelerine müsade etti. Kudüs’teki Tapınağı devlet bütçesi ile yaptırttı. Tevrat’ta Kiros'a Musevi olmayan bir hükümdara, bundan da öte Musevi-ler’e gösterilebilecek en büyük saygı gösterilmiştir. Babil’deki tutsaklığın ardından yazılmış olan İsa'ya kitabının son bölümünde şunlar yazar: “Koreş çobanım ve tüm isteklerimi gerçekleştirecek: Yeruşalim ve tapınağın temelleri atılacak.” (İşaya 44:28)
53 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.