Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kişi rızkının tamamına ulaşmadıkça bu dünyadan ayrılmaz ve kendisi için takdir edilen ecelin tamamını tüketmedikçe (tamamlamadıkça) ölmez. Bir başkası da -konumu ne olursa olsun- onun rızkını eksiltemez: "Allah sana bir sıkıntı verirse, O'ndan başkası gideremez. Sana bir iyilik verirse başkası onu engelleyemez. O, her şeye kadirdir." (En'am, 17) Dolayısıyla kişilere zarar vermek ya da fayda dokundurmak âlemlerin Rabbi olan Allah (c.c.)'ın elindedir: "Bil ki bütün ümmet sana faydalı olmak için toplansalar, Allah (c.c.) 'ın senin için yazdığı şeyin dışında hiçbir şey ile sana fayda sağlayamazlar. Sana herhangi bir şeyle zarar vermeye kalksalar, Allah'ın sana yazdığı şeyin dışında sana zarar veremezler, kalemler kaldırıldı, sahifeler kurudu."
SAİD NURSİ CEHENNEME ATILMAYA HAZIR!
"Rabbim, beni nimet cennetinin vârislerinden kıl!" Hz. İbrahim (a.s.) (Şuara, 26/85) "...bütün kanaat ve kuvvetimle ehl-i imana bir hizmet-i imaniye yapmak için, değil yalnız dünya hayatımı ve fânî makâmatımı, belki -Lüzum olsa ahiret hayatımı ve herkesin aradığı uhrevî bâkî mertebelerini fedâ etmeği; hatta cehennemden bazı biçâre
Sayfa 530Kitabı okudu
Reklam
GAYB MESELESİ
Gaybı Allah bilir ama Nur Risaleleri'nden yaptığımız bu alıntılardan, evliyanın gaybı bildiği sonucu çıkmaktadır.(Hâşâ) Nitekim bu kanaat Nur Risaleleri'nde açık olarak belirtilmiştir: Madem Hz. Ali (R.A.) "ene medînetu'l-'ilmi ve 'aliyyun babuha" hadisine mazhardır. Hem madem Şah-ı Velayet ünvanını alarak
Sayfa 216 - Süleymaniye vakfıKitabı okudu
Allah resulü Abdullah b. Abbas’a şöyle nasihatte bulunmuştu:”Delikanlı!Sana bası şeyler öğreteceğim.Allah’ı gözet ki Allah da seni gözetsin.Allah’ı gözet ki Allah’ı daima yanında bulasın.Bir şey istediğinde Allah’tan iste.Yardıma muhtaç olduğunda Allah’tan yardım iste.Şunu bil ki bütün insanlar sana fayda vermek için toplansa Allah’ın takdiri dışında sana fayda veremezler.Ve yine bütün insanlar sana zarar vermek için toplansa Allahın takdiri dışında sana hiçbir şey zarar veremez.Bu konuda kalemler kaldırılmış sayfalar kurumuştue.
İnsanı göz önünde bulundurduğumuzda öfkenin doğaya uygun olup olmadığı ortaya çıkacaktır. İnsan doğru bir ruh halindeyken ondan daha nazik olan ne vardır? Peki, öfkeden daha zalim olan nedir? Başkalarına insandan daha sevimli ge len bir şey var mıdır? Peki, öfkeden daha büyük bir düşman var mıdır? İnsan yardımlaşmak için doğmuştur, öfke ise karşılıklı yıkım için vardır. İnsan biraraya gelmek, öfke ayırmak ister. İnsan fayda sağlamak, öfke zarar vermek ister. İnsan tanıma dıklarının dahi yardımına koşmak, öfke en kıymetlilere dahi saldırmak ister. İnsan başkalarının iyiliği için kendini harca maya dahi hazırdır, öfke ise ancak başkalarını da beraberin de sürükleyecekse tehlikeye atılır. O halde bu vahşi ve zararlı kusuru, doğanın bu en iyi ve en gelişkin eserine atfedenden daha büyük doğa cahili var mıdır?
Sayfa 31
İnsan sonucu fayda sağlamayan veya zarardan sakındırmayan bir fiili işlemeyi manasız bulur. (Mâtüridi, Kıtâbü't-Tevhid, 158) İnsan fiillerini gerçekleştirirken fayda-zarar ilkesini göz önünde bulundurur. Sonucunun kendisine fayda sağlayacağını düşündüğü fiilleri yapar, zararlı olduğunu düşündüğü fiillerden ise sakınır. Kendisine zarar vereceğini bildiği kötülüklerden uzak kalmaya gayret eder. Bile bile zarara doğru sürüklenmek istemez. Mâtüridi insanların kendi inisiyatifleriyle baş başa kaldıkları durumda fayda sağlamayan işlere girişmediklerini, bunu yapan kişilerin ise ahmak ve cahil olmakla itham edildiklerini söyler."151 Matüridi'ye göre bu, aslında insanca bir tutumdur. İnsanlar uzak veya yakın bir menfaat elde etmek için güçlüklere göğüs gerip gayret gösterirler. Allah da insanlara faydalı olan şeyleri emretmekte, zararlı olan şeylerden de onları sakındırmaktadır. Akıllı kişi de kendi yarar ve zararını bilen ve ona göre davranan kişidir. Ancak, küçük bir fayda için büyük kayıplar vermeyi göze alması isabetli olmaz. Bu nedenle küçük ve geçici çıkarlar elde etmek , için olması gerekenden taviz vermek, batıl ve yanlış yollara tevessül etmek isabetli bir tutum olmaz. Daha uzun vadeli, daha kalıcı faydalar elde etmek için çabalanmalıdır. Bu noktada en kalıcı fayda ahirete dönük olan ve Allah rızasına nail olmaya vesile olan faydadır. 151 Matürtdi. Kitâbü't-Tevhld, 253.
Sayfa 160Kitabı okudu
Reklam
Zahmetsiz rahmet olmaz. Sorumluluk insanlara zarar vermek, sıkıntıya sokmak için değil, insanı zararlardan korumak ve fayda temin etmeye yöneltmek içindir.
Nisâ
‌ يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذ۪ي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالاً كَث۪يراً وَنِسَٓاءًۚ وَاتَّقُوا اللّٰهَ الَّذ۪ي تَسَٓاءَلُونَ بِه۪ وَالْاَرْحَامَۜ اِنَّ اللّٰهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَق۪يباً Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden
"واعلمْ أن الأمةَ لو اجتمعت على أن ينفعوك بشيء لم ينفعوك إلا بشيء قد كتبه الله لك، وإن اجتمعوا على أن يَضرُّوك بشيء لم يَضرُّوك إلا بشيء قد كتبه الله عليك." "Bil ki ümmet eğer sana bir şeyle fayda vermek üzere toplansa, sana ancak Allah’ın senin lehine yazdığı şey ile fayda verebilirler ve eğer sana bir şey ile zarar vermek üzere toplansa ancak Allah’ın senin aleyhine yazdığı şeyle sana zarar verebilirler."
Yanlız Allah'ın dilediği olur !
Resulullah (sav) şöyle buyurdu ; Evlat ! Sana birkaç söz öğreteceğim : Allah'ın emirlerini gözet ki , Oda seni gözetsin ! Allah'ın buyruklarına uy ki , O'nu hep yanında bulasın ! Birşey isteyeceksen Allah'tan iste ! Yardım isteyeceksen Allah'tan iste ! Bil ki , tüm ümmet bir konuda sana fayda vermek için bir araya gelse , ancak Allah'ın sana takdir ettiği kadar bir fayda verebilir. Sana bir konuda zarar vermek için de hepsi bir araya gelse , bilki ancak Allah'ın sana takdir ettiği kadar zarar verebilir . Bil ki , kalemler kaldırılmış ve sahifeler de kurulmuştur .
Sayfa 543Kitabı okudu
Reklam
Bir söz vardır: "Bir insanı ölümden eceli korur." Halid b. Velid diyor ki: "Yüzden fazla savaşa katıldım, vücudumda kılıç darbe sinin temas etmediği hiçbir yer kalmadı ama bakın yatakta ölüyorum." Koruyan Allah'tır. O'nun koruduğuna zarar verecek hiç kimse yoktur; O'nun, üzerinden himayesini kaldırdığı birini de hiç kimse koruyamaz. Abdullah b. Abbas (ra) diyor ki: Bir gün aynı binit üzerinde Allah Resulü'nün (sav) arkasındayken bana şöyle dedi: "Delikanlı! Sana bazı şeyler öğreteceğim. Allah'ı gözet ki Allah da seni gözetsin. Allah'ı gözet ki Allah'ı (daima) yanında bulasın. Bir şey istediğinde Allah'tan iste! Yardıma muhtaç olduğunda Allah'tan yardım dile! Şunu bil ki bütün insanlar sana fayda vermek için toplansa Allah'ın takdiri dışında sana fayda veremezler. Ve yine bütün insanlar sana zarar vermek için toplansa Allah'ın takdiri dışında sana hiçbir şeyde zarar veremezler..." (Tirmizî, Sıfat'ül-Kıyâme. 59)
Saîd ibn Abdü'l Azîz'in Rebîa ibn Yezîd'den Rebîa'nın Ebû İdrîs el Havlânî'den O'nun da Ebû Zerr Cündüb ibn Cünâde (Allah ondan razı olsun)'den rivayet et tiğine göre Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) Allah'tan rivayet ederek şöyle demiştir: "Ey kullarım zulmetmeyi kendime haram kıldığım gibi onu
Uzun ama nakşedilesi bir Hadis
Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) Allah’tan rivayet ederek şöyle demiştir: Ey kullarım zulmetmeyi kendime haram kıldığım gibi onu sizin aranızda da haram kıldım, artık birbirinize zulmetmeyiniz. Ey kullarım benim hidayet ettiklerim dışında hepiniz yolunuzu şaşırmışsınız, o halde benden hidayet isteyin ki, sizi doğru yola ileteyim. Ey kullarım benim doyurduklarımdan başka hepiniz açsınız, benden yiyecek isteyin ki, sizi doyurmuş olayım. Ey kullarım benim giydirdiklerim dışında hepiniz çıplaksınız, benden giyecek isteyin ki, sizi giydireyim. Ey kullarım siz gece gündüz günah işliyorsunuz, ben ise günahları bağışlayanım, benden af dileyin ki sizi bağışlayayım. Ey kullarım bana zarar vermek elinizden gelmez ki zarar verebilesiniz, bana fayda vermeye gücünüz yetmez ki beni faydalandırasınız. Ey kullarım sizden öncekiler ve sonrakiler bütün insanlar ve cinler içinizden Allah’tan en çok korunup sakınan bir adamın hali gibi en iyi hal üzere olsalar bu durum benim mülküme hiç birşey kazandırmaz. Ey kullarım sizden öncekiler ve sonrakiler bütün insanlar ve cinler içinizden en kötü bir adamın durumu gibi olsalar bu durum benim mülkümden hiç birşey eksiltmez. Ey kullarım sizden öncekiler ve sonrakiler bütün insanlar ve cinler bir alanda toplansalar, sonra benden dilediklerini isteseler, ben de istediklerini versem, bu benim mülkümden ancak iğnenin denize batırılıp çıkarıldığındaki eksilttiği kadar bir şey eksiltir. Ey kullarım işte sizin amelleriniz onları sizin için saklar sonra da karşılığını öderim. Artık kim hayırla karşılaşırsa, Allah’a hamdetsin kötülükle karşılaşan ise kendi nefsini ayıplasın.” (Müslim, Birr 55)
191 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.