Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Sosyolojinin Tanımına Elektik Bir Yaklaşım
sosyolojiyi "toplumu, grupları, toplumsal ilişkileri ve kurumları sistematik olarak inceleyen bilim dalı" (13) şeklinde tanımlayabiliriz. (13) Giddens, A./1; Introduction To Sociology, Norton, London, 1996, s.1; Gelles, R.J.; and Levine, A.; Sociology: An Intoduction, Fifth Edition, Mc GroawHill,Inc., 1991, s.6; Thomson, W.E; and Hickey, J.V.; Society in Focus, Third Edition, Longman, New York, 1999; s.5.
Sayfa 4 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
İnsanlar sosyal varlıklardır...
İnsanlar sosyal varlıklardır. Aşk ilişkilerinden savaşa kadar, yaptığımız her şey başkalarıyladır. Bizler sürekli gruplar inşa ederiz. Bizim umutlarımız, korkularımız, fırsatlarımız, kimliğimiz ve davranışlarımızın hepsi, sosyal anlayışları ifade eder. Kim olduğumuz. toplumdaki konumuzla yakından ilişkilidir. Eğer sokakta yaşayan bir insan ya da bir şirketin tepe yöneticisi olsaydık hayatımız çok farklı olurdu. (10) (10) Gelles, R.J.; and Levine, A.; Sociology: An Introduction, Fifth Edition, McGroaw-Hill, Inc., 1991, s.6.
Sayfa 3 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Reklam
Sosyoloji, toplumların nasıl oluştuğunu sorarak başlar ve toplumsal yaşamı sorgular. (8) (8) Taylor, A.g.e., s.2.
Sayfa 3 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Sosyolojinin Tanımınındaki Farklılıklar
Durkheim'a göre, "toplumsal kurumların", Giddings'e göre, "toplumsal olayların (fenomenlerin)" bilimidir. Weber, sosyolojiyi "toplumsal eylemi (action) inceleyen bilim", Simmel ise, "insan ilişkilerini inceleyen bilim" dalı olarak tanımlamıştır. (4) (4) Koenning, S.; Sosyoloji: Toplum Bilimine Giriş, Ütopya yay. İstanbul, 2000, s.1.
Sayfa 3 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Aşık Veysel
“Şair bir radyoya benzer. Bir radyonun düğmesini çevirdiğiniz zaman, aradığınız istasyonlar ayrı ayrı çalar söyler söyler. Elektrik cereyanı olmadıktan sonra, istediğiniz kadar düğmeyi çevirin...” “Aşık cereyandan neyi kastediyorsun?” Veysel , “Cereyan Cenab-ı Allah’ın verdiği ilhamdır. Ondan kuvvet almayınca, tabii bir şey söyleyemeyiz.”
“Rabbimiz, biz kendimize zulmettik. Sen bizi bağışlamaz ve merhamet etmezsen muhakkak hüsrana uğrayanlardan olacağız.(Araf Suresi/23)
Sayfa 202
Reklam
Bir hadisi şerifte Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem söyle buyuruyor. "Canım kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de imân etmiş olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayınız."
Sayfa 30 - Yafes Y.Kitabı okudu
Bir gün Allah Rasûlû (s.a.v.) şöyle buyurmuştu: Ramazan orucunu tutan ve buna Şevval ayında altı gün daha ekleyen kişi, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur.
Sayfa 103Kitabı okudu
Hiç kimse bir başkasının anladığı kadar olmamalı. Başkalarının anlamlandırmasından kurtulmadıkça kendiniz olmanız hayaldir.
Sayfa 46
Allah Rasûlû (s.a.v.) şöyle buyurdu: Şaban ayının yarısı yani Beraat gecesi gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der: 'Benden af dileyen yok mu? Onu affedeyim! Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu? Şifa vereyim!
Reklam
Allah Rasûlû (s.a.v.) Allah Teâlânın şöyle buyurduğunu söylemiştir: Adem oğlunun yaptığı her iyilik kendisi içindir, fakat oruç böyle değildir. Oruç sadece benim içindir. Onun mükafatını da ben veririm.
Bu antolojide yer alan şairler şiir dünyamızda yerlerini aralarken, bu çeyrek yüzyıllık dönemde birer birer yitirdiğimiz değerli şairlerin adlarını anmak, onların anılarına ve şiirlerine saygının bir ifadesi sayılmalıdır: Ercüment Behzat Lav, Ahmet Muhip Dııanas, Necip Fazıl Kısakürek, Ceyhun Atuf Kansu, Behçet Necatigil, İlhami Bekir Tez, Arkadaş Z. Özger. SuatTaşer, Nevzat Üstün, Ömer Faruk Toprak, Özdemir Asaf, Enver Gökçe, A Kadir, Hasan Hüseyin, Ali Rıza Ertan, Sabri Altınel, Ümit Yaşar Oğuzcan, Fethi Savaşçı, Orhon Murat Anburnu, Cahit Zarifoğlu, Tahsin Saraç. Abdülkadir Bulut, Metin Eloğlu, Hasan İzettin Dinamo, Turgut Uyar, Oktay Rifat, Edip Cansever, Sabahattin Kudret Aksal, Cemal Sureya, Tevfik Akdağ, Ahmed Arif, İbrahim Yıldız, Metin Altıok, Behçet Aysan, Uğur Kaynar, Veysel Öneren, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Nahit Ulvi Akgün, Arif Karakoç, Mehmed Kemal, Hakkı Özkan, Salâh Birsel, Orhan Kotan, Cahit Külebi, Can Yücel, Mustafa Irgat.
Dost dost diye nicesine sarıldım Benim sâdık yârim kara topraktır Beyhude dolandım boşa yoruldum Benim sâdık yârim kara topraktır Nice güzellere bağlandım kaldım Ne bir vefa gördüm ne fayda buldum Her türlü isteğim topraktan aldım
Sayfa 128Kitabı okudu
"Peki sır nedir?" "Bilen susar, soran sorduğuna yanar. Dua yaptığın bir şey değildir, o olduğun şeydir...
Sayfa 196Kitabı okudu
Yalnızlık kalabalığının içten içe yanıp eriyen mumuyum...
Sayfa 175Kitabı okudu
1.325 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.