Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Boşluk
"Düşlersen hiç dolmayacak boşluklar için ömür çürütürsün! Varsın çürüyen ömür olsun. Ya ruhun çürürse? "
Reklam
Boşluk
"Zamanı satın alan çıkmadı şimdiye kadar. Ne giden geri geldi ne de ölen! İşte zaman, ölüleri ve gidenleri saklar içinde. "
Boşluk
"Evrenin fısıltısını işitemeyecek kadar dolu zamanlarımızın ağrısı var şimdi ruhumda. "
"Avucumuzdan kayıp giden değerler için ağıt yatmak kolaydır, önemli olan zamanında değerlere sahip çıkmak ve onları muhafaza ederek gelecek kuşaklara aktarabilmektir. "
XV. asrın en büyük riyazîlerinden biri Timurleng'in torunu Uluğ Bey'dir. 1393'te Türkistan'da Sultaniye şehrinde doğarak çok genç yaşta devlet işleriyle uğraşmaya başlamış, fakat babası Şahruh'un torunu Mirza Halil'in Maveraünnehir'i istilası üzerine Herat'a babasının yanına gitmişti. Şahruh'un tekrar eski memleketlerini ele geçirmesinden sonra Türkistan ve Maveraünnehir'in idaresini üzerine almıştı. İşte Uluğ Bey'in ilmi faaliyeti bu devirde başladı. Babasının sağlığında 39 sene burada kaldıktan sonra bir müddet de doğrudan doğruya hükümdarlıkta bulundu. Son zamanlarında oğlu Abdüllatif'le arası açılarak bir muharebede onun tarafından düşmanlarına teslim ve şehit edildi (1449). Uluğ Bey Semerkand'da büyük bir medrese yaptırmış ve Kadızade'nin idaresine vermişti. Aynı şehirde büyük bir rasathane kurdurarak burada bizzat hey'etle meşgul oldu. Rasathanenin idaresini evvela Kadızâde ve Gıyaseddin'e vermiş, onların vefatı üzerine Ali Kuşçu'ya bırakmıştı. Burada yaptığı çok devamlı tetkiklerin neticesinde Zeyc-i Gürghanî diye meşhur olan eserini vücuda getirdi.
Sayfa 181Kitabı okudu
Reklam
Herkese bir pencere lazım, önünde oturup her şeyi unutabilecegi.
15. Kolordu ise karargâhıyla birlikte Anadolu yakasında Kalvert çiftliğinde; 3. Tümeni Halileli, İntepe ve Kumkale bölgesinde, 39. Alayı Yenişehir, Yeniköy ve Truva harabeleri bölgesinde konuşlandırılmıştır. 11. Tümeni de İntepe ve Pınarbaşı bölgesindedir.
Reklam
Tecavüzcülük erkek doğasında değil, erkek egemen/ataerkil toplumun yapısında vardır.
Attila'nın abisi Bleda'nın tarihten silinip gitmesi
Rua'nın ölümü üzerine Hun idaresini Attila ve Bleda devralmışlardır. Bu tarihlerde 39-40 yaşları arasında olan Attila , büyük kardeşi Bleda ile birlikte Hun tahtına geçtikten sonra Bleda'nın basiretsiz bir kişiliğe sahip olması hasebiyle devletin esas işlerini bizzat yürütmüştür ki , Bleda'nın 10 yıllık hükümdarlık süresinin, tarihi kaynaklardan neredeyse hiçbir iz bırakmadan silinip gitmesi de bunu doğrular niteliktedir.
Bir insana tavsiyeler
1. Utanç bir prangadır. Kendini azat et. 2. Yeteneklerin hakkında endişelenme. Sevme yeteneğin var. Bu yeter. 3. Diğer insanlara karşı nazik ol. Evrensel boyutta onlar sensin. 4. İnsanlığı teknoloji kurtarmayacak. İnsanlar kurtaracak. 5. Gül. Sana yakışıyor. 6. Meraklı ol. Her şeyi sorgula. Şimdinin gerçeği gelecekte bir hikaye olacak sadece. 7.
Sayfa 261Kitabı okudu
Nefis
Ey nefis! Rahmet olasıca! Senin münafıklığın ne acaib dir? Bâtıl davaların ne hayret verici! Sen lisanınla îmân etti- ğini iddia ediyorsun. Halbuki münafıklığın eseri senin üze rinde görünmekte... Efendin sâna dememiş midir: "Yerde yürüyen ne kadar canlı varsa hepsinin rızkı ancak Al- lah'a aittir." (Hûd: 6) Ve âhiret hakkında da şöyle buyurmuştur: "Hakikaten insan için kendi çalıştığından başkası yoktur." (Necm: 39) İşte görüldüğü gibi, Allah, sadece dünya emri için sana kefil olmuş, seni o hususta zâyi olmaktan çevirmiştir. Hal- buki sen fiillerinde onu yalanladın. Kendinden geçmiş sar hoşun dalışı gibi, dünyanın talebine dalmış bir vaziyette sa bahladın. Dünya ve âhiret emrini, senin çalışmana tevkil ettiği hâlde, işi hakir sayan, mağrur bulunan bir kimse gibi, âhiretten yüz çevirdin. Bu, îmanın alametlerinden değildir. Eğer îman lisan ile olsaydı, o hâlde, münafıklar neden ate şin en alçak tabakasında olurlardı?
Stres ne kadar büyükse hücreler o denli hızlı yıpranıyor
Kaliforniya Üniversitesi bir çalışma yaptı; çocuklarından birinin hastalığına bağlı olarak yüksek stres seviyeleri olan 39 kadından veri ve numune alarak bunları, sağlıklı çocukları ve düşük stres seviyeleri olan kadınlardan aldıkları numunelerle karşılaştırdı. Stresin hücresel yenilenmeyi ve hücre işini etkileyen telomer adlı hücre yapısına zayıflatarak hücresel yaşlanmayı hızlandırdığını keşfettiler. Araştırmanın ortaya koyduğu üzere stres ne kadar büyükse hücreler üzerindeki yıpratıcı etkisi de o kadar büyüktür.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.