Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Barışcan Ersoylu

Barışcan Ersoylu
@ReadingBear
2 okur puanı
Ağustos 2021 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
Barışcan Ersoylu

Barışcan Ersoylu

, bir kitabı okumaya başladı
Narziss ve Goldmund
Narziss ve GoldmundHermann Hesse
8.4/10 · 1.371 okunma
Reklam
110 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Yabancı
YabancıAlbert Camus
8.1/10 · 111,9bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Düşüne düşüne yürüyen siddharta bir an için yavaşladı ve sordu kendi kendine: "Peki ama, nedir senin öğretilerden ve ogretmenlerden öğrenmek istediğin ve sana öğretmenlik edenlerin bir türlü sana öğretemediği?" Ve şu yanıtı verdi soruya: "Hikmetini ve içyüzünü öğrenmek istediğim şey, Ben'di. Kurtulmak, alt etmek istediğim şey, Ben'di: Ama alt edemedim, sadece yanılttım, sadece kaçtım ondan, sadece saklanıp gizlendim. Doğrusu, dünyada benim bu Ben'im kadar, bu yaşıyor oldugum, başkaları gibi ve başkalarından ayrı biri olduğum, Siddhartha olduğum bilmecesi kadar kafamı başka hiç bir şey kurcalamadi. Ve dünyada kendim kadar, Siddhartha kadar az bildiğim başka hiçbir şey yok!"
Kovalev mutluluktan neredeyse kahkaha atacaktı. Ama bu hayatta hiçbir şey uzun sürmez; ikinci kez duyduğu mutluluk da, ilkine oranla pek cansızdı. Üçüncü kez duyacağı mutluluk biraz daha zayıflayacak, en sonunda da yok olup gidecekti. O da eski ruh haline dönecekti, tıpkı taşların suda sektirilmesiyle oluşan halkaların bir süre sonra kaybolması gibi...
Reklam
Etik yargıların, evrensel bakış açısından yapılması gerektiğini kabul etmekle, kendi ihtiyaçlarımın, eksikliklerimin ve arzularımın, sırf benim tercihlerim olduğundan dolayı, başkalarının eksikliklerinden, ihtiyaçlarından ve arzularından daha önemli olamayacağını kabul ediyorum.
Sayfa 34
Stoikler etiğin evrensel bir doğal yasadan kaynaklandığını ileri sürüyordu, Kant'ın geliştirerek şu ünlü formülünü elde ettiği fikir: "Öyle bir düstura göre hareket et ki, aynı zamanda onun evrensel bir yasa olmasını isteyebilesin."
Sayfa 33
Hayat can sıkıcı bir tuzaktır. Düşünen bir insan olgunluğa eriştiğinde ve tam bir bilinç kazandığında kendini istençsiz olarak sanki çıkışı olmayan bir tuzağın içindeymiş gibi hisseder. Aslında insan, iradesi dışında birtakım tesadüfler tarafından yokluktan var olmuştur.Peki neden? Varlığının anlamını ve amacını öğrenmek ister, sorularına cevap alamaz ya da saçma sapan cevaplar alır. Kapıyı çalar, ama açan kimse olmaz. Olüm de aynı şekilde iradesi dışında karşılar insanı. Işte tipki bir hapishanede ortak bir felaketle birbirine bağlı olan insanlar bir arada olduklarında kendilerini nasıl daha rahat hissederlerse, hayatta da analiz etmeye ve sentezlemeye yatkın olan insanlar bir araya geldiklerinde, onurlu ve özgür düşüncelerini birbirlerine aktararak vakit geçirdiklerinde bu tuzağın farkına varmazlar. Bu bakımdan akıl yeri doldurulamaz bir zevk kaynağıdır.
Her türlü zorbalığın toplum tarafından makul ve yerinde bir gereklilik olarak karşılandığı, beraat kararı gibi her türlü merhamet göstergesinin toplumda tatminsizlik ve intikam duyguları uyandırdığı bir dünyada adaleti düşünmek gülünç değil midir?
Doğanın göz alıcı bir şekilde yerleştirdiği şu yeşil ağaç dizisine bakın! Ah! Doğa, doğa, Niklausse! İnsan eli asla onunla yarışamaz!
Reklam
Amerikan Tanrıları
Amerikan TanrılarıNeil Gaiman
7.9/10 · 1.125 okunma
Hiçbir yararı olmayacağını bile bile insan kalmanın çok önemli olduğunu düşünüyorsan, onları yendin demektir.
Sayfa 183Kitabı okudu
NASIL'ını anlıyorum: NEDEN'ini anlamıyorum
Barışcan Ersoylu

Barışcan Ersoylu

, 2021 okuma hedefini güncelledi.
2021 OKUMA HEDEFİ
11/25 kitap - %44 tamamlandı
11 kitap okudu
25 kitap
1.574 sayfa
0 inceleme
9 alıntı
%42 (120/280)
Roma İmparatoru Gibi Düşünmek
Roma İmparatoru Gibi DüşünmekDonald Robertson
8.4/10 · 144 okunma