Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Ali Fuat Cebesoy
Ona "Milli Mücadele'yi fiilen başlatan kumandan" da denebilir; çünkü işgaller sırasında İzmit'ten Eskişehir'e gitmek isteyen İngiliz birliklerine ateş açma emrini vermiştir.
Sayfa 366
Ben, Anadolu’da yeni bir hükümet kurmak fikrinin ilk defa nerede ve kimler arasında belirdiğini Ali Fuat Cebesoy'dan da sormuşumdur. Bu konuda ve bir mektubunun 9’uncu sayfasında şu cümle vardır: “Anadolu millî hareketinin esaslarını, Atatürk’ün Şişli’deki evinde yalnız ikimiz hazırlamıştık. ”
Reklam
Mustafa Kemal’i, İtttihat ve Terakki’nin icra mevkilerinden iten, gizli umumi merkezin müessir şahsiyeti Binbaşı Enver Beydi (Enver Paşa). Enver Bey 1908 öncesi de, İttihat ve Terakki umumi merkezinin büyük yıldızıydı. Ali Fuat (Cebesoy), gene yukarda dokunduğumuz mektubunda Enver Beyi şöyle anlatır:
Sayfa 111
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın Doğuşu
"Doğmakta olan yeni Türk devletinin esas niteliği bu sırada henüz oldukça belirsizdi. Osmanlı saltanatı hemen hemen bir yıl önce kaldırılmıştı. Ülke, sadece meclis başkanını değil bakanları, daha doğrusu vekilleri de doğrudan seçmiş olan Millet Meclisi tarafından yönetilmekteydi. Meclisle Halife Abdülmecit Efendi arasındaki anayasal ilişkiler
Sayfa 200 - İletişimKitabı okudu
Ordu, 1. Dünya Savaşı'nın ilk dönemlerine göre çok zayıf hale düşürülmüştü. Ordu birçok cephede adeta mahvedilmişti. 1. Dünya Savaşı'na neredeyse iki buçuk milyon askerle giren koca Osmanlı İmparatorluğu, 1917'de Sina Cephesi'nde ancak 43 bin kişilik bir kuvveti zorla ayakta tutabiliyordu. Savaş yakın bir gelecekte
Sayfa 120 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Enver Paşa, Moskova'da büyükelçi olarak bulunan Ali Fuat (Cebesoy) Paşa'ya Mustafa Kemal hakkında şu sözleri söylemiştir: "Mustafa Kemal mükemmel bir erkân-ı harp subayı, zeki, cesur ve iyi bir komutandır. Ben, 1. Dünya Harbi'nde Harbiye Nazırı ve Başkomutan Vekili iken, bazı kanunsuz hareketleri oldu. Fakat hiçbirini resmiyete koyarak cezalandırılması cihetine gitmedim…"
Sayfa 114 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Reklam
Enver Paşa'nın 15 Şubat günü Cemal Paşa'ya gönderdiği mesajda; Mustafa Kemal'den İtalya harbi esnasında Bingazi'de bulunarak Arapları pekiyi idare etmiş olan komutan diye övgüyle söz etmesi, sanki ikili arasındaki ilişkilerin düzelmeye başladığını gösterir gibidir. Ancak yine de Enver Paşa'nın gözü Mustafa Kemal
Sayfa 90 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Enver Paşa'nın Mustafa Kemal'e bakışını Ali Fuat (Cebesoy) şöyle değerlendirmiştir: "Enver, Mustafa Kemal'i kendisine rakip olarak görür ve onu kıskanırdı… Zaman zaman Mustafa Kemal'in pervasız, fakat haklı uyarmalarından adeta endişe duymuştu. Sonra onun parlamasını, kendi şöhretine gölge düşürür korkusu ile hiç istememişti… Çanakkale'de yaptığı birbirinden parlak savaşlar ister istemez onu halkoyuna duyurmuş ancak, Mustafa Kemal'e Çanakkale'yi ve dolayısıyla İstanbul'u kurtaran komutan, diyememiştir… Enver bir gün dostlarına; Mustafa Kemal haristir. Ne verseniz az görür, daha fazlasını ister. Kolordu Komutanı yaparsınız, Ordu Komutanlığını ister. Ordu Komutanı yaparsınız, Harbiye Nazırlığı'na talip olur, demiştir… Belki doğrudur. Fakat Mustafa Kemal'in ihtirası şahsi değildir, vatana hizmet aşkıdır… Fakat şunu söylemek gerekir ki, aralarındaki geçimsizlik ve rekabete rağmen, Enver Paşa Mustafa Kemal'in istikbali ile oynamamıştır."
Sayfa 74 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
"Memleketin kaybedilmek üzere olan küçük parçasını feda etmeyeceğim diye en büyük parçasını hesapsızlık ve bilgisizlik yüzünden feda eden idarecilerimizin bir de mevki ve şöhret peşindeki hırsları yüzünden ne hale geldiğimiz aşikârdır. Bu mevzuda fazla izahata lüzum görmüyorum. Bundan sonra da fena günler göreceğimizden şüphe edilmemelidir.
Sayfa 13 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Bana göre Kazım Karabekir Paşa, Milli Mücadele tarihimizin büyük kahramanlarından biridir. O kadar ki Karabekir Paşa'nın teşviki, desteği ve büyük başarıları olmasaydı, Mustafa Kemal Paşa, Atatürk payesine ulaşamazdı. Peki ama devlet yayınları arasında Karabekir Paşa neden yok? Ali Fuat Cebesoy Paşa, Rauf Orbay, Mareşal Fevzi Çakmak, 3. Ordu kumandanı Salahaddin Paşa, Refet Paşa, Cevat Çobanlı Paşa, Dadaylı Halit Beğ... Neden yok?
Reklam
İstiklalin Vapuru: Bandırma
"Doğuda Rum ve Ermeni azınlığa yönelik saldırıları önlemesi" amacıyla 9.Ordu Müfettişi olarak görevlendirilen Mustafa Kemal Paşa 16 Mayıs 1919 sabahı Samsun'a gitmek üzere Bandırma vapuruyla İstanbul'dan yola çıkar. Şişli'deki evde yapılan toplantılarda kararlaştırıldığı üzere Cevat(Çobanlı), Fevzi(Çakmak) gibi paşalar ve İsmet(İnönü), Selahattin(Adil), Asım(Gündüz), Kazım(İnanç) gibi subaylar İstanbul'da, Harbiye Nezareti'nde kalarak mücadeleye destek sağlayacak; Kazım Karabekir, Ali Fuat(Cebesoy), Mersinli Cemal Paşa gibi kolordu komutanları da Mustafa Kemal Paşa etrafında mücadelenin sahadaki silahlı gücünü oluşturacaklardır.
Ordunun fena eller idaresinde değer ve itibarını kay­bettiğini görüyorduk. Merkezi Şam'da bulunan 5. Ordu'da seri ateşli toplar bile yoktu. Talimler, ancak Nuhunebiden kalma toplarla yapılabiliyordu.
Toplarının kamaları çıkarıl­mış, gemiler Haliç'te adeta çürümeye mahkum edilmişti.
Büyük vatan şairi Namık Kemal'i, okul idaresinin aldığı bütün tedbirlere rağmen yatakhane­ de gizli gizli okuduğumuzu nasıl unutabilirim?
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.